17 °C Budapest

Megvan a jövő autója: drasztikusan csökken a benzinköltség

Pénzcentrum
2007. október 12. 10:30

A hibrid kereslet az elmúlt 1,5-2 évben - főleg az USA-ban - tetőfokára hágott, miután a benzinárak emelkedése a lakosságot komoly mértékben megterhelte, ráadásul egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a környezetszennyezéssel kapcsolatos globális problémák. Szinte minden autógyár próbál valamilyen alternatív megoldást találni az üzemanyag helyettesítésére. A fejlesztések egyre extrémebb eredményeket érnek el, Amerikában egy magánember mutatott be most egy teljes elektromos meghajtással működő járművet...

A Fortune riportere által kipróbált csodaautó felvehetné a versenyt akár a Porsche Carrera Gt-vel is. A 691 kilogrammos prototípus, vagyis az X1-es, három másodperc alatt képes elérni a 60 kilométer / órát. Egy töltéssel közel 100 mérföldet tud megtenni, vagyis 161 kilométert, és kevesebb mint 5 óra alatt újra lehet tölteni. Csak egy probléma lehet vele, mi van, ha az autópálya kellős közepén fogy el a töltés az akkumulátorból...

Az autó tervezője és kivitelezője volt az első alkalmazott a Tesla Motorsnál, ahol szintén folyamatban vannak hasonló irányú fejlesztések, de eddig még nem sikerült olyan sebességű elektromos autót alkotni, mint Ian Wrightnak. A tervező emellett reméli, hogy ezzel nagymértékben segíteni tudja majd a hatalmas mennyiségű benzint vagy gázolajat elpöfögő autók arányának csökkentését a forgalomban.

Ugyan ez a jármű még mindig nem tökéletes, de a tervező ötlete alapján már el lehet indulni egy korrekt, és mindenki számára megfelelő autó kifejlesztésének útján. A prototípust teljes mértékben egy elektromos motor hajtja, és a lítium ionos akkumulátor töltésének 85 százalékát a kerekek meghajtására fordítja, vagyis sokkal hamarabb elindul, mint egy benzines autó.

Ráadásul az elhasznált energia 85 százaléka hőként távozik, így sokkal kevésbé terhelve a környezetet, mint az eddig gyártott autók. Remélhetőleg néhány éven belül a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek a teljes egészében elektromos meghajtással működő autók, és a környezet is sokkal kevésbé lesz megterhelve, ami a manapság egyre égetőbb probléma megoldása lenne...

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem