26 °C Budapest

Hajtűkanyar: a Ferrari és a Lamborghini is végzetes lépésre készül!

Pénzcentrum
2007. október 4. 10:05

Egy nemrégiben elkészült brit tanulmány szerint az üzemanyagnyelő luxus sportkocsik korának vége, s bár a tehetősek továbbra is tíz-, sok esetben 100 milliókat költenek saját személygépkocsikra, sok esetben egyedi tervezésű autókra, a sportkocsik gyártói csakis akkor maradhatnak versenyképesek, ha képesek lesznek megfelelni az egyre környezettudatosabb vásárlói körnek.

A Ferrari, a Lamborghini és a Mercedes mérnökei is egyetértenek abban, hogy a szén-monoxid csökkentése csak a fogyasztás javításán keresztül érhető el, ehhez viszont mindenképpen szükség van a sportkocsik könnyítésére.

A Ferrari tervező mérnöke az elektromos fékekben és a karosszéria szűkítésében látja a szén-monoxid emisszió csökkentésének zálogát, ezek a megoldások ugyanis a jelenlegi csúcsmodellt adó, Enzonál 15 százalékkal könnyebb autót eredményeznek.

A Lamborghini mérnökei nem elégedtek meg a Ferrari által alkalmazott megoldással, sőt úgy vélekedtek, hogy mindenképpen szükség van egy duális rendszer kifejlesztésére, akár azon az áron is, hogy ehhez két különböző motorra lesz szükség. Ennek segítségével egy egyszerű kapcsoló használatával növelhetné a vezető az autó teljesítményét.

A Mercedes a karbon-szálas autókban látja a sikeres jövő zálogát, amely egyrészt akár 20 százalékos súlymegtakarítást adhat, másrészről azonban eleget tud tenni az utas-biztonsággal kapcsolatos, növekvő követelményeknek.

Vannak azonban, akik még ennél is tovább mentek és nagyteljesítményű villanymotorok alkalmazásával próbálnak teljesen zöld megoldást teremteni a sportkocsikat kedvelők számára is. Így az amerikai Lotus, a Tesla Motors-zal együttműködve, egy új modell fejlesztésén dolgozik. A tervek szerint az új modell négy másodperc alatt gyorsul majd 100 kilométer per órás sebességre, végsebessége pedig 210 kilométer/óra körül alakul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közeljövőben a piacon várhatóan több elektromos sportkocsi is megjelenik majd, a környezettudatos vásárlóknak azonban még mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk, a villanymotorral üzemelő luxusautók ugyanis várhatóan közel 7,5 millió forinttal kerülnek majd többe mint a jelenleg is piacon lévő, benzines társaik.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM