4 °C Budapest

Több helyen kell útdíjat fizetni

Pénzcentrum
2007. február 20. 14:00

Nálunk időnként még csak szóban kerül elő a dugódíj témája, azonban Londonban már 2003 óta sikeresen alkalmazzák. Olyannyira, hogy tegnap kiterjesztették a fizetős zóna határait. A díjköteles idősáv is változott, fél órával korábban, 18 órakor ér véget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Transport for London (TfL) szerint az első nap reggelén nem voltak fennakadások, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a munkaszüneti nap amúgy is csökkentő hatással volt az autók mennyiségére.

A mostmár Westminster, Kensington és Chelsea nagy részét felölelő zónában található 55 000 lakos 90 százalékos engedményt kap a díjból. Ennek ellenére a nyugat-londoniak csendes demonstrációt tartottak a díj kiterjesztése ellen.

A TfL adatai szerint a 2003-as bevezetés óta az eredeti zónában 20 százalékkel esett vissza a forgalom, a módosítástól további 15 százalékos csökkenést várnak. Az eddigi tapasztalatok szerint a zónában a díjfizetésnek köszönhetően csökkent a légszennyezés mértéke, a balesetek száma, emelkedett a kerékpárt, illetve a tömegközlekedést választók száma.

A Londonban élők azonban attól tartanak, hogy a díj kiterjesztése rossz hatással lesz majd az üzleti életre, s megemeli az ott lakók költségeit is. Más vélekedések szerint inkább két-zónás rendszert kellett volna kialakítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?