4 °C Budapest

Dízelcsillag az autósok egén: hattyú lett a rút kiskacsából

Pénzcentrum
2007. október 2. 13:00

Lassan változik a dízelről alkotott képünk, derül ki egy német kutató cég, a Dataforce tanulmányából, mely arra kereste a választ, hogy Európában miért kedveltebbek a dízel meghajtású autók mint a világ többi részén. Az üzemanyag-hatékonyságról és a nagy nyomatékról híres dízel modellek ugyanis még mindig, mint bűzlő, szürke felhőket pöfögő autók jelennek meg a többség szeme előtt.

A dízeltechnológia rendkívül sokat fejlődött az elmúlt 10 esztendőben, a gyártószalagról ma legördülő autók szennyező-anyag kibocsátása, az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhetően, vetekszik a legújabb benzines modellek esetében mért adatokkal. 

A tanulmányt készítő elemzők szerint minden bizonnyal az alacsony fogyasztásnak köszönhető, hogy a flottát, illetve autóparkot vásárlók között rendkívül népszerűek a dízel modellek. Németországban az ilyen célból vásárlók 72 százaléka dönt a gázolajjal működő gépjárművek mellett.

A lakosság körében azonban már korántsem mondható ennyire kedvezőnek ez az arány: még a kifejezetten környezettudatos németek közül is csak az autóvásárlók kétharmada dönt a dízel mellett, míg az ellenpontot jelentő Hollandiában a flottát vásárlók között hatszor akkor a környezetkímélőbb technológiát választók aránya.

Tagadhatatlan, hogy a dízeles autók mind a flottát vásárlók, mind a lakosság körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az öreg kontinensen, hangsúlyozta a Dataforce egyik elemzője. Ezt bizonyítja az is, hogy az újonnan értékesített autók fele dízel meghajtású. A dízel további térnyeréséhez azonban alapvetően kell megváltoznia a technológiával kapcsolatban kialakult előítéleteknek, melyek az európai autósokat jellemzik.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?