3 °C Budapest

Melyek a legbiztonságosabb autók? Meglepő eredmény született!

Pénzcentrum
2007. november 20. 13:00

Míg korábban a lóerő és a felszereltség játszotta a legnagyobb szerepet a vásárlói döntésekben, addig mára a biztonság vette át ezek szerepét. Ez érezhető egyrészről az autóreklámok megváltozott hangvételében, másrészről az autógyárak azon igyekezetében, hogy mind a belső kialakítással, mind pedig a biztonsági eszközök széles skálájával javítsák az utasok esélyeit.

Az amerikai autósszövetség által végzett töréstesztek is arra a végeredményre jutottak, hogy rendkívül dinamikusan fejlődik az autópiac a biztonságosság tekintetében. Az idei tesztekben 34 modell kapott jó minősítést, a tavalyi 21-gyel szemben.

Olyan új kategóriák iratkoztak fel a listára, mint a felsőkategóriás pickupok vagy a kiskategóriás autók, minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy az autógyártók légzsákok tömegével és menetstabilizáló rendszerekkel szerelik fel legtöbb modelljüket. A felsőkategóriás pickupok közül a Toyota Tundra, míg a kisautóknál a Subaru Impreza került fel most első ízben a legbiztonságosabb autók listájára.


A gyártók azonban nem csak a légzsákok és a menetstabilizáló rendszerek kérdésében léptek nagyot előre, többen is újra tervezőasztalhoz ültek, hogy még biztonságosabbá tegyék az üléseket és a fejtámlákat, melyek a hátulról való ütközésnél játszanak fontos szerepet. A legtöbb modellnek ugyanis pont ezen a területen voltak hiányosságai.

Az erőfeszítések láthatóan eredményre vezettek: a BMW X3 és X5, illetve a Honda Accord, Element és Odyssey is jó eredménnyel "vizsgázott", tavalyi csúfos teljesítménye után. De hasonló fejlesztéseivel tavaly épphogy csak "elfogadható" eredményén javítani tudott a Volkswagen is, az Audi A3-mal.

A 34 valóban biztonságosnak minősített modell többsége ázsiai gyártótól származik, de 6-6 amerikai és német, illetve 5 svéd gyártmányú modell is helyet kapott az idei évben.

Frontális törés esetén 60 kilométer per órás sebesség mellett vizsgálták a becsapódás okozta hatásokat, míg az oldal irányú ütközésnél 50 kilométer per órával érkezett a másik "jármű". Az autósszövetség mérnökei emellett két lépcsőben vizsgálták azt is, hogy becsapódáskor milyen védelmet nyújt az utasok számára az ülés és a fejtámla.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?