3 °C Budapest
Closeup image of a man holding and using smart phone with coffee cup on wooden table in cafe

Kijött az összesítés: rengeteget mobiloztak a magyarok szilveszterkor

2022. január 3. 19:05

Az előző év hasonló időszakához képest nagyságrendileg azonos mennyiségű hanghívást indítottak a Telenornál, de átlagosan 15-20 százalékkal hosszabb hívásokat bonyolítottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Január elején a korábbi évekhez hasonlóan, összesített értékek alapján adatforgalom, SMS és hanghívások szempontjából elemezte a hálózatán keletkezett forgalmat a Telenor. Ezek alapján elmondható, hogy a vizsgált szilveszteri időszakban, 2021.december 31. 00:00 és 2022. január 1. 23:59 között az előző év hasonló időszakához képest nagyságrendileg azonos mennyiségű hanghívást indítottak, de átlagosan 15-20 százalékkal hosszabb hívásokat bonyolítottak a Telenor ügyfelei.

A vizsgált két napon belül az indított hívások számát tekintve az újév első órájában kiugró mennyiségű hívás indult, ez a környező órákhoz képest 6-13-szoros növekményt jelentett, ami e tekintetben még a teljes ünnepi időszakot vizsgálva is egy rekorder órának számított.

A más országokba indított (nemzetközi) hívásoknál megfigyelhető, hogy az év utolsó napján, az esti órákban többen telefonáltak külföldön élő barátaiknak, családtagjaiknak, mint egy átlagos nap estéjén, és az újév első órájában több országba – például az Egyesült Királyságba, Lengyelországba, Romániába – kiugró mennyiségű hívás indult; többszöröse az ezt megelőző és követő órákhoz képest.

Az SMS szerepe a tavaly szilveszteri időszakhoz képest csökkent, idén 10%-kal kevesebb rövid szöveges üzenetet küldtek a Telenor ügyfelei ebben az időszakban. Önmagában az idei időszakot vizsgálva látható, hogy az SMS az újévi köszöntés eszköze volt: az éjfél utáni órában az előző és azt követő órákhoz képest 3-8-szorosára nőtt a forgalom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?