6 °C Budapest

Megvan a jövő autója: drasztikusan csökken a benzinköltség

Pénzcentrum
2007. október 12. 10:30

A hibrid kereslet az elmúlt 1,5-2 évben - főleg az USA-ban - tetőfokára hágott, miután a benzinárak emelkedése a lakosságot komoly mértékben megterhelte, ráadásul egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a környezetszennyezéssel kapcsolatos globális problémák. Szinte minden autógyár próbál valamilyen alternatív megoldást találni az üzemanyag helyettesítésére. A fejlesztések egyre extrémebb eredményeket érnek el, Amerikában egy magánember mutatott be most egy teljes elektromos meghajtással működő járművet...

A Fortune riportere által kipróbált csodaautó felvehetné a versenyt akár a Porsche Carrera Gt-vel is. A 691 kilogrammos prototípus, vagyis az X1-es, három másodperc alatt képes elérni a 60 kilométer / órát. Egy töltéssel közel 100 mérföldet tud megtenni, vagyis 161 kilométert, és kevesebb mint 5 óra alatt újra lehet tölteni. Csak egy probléma lehet vele, mi van, ha az autópálya kellős közepén fogy el a töltés az akkumulátorból...

Az autó tervezője és kivitelezője volt az első alkalmazott a Tesla Motorsnál, ahol szintén folyamatban vannak hasonló irányú fejlesztések, de eddig még nem sikerült olyan sebességű elektromos autót alkotni, mint Ian Wrightnak. A tervező emellett reméli, hogy ezzel nagymértékben segíteni tudja majd a hatalmas mennyiségű benzint vagy gázolajat elpöfögő autók arányának csökkentését a forgalomban.

Ugyan ez a jármű még mindig nem tökéletes, de a tervező ötlete alapján már el lehet indulni egy korrekt, és mindenki számára megfelelő autó kifejlesztésének útján. A prototípust teljes mértékben egy elektromos motor hajtja, és a lítium ionos akkumulátor töltésének 85 százalékát a kerekek meghajtására fordítja, vagyis sokkal hamarabb elindul, mint egy benzines autó.

Ráadásul az elhasznált energia 85 százaléka hőként távozik, így sokkal kevésbé terhelve a környezetet, mint az eddig gyártott autók. Remélhetőleg néhány éven belül a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek a teljes egészében elektromos meghajtással működő autók, és a környezet is sokkal kevésbé lesz megterhelve, ami a manapság egyre égetőbb probléma megoldása lenne...

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?