1 °C Budapest

Fizess a mobiloddal! - Lábunk előtt hever a jövő?

Pénzcentrum
2007. november 21. 12:00

A tegnapi napon került megrendezésre a II. e-money symposium, amelynek, mint azt neve is mutatja, központi témáját az elektronikus-, mobilfizetési rendszerek képezték. Ezen témakörből szeretnénk néhány fontosabb mondanivalót kiemelni jelenlegi összeállításunkban.

E-útdíj

Kovács László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízottjaként az elektronikus útdíjfizetés evolúciójáról szóló előadásában kiemelte mind a kapus, mind pedig a matricás rendszer előnyeit, hátrányait. A hazánkban 1996 és 2004 között jelenlévő kapus rendszer ugyan használatarányos fizetést tett lehetővé, azonban drága megoldásnak bizonyult, ráadásul a kapuk véges áteresztőképessége miatt lassú áthaladást is eredményezett. Ugyanakkor a rendszer működése révén a bliccelés esélye rendkívül csekély volt ebben a modellben.

A másik - jelenleg is üzemelő - rendszer a matricahasználaton alapul, igaz ez, mint azt több előadó is kiemelte, technikailag várhatóan változni fog. Kovács szerint a legnagyobb problémát ezzel a rendszerrel kapcsolatosan az jelenti, hogy a hálózat növekedésével a fajlagos díjbevétel még emelkedő díjszint mellett is csökkenő tendenciát mutat. Amennyiben a 2000. évben 100 százalékosnak tekintjük a fajlagos díjbevételt, abban az esetben 2008-ra az már 60 százalék alá esik.

Emellett felróható az átalánydíjas rendszernek, hogy mivel nem a használattal arányos fizetést tesz lehetővé. Vagyis az eseti, rövid szakaszokat használók számára drágább az utazás, mint azok számára, akik hosszabb szakaszokat, illetve rendszeresen használnak. Ráadásul az alábbi táblázatban a díjbevétel-szorzó és a fajlagis díjbevétel-szorzójának eltéréséből látszik, hogy, mint arra Kovács is felhívta a figyelmet, a személyautóknak kell megfizetni a teherautók terheit.


Az útdíjakhoz kapcsolódó szabályozással kapcsolatos uniós törekvés az egységes rendszer előállítása. Azonban jelenleg a vonatkozó irányelvek külön szabályozást állapítanak meg az egyes rendszerekre. Amennyiben ugyanis használatarányos díjfizetési rendszer esetében a díjszedés lehet használatarányos, átalánydíjas rendszerben azonban napi maximum 11 eurót lehet elkérni a D4-es kategóriában.

Ennek kapcsán a minisztériumi megbízott kiemelte, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetésével épp a matricás rendszer hiányosságainak kiküszöbölését remélik, igaz a rendszer egyelőre a D2-D4 kategóriában kerül majd bevezetésre, vagyis a személyautókat egyelőre nem érinti.

Az elektronikus fizetések

Vilmos András, a SafePay Systems ügyvezető igazgatójának kategorizálása szerint pár év múlva már elérhetővé válnak a kis értékű és közeli elektronikus tranzakciók is. A lassú terjedés okaként az ügyvezető egyrészt az alacsony internet-penetrációt, illetve a mentalitásban rejlő különbségeket jelölte meg.

Az ügyvezető az állam elektronikus fizetési rendszerben betöltött többrétű szerepére is rávilágított. Az állam amellett, hogy kereskedelmi partnerként is megjelenik, a hatósági oldalt is képviseli. Amennyiben sikeresen bevezetésre kerül a közigazgatási szférában is az elektronikus fizetés, az mindenképpen motiváló erővel bírna mind a kereskedelmi, mind pedig a felhasználói szférára.

Mobilos fizetés márpedig létezik

Olvasóink közül nagyon sokan volnának képesek kapásból felsorolni néhány olyan lehetőséget, amely a mobilos fizetésre ad lehetőséget. Egyet ezek közül a konferencián külön előadás keretében is bemutattak, ez azonban plakátokról már ismerős lehet.

A lottóról van itt szó, s nem is véletlenül, mivel Schubert Béla, a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatójának elmondása alapján az SMS-lottó egyértelmű sikertörténetnek tekinthető. Emellett azonban nem szabad elfeledkezni az internet adta lehetőségekről sem.

Ami a Szerencsejáték Zrt. jövőbeli terveit illeti, 2008-ban tervezik az új tippmix-rendszer bevezetését az interneten, cél, hogy akár SMS-ben a focipályáról is meg lehessen tenni a téteket például arra, hogy ki lövi a következő gólt. 2008-2009 táján pedig bevezetésre kerület az önálló internetes fogadási rendszer is.

Felvetődött egy igen érdekes kérdés a konferencián a számlaadási kötelezettséggel kapcsolatosan. Schubert Béla elmondása szerint amennyiben regisztrált játékosról van szó, igény esetén jelenleg postai úton küldik ki a számlát, ez azonban az elektronikus számlával kapcsolatos szabályozási környezet módosulásával változhat.

Emellett már autópálya-matricát is lehet mobiltelefonon keresztül vásárolni, most már mindhárom szolgáltatón keresztül. A három operátor vezérigazgatója között lezajlott kerekasztal beszélgetésen pedig saját bevallásuk szerint a társaságok együttműködésének kiemelkedő szerepe van abban, hogy jövőre már nem kell ragasztgatni a matricát.

Az operátorok keretrendszere révén pedig a már jelenleg is megvásárolható termékek és szolgáltatások mellet egyre több területen várhatjuk majd, hogy elég lesz telefonunkhoz nyúlni, ha fizetni akarunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52