Melyek a legbiztonságosabb autók? Meglepő eredmény született!

Pénzcentrum
2007. november 20. 13:00

Míg korábban a lóerő és a felszereltség játszotta a legnagyobb szerepet a vásárlói döntésekben, addig mára a biztonság vette át ezek szerepét. Ez érezhető egyrészről az autóreklámok megváltozott hangvételében, másrészről az autógyárak azon igyekezetében, hogy mind a belső kialakítással, mind pedig a biztonsági eszközök széles skálájával javítsák az utasok esélyeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai autósszövetség által végzett töréstesztek is arra a végeredményre jutottak, hogy rendkívül dinamikusan fejlődik az autópiac a biztonságosság tekintetében. Az idei tesztekben 34 modell kapott jó minősítést, a tavalyi 21-gyel szemben.

Olyan új kategóriák iratkoztak fel a listára, mint a felsőkategóriás pickupok vagy a kiskategóriás autók, minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy az autógyártók légzsákok tömegével és menetstabilizáló rendszerekkel szerelik fel legtöbb modelljüket. A felsőkategóriás pickupok közül a Toyota Tundra, míg a kisautóknál a Subaru Impreza került fel most első ízben a legbiztonságosabb autók listájára.


A gyártók azonban nem csak a légzsákok és a menetstabilizáló rendszerek kérdésében léptek nagyot előre, többen is újra tervezőasztalhoz ültek, hogy még biztonságosabbá tegyék az üléseket és a fejtámlákat, melyek a hátulról való ütközésnél játszanak fontos szerepet. A legtöbb modellnek ugyanis pont ezen a területen voltak hiányosságai.

Az erőfeszítések láthatóan eredményre vezettek: a BMW X3 és X5, illetve a Honda Accord, Element és Odyssey is jó eredménnyel "vizsgázott", tavalyi csúfos teljesítménye után. De hasonló fejlesztéseivel tavaly épphogy csak "elfogadható" eredményén javítani tudott a Volkswagen is, az Audi A3-mal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 34 valóban biztonságosnak minősített modell többsége ázsiai gyártótól származik, de 6-6 amerikai és német, illetve 5 svéd gyártmányú modell is helyet kapott az idei évben.

Frontális törés esetén 60 kilométer per órás sebesség mellett vizsgálták a becsapódás okozta hatásokat, míg az oldal irányú ütközésnél 50 kilométer per órával érkezett a másik "jármű". Az autósszövetség mérnökei emellett két lépcsőben vizsgálták azt is, hogy becsapódáskor milyen védelmet nyújt az utasok számára az ülés és a fejtámla.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07