11 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik országban működik a legtöbb ATM

Pénzcentrum
2014. július 5. 11:03

Évente nagyságrendileg 8 százalékkal növekszik az elkövetkező két évben az ATM-ek száma világszerte, a bővülést elsősorban az Ázsiai térség országai jelentik.

Kínában 2013 év végére már összesen 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban - derül ki az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adataiból. Az elkövetkező években, 2018-ig, közel 1,3 millió új készülék telepítése várható világszerte, ezek 70-75 százalékát olyan fejlődő piacokon használhatják majd az ügyfelek, mint Kína, Brazília, a kelet-európai államok, Oroszország és az észak-afrikai régió.

Magyarországon nagyságrendileg évek óta stagnál a berendezések száma, ugyanakkor az ATM-ekből felvett pénz mennyisége az elmúlt években növekedett - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Trezex Hungária Zrt. készpénz-logisztikai szolgáltató.

Kínában az ATM-sűrűség még mindig alig éri el a 385 berendezést egymillió lakosra vetítve. Összehasonlításképpen Magyarországon ez az arány 480 berendezés egymillió lakosonként. A fejlett piacokon pedig átlagosan 750 ATM jut egymillió emberre.

Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint rövidtávon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlett piacokra jellemző innovatív, a bankfióki ügyintézés jelentős részét kiváltó multifunkcionális berendezések azonban egyelőre elkerülik a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem