Dízelcsillag az autósok egén: hattyú lett a rút kiskacsából

Pénzcentrum
2007. október 2. 13:00

Lassan változik a dízelről alkotott képünk, derül ki egy német kutató cég, a Dataforce tanulmányából, mely arra kereste a választ, hogy Európában miért kedveltebbek a dízel meghajtású autók mint a világ többi részén. Az üzemanyag-hatékonyságról és a nagy nyomatékról híres dízel modellek ugyanis még mindig, mint bűzlő, szürke felhőket pöfögő autók jelennek meg a többség szeme előtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dízeltechnológia rendkívül sokat fejlődött az elmúlt 10 esztendőben, a gyártószalagról ma legördülő autók szennyező-anyag kibocsátása, az alacsonyabb fogyasztásnak köszönhetően, vetekszik a legújabb benzines modellek esetében mért adatokkal. 

A tanulmányt készítő elemzők szerint minden bizonnyal az alacsony fogyasztásnak köszönhető, hogy a flottát, illetve autóparkot vásárlók között rendkívül népszerűek a dízel modellek. Németországban az ilyen célból vásárlók 72 százaléka dönt a gázolajjal működő gépjárművek mellett.

A lakosság körében azonban már korántsem mondható ennyire kedvezőnek ez az arány: még a kifejezetten környezettudatos németek közül is csak az autóvásárlók kétharmada dönt a dízel mellett, míg az ellenpontot jelentő Hollandiában a flottát vásárlók között hatszor akkor a környezetkímélőbb technológiát választók aránya.

Tagadhatatlan, hogy a dízeles autók mind a flottát vásárlók, mind a lakosság körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az öreg kontinensen, hangsúlyozta a Dataforce egyik elemzője. Ezt bizonyítja az is, hogy az újonnan értékesített autók fele dízel meghajtású. A dízel további térnyeréséhez azonban alapvetően kell megváltoznia a technológiával kapcsolatban kialakult előítéleteknek, melyek az európai autósokat jellemzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09