16 °C Budapest

Kalapács alatt a világ legdrágább autója - milliókra rúg a fenntartási költség

Pénzcentrum
2007. szeptember 28. 16:00

Október másodikán, a Classic&Historic aukció keretében, Londonban kerül majd kalapács alá a világ legdrágább autója, amely azonban nem összértéke, hanem óriási fenntartási költsége alapján vívta ki ezt a megtisztelő címet. Az 1985-ben épült Buckingham az egyedi építésű autók csoportját gazdagítja, építtetőjének egyetlen célja a minőség és az egyediség hangsúlyozása volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Buckingham építési költsége 250 ezer fontra, vagyis körülbelül 89 millió forintra rúgott, és nyolc Aston Martin Lagonda szakembert kötött le öt évre: két évet a tervezés, 3 évet pedig az építési folyamat vett igénybe.

Ennek fényében mérhetetlen pazarlásnak tűnik, hogy a fekete bőrüléses autócsoda összesen 348 mérföldet (556 kilométert) töltött forgalomban az elmúlt 22 esztendőben. S ha mindehhez hozzátesszük, hogy az üzemeltetési költség megközelíti a megépítés költségét, egyértelműen nyilvánvalóvá válik, hogy a kalapács alá kerülő Buckingham a tehetősek számára készült.

A BusinessWeek információi szerint az üzemeltetés költsége, mely a fenntartási költségeket, a biztosítási díjat és a regisztrációs költségeket foglalja magába, összesen 243 ezer fontra rúg. Ennek azonban közel 90 százalékát az amortizáció adja, a 250 ezer fontos autó ugyanis ma már csak 30 ezer fontot ér, a bőrülés és az ékszerészek tervezte saját márkajel ellenére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20