17 °C Budapest

Fizess a mobiloddal! - Lábunk előtt hever a jövő?

Pénzcentrum
2007. november 21. 12:00

A tegnapi napon került megrendezésre a II. e-money symposium, amelynek, mint azt neve is mutatja, központi témáját az elektronikus-, mobilfizetési rendszerek képezték. Ezen témakörből szeretnénk néhány fontosabb mondanivalót kiemelni jelenlegi összeállításunkban.

E-útdíj

Kovács László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megbízottjaként az elektronikus útdíjfizetés evolúciójáról szóló előadásában kiemelte mind a kapus, mind pedig a matricás rendszer előnyeit, hátrányait. A hazánkban 1996 és 2004 között jelenlévő kapus rendszer ugyan használatarányos fizetést tett lehetővé, azonban drága megoldásnak bizonyult, ráadásul a kapuk véges áteresztőképessége miatt lassú áthaladást is eredményezett. Ugyanakkor a rendszer működése révén a bliccelés esélye rendkívül csekély volt ebben a modellben.

A másik - jelenleg is üzemelő - rendszer a matricahasználaton alapul, igaz ez, mint azt több előadó is kiemelte, technikailag várhatóan változni fog. Kovács szerint a legnagyobb problémát ezzel a rendszerrel kapcsolatosan az jelenti, hogy a hálózat növekedésével a fajlagos díjbevétel még emelkedő díjszint mellett is csökkenő tendenciát mutat. Amennyiben a 2000. évben 100 százalékosnak tekintjük a fajlagos díjbevételt, abban az esetben 2008-ra az már 60 százalék alá esik.

Emellett felróható az átalánydíjas rendszernek, hogy mivel nem a használattal arányos fizetést tesz lehetővé. Vagyis az eseti, rövid szakaszokat használók számára drágább az utazás, mint azok számára, akik hosszabb szakaszokat, illetve rendszeresen használnak. Ráadásul az alábbi táblázatban a díjbevétel-szorzó és a fajlagis díjbevétel-szorzójának eltéréséből látszik, hogy, mint arra Kovács is felhívta a figyelmet, a személyautóknak kell megfizetni a teherautók terheit.


Az útdíjakhoz kapcsolódó szabályozással kapcsolatos uniós törekvés az egységes rendszer előállítása. Azonban jelenleg a vonatkozó irányelvek külön szabályozást állapítanak meg az egyes rendszerekre. Amennyiben ugyanis használatarányos díjfizetési rendszer esetében a díjszedés lehet használatarányos, átalánydíjas rendszerben azonban napi maximum 11 eurót lehet elkérni a D4-es kategóriában.

Ennek kapcsán a minisztériumi megbízott kiemelte, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetésével épp a matricás rendszer hiányosságainak kiküszöbölését remélik, igaz a rendszer egyelőre a D2-D4 kategóriában kerül majd bevezetésre, vagyis a személyautókat egyelőre nem érinti.

Az elektronikus fizetések

Vilmos András, a SafePay Systems ügyvezető igazgatójának kategorizálása szerint pár év múlva már elérhetővé válnak a kis értékű és közeli elektronikus tranzakciók is. A lassú terjedés okaként az ügyvezető egyrészt az alacsony internet-penetrációt, illetve a mentalitásban rejlő különbségeket jelölte meg.

Az ügyvezető az állam elektronikus fizetési rendszerben betöltött többrétű szerepére is rávilágított. Az állam amellett, hogy kereskedelmi partnerként is megjelenik, a hatósági oldalt is képviseli. Amennyiben sikeresen bevezetésre kerül a közigazgatási szférában is az elektronikus fizetés, az mindenképpen motiváló erővel bírna mind a kereskedelmi, mind pedig a felhasználói szférára.

Mobilos fizetés márpedig létezik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Olvasóink közül nagyon sokan volnának képesek kapásból felsorolni néhány olyan lehetőséget, amely a mobilos fizetésre ad lehetőséget. Egyet ezek közül a konferencián külön előadás keretében is bemutattak, ez azonban plakátokról már ismerős lehet.

A lottóról van itt szó, s nem is véletlenül, mivel Schubert Béla, a Szerencsejáték Zrt. informatikai igazgatójának elmondása alapján az SMS-lottó egyértelmű sikertörténetnek tekinthető. Emellett azonban nem szabad elfeledkezni az internet adta lehetőségekről sem.

Ami a Szerencsejáték Zrt. jövőbeli terveit illeti, 2008-ban tervezik az új tippmix-rendszer bevezetését az interneten, cél, hogy akár SMS-ben a focipályáról is meg lehessen tenni a téteket például arra, hogy ki lövi a következő gólt. 2008-2009 táján pedig bevezetésre kerület az önálló internetes fogadási rendszer is.

Felvetődött egy igen érdekes kérdés a konferencián a számlaadási kötelezettséggel kapcsolatosan. Schubert Béla elmondása szerint amennyiben regisztrált játékosról van szó, igény esetén jelenleg postai úton küldik ki a számlát, ez azonban az elektronikus számlával kapcsolatos szabályozási környezet módosulásával változhat.

Emellett már autópálya-matricát is lehet mobiltelefonon keresztül vásárolni, most már mindhárom szolgáltatón keresztül. A három operátor vezérigazgatója között lezajlott kerekasztal beszélgetésen pedig saját bevallásuk szerint a társaságok együttműködésének kiemelkedő szerepe van abban, hogy jövőre már nem kell ragasztgatni a matricát.

Az operátorok keretrendszere révén pedig a már jelenleg is megvásárolható termékek és szolgáltatások mellet egyre több területen várhatjuk majd, hogy elég lesz telefonunkhoz nyúlni, ha fizetni akarunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm