18 °C Budapest

Itt a hibridek halálos ítélete

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 11:00

A környezeti problémák előtérbe kerülésével párhuzamosan lettek egyre népszerűbbek a lakosság körében is a környezetkímélő megoldások, s ha biciklire nem is, egyre többen váltottak az átlagosnál jóval kevesebb benzint fogyasztó hibridekre.

Persze, hazánkkal ellentétben, az Egyesült Államokban a hibridek felfutásában jelentős szerepet játszott az az adókedvezmény, amellyel az amerikai állam a környezet védelmét szem előtt tartó autóvásárlókat ösztönözte. A kormány ily módon gyorsította a hibridek megtérülését, így sokan hajlandóak voltak nagyobb áldozatot hozni a nagyobb jó érdekében, amely ez esetben egyezett a sajátjukkal.

A kedvezmények kora sem tarthat a végtelenségig: az amerikai állam bőkezűségének végleges határát 2010-ben húzta meg, de a szubvenció mértéke addig is évente több száz dollárral csökken. Az évtized végén lejáró határidő azonban nem az egyetlen korlát, modellenként maximum 60 ezer eladott darabig járnak a kiszabott engedmények.

A legnagyobb japán autógyártók azonban közel járnak a limithez, így mindazoknak, akik még szeretnének kedvezőbb feltételek mellett hibridhez jutni, igyekeznie kell. Az értékesített Toyota Priusok száma már a tavalyi évben elérte a küszöbértéket, bár aki október 1-ig vásárol még részesülhet az adókedvezményből, persze csökkentett mértékben.

A Toyota mellett a Honda is csak néhány hónapra jár "az akciós készlet" végétől , s bár egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a legnagyobb értékesítők újabb modellel rukkoljanak elő, a 2010-es dátum nem változik. Így két év múlva már mindenkinek, hazánkhoz hasonlóan a tengerentúlon is, saját zsebből kell állnia a későbbiekben pénztárcakímélőnek bizonyuló megoldás árát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adókedvezmény eltörlésének hátterében állhat az is, hogy 2010-re a jelenleginél sokkal szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell majd megfelelnie a gyártószalagról legördülő gépkocsiknak, így a jelenlegi hibridek előnye megfogyatkozik.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?