5 °C Budapest

Több helyen kell útdíjat fizetni

Pénzcentrum
2007. február 20. 14:00

Nálunk időnként még csak szóban kerül elő a dugódíj témája, azonban Londonban már 2003 óta sikeresen alkalmazzák. Olyannyira, hogy tegnap kiterjesztették a fizetős zóna határait. A díjköteles idősáv is változott, fél órával korábban, 18 órakor ér véget.

A Transport for London (TfL) szerint az első nap reggelén nem voltak fennakadások, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a munkaszüneti nap amúgy is csökkentő hatással volt az autók mennyiségére.

A mostmár Westminster, Kensington és Chelsea nagy részét felölelő zónában található 55 000 lakos 90 százalékos engedményt kap a díjból. Ennek ellenére a nyugat-londoniak csendes demonstrációt tartottak a díj kiterjesztése ellen.

A TfL adatai szerint a 2003-as bevezetés óta az eredeti zónában 20 százalékkel esett vissza a forgalom, a módosítástól további 15 százalékos csökkenést várnak. Az eddigi tapasztalatok szerint a zónában a díjfizetésnek köszönhetően csökkent a légszennyezés mértéke, a balesetek száma, emelkedett a kerékpárt, illetve a tömegközlekedést választók száma.

A Londonban élők azonban attól tartanak, hogy a díj kiterjesztése rossz hatással lesz majd az üzleti életre, s megemeli az ott lakók költségeit is. Más vélekedések szerint inkább két-zónás rendszert kellett volna kialakítani.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?