13 °C Budapest

Fizess a mobiloddal! - Lábunk előtt hever a jövő?

Pénzcentrum
2007. november 21. 12:00

A tegnapi napon került megrendezésre a II. e-money symposium, amelynek, mint azt neve is mutatja, központi témáját az elektronikus-, mobilfizetési rendszerek képezték. Ezen témakörből szeretnénk néhány fontosabb mondanivalót kiemelni jelenlegi összeállításunkban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

E-útdíj

Kovács László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízottjaként az elektronikus útdíjfizetés evolúciójáról szóló előadásában kiemelte mind a kapus, mind pedig a matricás rendszer előnyeit, hátrányait. A hazánkban 1996 és 2004 között jelenlévő kapus rendszer ugyan használatarányos fizetést tett lehetővé, azonban drága megoldásnak bizonyult, ráadásul a kapuk véges áteresztőképessége miatt lassú áthaladást is eredményezett. Ugyanakkor a rendszer működése révén a bliccelés esélye rendkívül csekély volt ebben a modellben.

A másik - jelenleg is üzemelő - rendszer a matricahasználaton alapul, igaz ez, mint azt több előadó is kiemelte, technikailag várhatóan változni fog. Kovács szerint a legnagyobb problémát ezzel a rendszerrel kapcsolatosan az jelenti, hogy a hálózat növekedésével a fajlagos díjbevétel még emelkedő díjszint mellett is csökkenő tendenciát mutat. Amennyiben a 2000. évben 100 százalékosnak tekintjük a fajlagos díjbevételt, abban az esetben 2008-ra az már 60 százalék alá esik.

Emellett felróható az átalánydíjas rendszernek, hogy mivel nem a használattal arányos fizetést tesz lehetővé. Vagyis az eseti, rövid szakaszokat használók számára drágább az utazás, mint azok számára, akik hosszabb szakaszokat, illetve rendszeresen használnak. Ráadásul az alábbi táblázatban a díjbevétel-szorzó és a fajlagis díjbevétel-szorzójának eltéréséből látszik, hogy, mint arra Kovács is felhívta a figyelmet, a személyautóknak kell megfizetni a teherautók terheit.


Az útdíjakhoz kapcsolódó szabályozással kapcsolatos uniós törekvés az egységes rendszer előállítása. Azonban jelenleg a vonatkozó irányelvek külön szabályozást állapítanak meg az egyes rendszerekre. Amennyiben ugyanis használatarányos díjfizetési rendszer esetében a díjszedés lehet használatarányos, átalánydíjas rendszerben azonban napi maximum 11 eurót lehet elkérni a D4-es kategóriában.

Ennek kapcsán a minisztériumi megbízott kiemelte, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetésével épp a matricás rendszer hiányosságainak kiküszöbölését remélik, igaz a rendszer egyelőre a D2-D4 kategóriában kerül majd bevezetésre, vagyis a személyautókat egyelőre nem érinti.

Az elektronikus fizetések

Vilmos András, a SafePay Systems ügyvezető igazgatójának kategorizálása szerint pár év múlva már elérhetővé válnak a kis értékű és közeli elektronikus tranzakciók is. A lassú terjedés okaként az ügyvezető egyrészt az alacsony internet-penetrációt, illetve a mentalitásban rejlő különbségeket jelölte meg.

Az ügyvezető az állam elektronikus fizetési rendszerben betöltött többrétű szerepére is rávilágított. Az állam amellett, hogy kereskedelmi partnerként is megjelenik, a hatósági oldalt is képviseli. Amennyiben sikeresen bevezetésre kerül a közigazgatási szférában is az elektronikus fizetés, az mindenképpen motiváló erővel bírna mind a kereskedelmi, mind pedig a felhasználói szférára.

Mobilos fizetés márpedig létezik

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Olvasóink közül nagyon sokan volnának képesek kapásból felsorolni néhány olyan lehetőséget, amely a mobilos fizetésre ad lehetőséget. Egyet ezek közül a konferencián külön előadás keretében is bemutattak, ez azonban plakátokról már ismerős lehet.

A lottóról van itt szó, s nem is véletlenül, mivel Schubert Béla, a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatójának elmondása alapján az SMS-lottó egyértelmű sikertörténetnek tekinthető. Emellett azonban nem szabad elfeledkezni az internet adta lehetőségekről sem.

Ami a Szerencsejáték Zrt. jövőbeli terveit illeti, 2008-ban tervezik az új tippmix-rendszer bevezetését az interneten, cél, hogy akár SMS-ben a focipályáról is meg lehessen tenni a téteket például arra, hogy ki lövi a következő gólt. 2008-2009 táján pedig bevezetésre kerület az önálló internetes fogadási rendszer is.

Felvetődött egy igen érdekes kérdés a konferencián a számlaadási kötelezettséggel kapcsolatosan. Schubert Béla elmondása szerint amennyiben regisztrált játékosról van szó, igény esetén jelenleg postai úton küldik ki a számlát, ez azonban az elektronikus számlával kapcsolatos szabályozási környezet módosulásával változhat.

Emellett már autópálya-matricát is lehet mobiltelefonon keresztül vásárolni, most már mindhárom szolgáltatón keresztül. A három operátor vezérigazgatója között lezajlott kerekasztal beszélgetésen pedig saját bevallásuk szerint a társaságok együttműködésének kiemelkedő szerepe van abban, hogy jövőre már nem kell ragasztgatni a matricát.

Az operátorok keretrendszere révén pedig a már jelenleg is megvásárolható termékek és szolgáltatások mellet egyre több területen várhatjuk majd, hogy elég lesz telefonunkhoz nyúlni, ha fizetni akarunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?