Így húznak le nyaraláskor: a te pénzed is veszélyben van?

Pénzcentrum
2014. június 2. 05:30

Hamarosan elindul a MOL BuBi, amit féléves vagy éves bérlet hiányában csak úgy tudunk majd igénybe venni, ha bankkártyánkon 25 ezer forintot kaucióként előzetesen zárolnak. Ugyanígy a közelgő nyaralási szezonban autókölcsönzőknél vagy szállodáknál is számíthatunk hasonló zárolásokra. Ráadásul hetekkel-hónapokkal később olyan kellemetlen meglepetésben is lehet részünk, hogy utólag terhel be a szálloda egy tetemes összeget. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogyan tudják a kereskedők akár később is zárolni az összegeket, miként és mikor tudjuk felszabadítani az összeget, és mit tehetünk, ha ez nem történt meg.

Nemcsak majd a MOL BuBinál, vagy nyaraláskor a kölcsönzőknél és szállodáknál, de a mindennapi életben is láthatunk netbankukban vagy számlakivonatunkon zárolt/könyveletlen tételeket. Ráadásul sokszor nem egyértelmű, hogy milyen költésről is van pontosan szó, vagy miért nem jelent még meg tranzakciók között, ha már egyszer megtörtént a vásárlás, készpénzfelvétel. Sőt, kevesen tudják, de vannak helyzetek, amikor tudtunk nélkül, utólag is beterhelhetnek akár nagyobb összegeket is a kereskedők. A kaucióként már befoglalt tételeket pedig sokan várják türelmetlenül, hogy a szállodák, kölcsönzők felszabadítsák.

Mik ezek a zárolt tételek a számlámon?

Alapvetően hasonlóan működik a kaució és a vásárlás. A kaució esetében azonban az autókölcsönzőknek, szállodáknak joguk van - a kártyaelfogadási szabályok alapján - úgynevezett előengedélyezést indítaniuk. A kettő között annyi még a különbség, hogy a tranzakció ebben az esetben kézzel kerül rögzítésre és a kártya adatait a kártyabirtokos a kereskedő rendelkezésére bocsátja, a tranzakció sikeres végrehajtása érdekében - mondta el a CIB Bank lapunk kérdésére. Kaució esetén egy engedélyezett összeg kerül elkülönítésre a kártyabirtokos számláján. Kaució esetében van lehetőség az összeg korábbi felszabadítására.

Az elkülönített összeget a kártyabirtokos egy bizonyos ideig nem tudja felhasználni, ez az időintervallum azonban kibocsátó bankonként eltérő. A kártyatársaságok (Visa, MasterCard) szabályozzák a foglalások maximális időtartamát. A lefoglalt összeg minden esetben felszabadul a megadott idő után - tájékoztatott a Budapest Bank.

KATTINTS! Az egyik legnagyobb átverés: miért ne fizethetnénk 100 forintot kártyával?

A MasterCard is úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a kártyatársaság szabályozza az úgynevezett előengedély kérdését. A kereskedőnek minden egyes fel nem használt (terhelésre be nem küldött) előengedélyezést legkésőbb 24 órán belül töröltetnie kell az elfogadó bankon keresztül. Ez a jelzés elérkezik a kibocsátóhoz, természetesen az eredeti előengedélyezési tranzakcióra hivatkozással, és a kibocsátó dolga az, hogy ezen információk alapján a kártyabirtokos bankszámláján feloldja a megfelelő összeg zárolását.

Mikor kapjuk vissza a BuBis 25 ezer forintot?
A 24 órás, 72 órás és a hetijegy megvásárlásakor bankkártyáján 25.000 Ft-ot előzetesen zárolnak majd. A jegy érvényességi idejének lejártakor - tehát 24 óra, 72 óra vagy 7 nap múlva - történik az elszámolás, amikor ebből az összegből levonják a megvásárolt jegy árát, a 30 percen túli használat díját, valamint az áfás számla postázási költségét, amennyiben ezt előzetesen kértük. Az összeg felszabadítása - a bankkártyát kibocsátó kártyatársaság és a bankunk eljárásrendjétől függően - várhatóan a jegy érvényességi idejének lejártát követő 2-7. banki napon belül lehetséges. (Az éves bérlet egyébként 18 900 forint, a féléves pedig 9 450 forint lesz. Amennyiben van éves BKV bérletünk, akkor 50 százalékos kedvezményt kapunk.)
Forrás: bkk.hu/bubi

Távozás után...a kölcsönző reklamálhat

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autókölcsönzők szerződési feltételei szabályozzák a bérelt gépkocsival kapcsolatosan felmerülő költségek részletes feltételeit, melyet bérléskor nagy valószínűséggel aláírásunkkal elfogadtunk. Az autókölcsönzőknek vagy szállodáknak ugyanakkor a kártyaelfogadási szabályok alapján joga van elő-, illetve utólagos terhelésre. Például akkor, ha a kölcsönző hetekkel később kap értesítést a helyi rendőrségtől arról, hogy tilosban parkoltunk vagy túl gyorsan hajtottunk. Szállodáknál pedig ugyanígy a távozásunkat követően észlelt költségeket (például minibár vagy telefonszámla) terhlehetik utólag a kártyánkra.

Hitelkártyával vagy betéti kártyával érdemesebb a kauciót fizetni?
Amikor a szállodában elkérik a kártyánkat, érdemesebb lehet a hitelkártyánkat odaadni. Így a bank pénzét zárolják, és nem a miénket. Ráadásul a hitelkeret jellemzően magasabb, mint a fizetésünk (és így a folyószámlán elérhető pénzünk), ezért egy 10-20 ezer forintos tétel lefoglalása kevésbé lehet feltűnő a hitelkeretből. Ezenfelül hitelkártyáról nem ajánlott készpénzt sem felvenni, ezért érdemes a bankkártyán hagyni azt az összeget, amit később felvennénk. Ugyanakkor tanácsos előzetesen tájékozódni, hogy a bank engedi-e, hogy véletlenül túllépjük a hitelkertünket, vagy ha túl sokáig zárolnák az összeget, akkor terhelődhet-e a kamat.
A Citibank például úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a foglalás csak az elérhető hitelkeret összegéig terjedhet, amennyiben a keretnél nagyobb összegű foglalásra lenne szükség, azt a kártyakibocsátó bank nem engedélyezi.

Amennyiben nem értünk egyet a terhelés jogosságával, a kibocsátó banknál élhetünk panasszal. Ebben az esetben a kauciót elfogadónak dokumentumokkal kell igazolnia a terhelés jogosságát, megalapozottságát. A kivizsgálás idejére a kibocsátó bankoknak kötelességük jóváírni ezt a reklamált összeget az ügyfél számláján. (A vizsgálat időtartama a kártyatársaságok szabályai alapján 45 nap.)

KATTINTS!8 kérdés, amit mindenki feltesz hónapokkal a nyaralás előtt

A kivizsgálás eredményeképp vagy elismeri az elfogadó a hibát, vagy pedig a terhelés jogosságát igazoló bizonyítékot küld a kibocsátó banknak. Az első esetben a korábbi jóváírás véglegesedik, azaz az ügyet a kibocsátó bank lezárja. Az utóbbi esetben azonban kibocsátó bank visszaterhelheti az ügyfél számlájára a reklamált összeget, mivel a terhelés jogossága beigazolódott. A tranzakció jogalapjáról minden esetben írásban tájékoztatást küld a bank az ügyfél részére is - mondta el a Budapest Bank lapunknak.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?