11 °C Budapest
woman using smart phone scanning qr code on the bill to pay online,Accounting

Azonnal töröld ezeket az appokkat a telefonodról: észre sem veszed, és több ezer forintottal károsítanak meg

2023. május 28. 18:04

Több olyan alkalmazásra bukkantak, amelyek legitim, ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, amelyek túlfizetésre veszik rá a felhasználókat és havonta több ezer dollárt szereznek meg.

Veszélyes alkalmazások mind a Google Playen, mind az Apple App Store-ban megjelentek. Mivel az ingyenes verziók közel nulla funkcionalitással bírnak, a gyanútlan felhasználókat arra kényszerítik, hogy regisztráljanak egy olyan előfizetésre, amely évente több száz dollárba kerülhet - derül ki a Sophos X-Ops legfrissebb jelentéséből.

A csalók mindig is felhasználták, illetve fel fogják használni a legújabb trendeket vagy technológiákat, hogy megtömjék a zsebeiket. A ChatGPT sem kivétel. A mesterséges intelligencia és a chatbotok iránti érdeklődés vitathatatlanul minden eddiginél magasabb, ezért a felhasználók az Apple App Store és a Google Play felületéhez fordulnak, hogy bármit letöltsenek, ami hasonlít a ChatGPT-re. Az ilyen típusú csaló alkalmazások – amit a Sophos “fleeceware”-nek nevezett el – gyakran addig bombázzák hirdetésekkel a felhasználókat, amíg azok regisztrálnak egy előfizetésre. A csalók arra alapoznak, hogy a felhasználók nem fognak figyelni a költségekre vagy egyszerűen elfelejtik, hogy rendelkeznek ezzel az előfizetéssel. Kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a felhasználók anélkül törölhetik az alkalmazást, hogy észrevennék, még továbbra is fizetniük kell havonta vagy hetente.

Összesen hat ChatGPT fleeceware alkalmazást  (Chat GBT, GAl Assistant, Al Chat GBT – Open Chatbot App, Al Chat – Chatbot Al Assistant, Genie AI Chatbot, Al Chatbot – Open Chat Writer) vizsgált meg, amelyek mindegyikénél azt állították, hogy a ChatGPT algoritmusán alapul.

A felfedezett úgynevezett fleeceware appok fő jellemzői, hogy a felhasználókkal extra összeget fizetettnek ki máshol ingyenes funkciókért, valamint social engineering és kényszerítő taktikák használatával győzik meg a felhasználókat, hogy regisztráljanak egy rendszeres előfizetésre. Általában az alkalmazások ingyenes próbaverziót kínálnak, de a sok hirdetés és korlátozás miatt alig használhatók, amíg nem fizetnek elő rájuk. Ezek az alkalmazások gyakran rosszul vannak megírva és implementálva, ami azt jelenti, hogy az alkalmazások működése gyakran még azután sem ideális, hogy a felhasználók a fizetős verzióra váltanak. Továbbá az alkalmazásboltokban mesterségesen javítják az értékeléseiket hamis véleményekkel és állandó kérésekkel a felhasználók irányába, hogy még a használatba vétel vagy az ingyenes próbaidőszak vége előtt értékeljék azt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy léteznek ilyen alkalmazások, és mindig feltétlenül olvassák el az apróbetűs részt, amikor rákoppintanak az „előfizetés” gombra. Továbbá a felhasználók jelenthetik az alkalmazásokat az Apple-nek és a Google-nek, ha úgy gondolják, hogy a fejlesztők etikátlan eszközöket használnak a profitszerzés érdekében.

Azon felhasználók számára, akik már letöltötték ezeket az alkalmazásokat, követniük kell az App Store vagy a Google Play áruház „leiratkozási” útmutatóját. Fontos: a fleeceware app egyszerű törlése nem érvényteleníti az előfizetést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm