25 °C Budapest

Itt a hibridek halálos ítélete

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 11:00

A környezeti problémák előtérbe kerülésével párhuzamosan lettek egyre népszerűbbek a lakosság körében is a környezetkímélő megoldások, s ha biciklire nem is, egyre többen váltottak az átlagosnál jóval kevesebb benzint fogyasztó hibridekre.

Persze, hazánkkal ellentétben, az Egyesült Államokban a hibridek felfutásában jelentős szerepet játszott az az adókedvezmény, amellyel az amerikai állam a környezet védelmét szem előtt tartó autóvásárlókat ösztönözte. A kormány ily módon gyorsította a hibridek megtérülését, így sokan hajlandóak voltak nagyobb áldozatot hozni a nagyobb jó érdekében, amely ez esetben egyezett a sajátjukkal.

A kedvezmények kora sem tarthat a végtelenségig: az amerikai állam bőkezűségének végleges határát 2010-ben húzta meg, de a szubvenció mértéke addig is évente több száz dollárral csökken. Az évtized végén lejáró határidő azonban nem az egyetlen korlát, modellenként maximum 60 ezer eladott darabig járnak a kiszabott engedmények.

A legnagyobb japán autógyártók azonban közel járnak a limithez, így mindazoknak, akik még szeretnének kedvezőbb feltételek mellett hibridhez jutni, igyekeznie kell. Az értékesített Toyota Priusok száma már a tavalyi évben elérte a küszöbértéket, bár aki október 1-ig vásárol még részesülhet az adókedvezményből, persze csökkentett mértékben.

A Toyota mellett a Honda is csak néhány hónapra jár "az akciós készlet" végétől , s bár egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a legnagyobb értékesítők újabb modellel rukkoljanak elő, a 2010-es dátum nem változik. Így két év múlva már mindenkinek, hazánkhoz hasonlóan a tengerentúlon is, saját zsebből kell állnia a későbbiekben pénztárcakímélőnek bizonyuló megoldás árát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adókedvezmény eltörlésének hátterében állhat az is, hogy 2010-re a jelenleginél sokkal szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell majd megfelelnie a gyártószalagról legördülő gépkocsiknak, így a jelenlegi hibridek előnye megfogyatkozik.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?