13 °C Budapest

8 kérdés, amit mindenki feltesz hónapokkal a nyaralás előtt

Pénzcentrum
2014. június 1. 08:03

Június 13-án kezdődik a nyári szünet, sokan épp emiatt már elkezdték tervezni nyaralásukat. Legyen szó városlátogatásról, tengerparti üdülésről, vagy egzotikus karibi luxusutazásról, van néhány kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie - talán még időben mutatjuk a válaszokat is.


1. Európán kívülre utazom, de Magyarország ott nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal. Kivel vegyem fel a kapcsolatot, ha segítségre van szükségem?

Mivel mi magyarok uniós polgárok vagyunk, így az EU területén kívül konzuli segítségnyújtásra vagyunk jogosultak - abban az esetben is, ha Magyarországnak nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkereshetjük és segítséget kérhetünk, ha például balesetet szenvednénk, ha fontos iratokat veszítenénk el, vagy ha letartóztatnának.

Krízishelyzetekben is jogosultak vagyunk támogatásra: az uniós tagállamoknak kötelességük, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.

2. Kihez fordulhatok, ha késik a repülő, a vonat, a busz vagy a hajó, vagy törölték a járatot?

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetően amennyiben járatunk több órát késik vagy utazásunk hosszú késéssel kezdődik meg, a közlekedési társaság köteles méltányos kompenzációban részesíteni bennünket. Amennyiben utazásunkat törölték, és az éjszakát utazási célállomásunktól távol, egy szállodában kell töltenünk, akkor a légitársaságnak vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit.


3. Mire figyeljek, ha hitelt veszek fel a nyaralásra?

Az utazáshoz felvett hitelek fogyasztói hitelnek minősülnek. Az ezekről szóló uniós irányelv alapján megilletnek minket bizonyos jogok, ha hitelre vásárolunk. Ezek közül az öt legfontosabb:

- a fogyasztói hitelek hirdetéseinek átláthatóknak és könnyen érthetőknek kell lenniük.
- a szerződés aláírása előtt elegendő információt kell kapnunk ahhoz, hogy a piac különböző ajánlatait össze tudjuk hasonlítani.
- ha aláírunk egy szerződést, arról másolatot kell kapnunk.
- ha meggondoljuk magunkat, 14 naptári napon belül elállhatunk a szerződéstől.
- a szerződésnek tartalmaznia kell azt a lehetőséget, hogy egy méltányos kompenzáció ellenében a tervezettnél hamarabb is visszafizethessük a hitelt.

4. Milyen utasbiztosítást kössek? Mire érdemes figyelni?

Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik.

Mit érdemes végiggondolni utazás előtt?

- milyen vagyoni értéket viszünk magunkkal,
- baj esetén milyen színvonalú egészségügyi ellátást várunk el,
- a célországban mekkorák a betegellátási, baleseti költségek,
- milyen életkorúak és egészségi állapotúak vagyunk,
- milyen közlekedési eszközzel és mennyi időre utazunk,
- mennyire tűnik balesetveszélyesnek az utazás, üdülés (városlátogatás, vadvízi evezés).

Ezek ismeretében döntsünk arról, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül elég-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítást megkötni, avagy több szolgáltatást és magasabb fedezetet nyújtó módozatot érdemes választanunk. Aki olyan helyre készül, ahol a hazaihoz képest sokszorosába kerül az egészségügyi szolgáltatás, annak érdemes olyan biztosítási módozatot választania, amely magas vagy korlátlan fedezetet nyújt ilyen esetekre. Sportrajongók - amennyiben az alapcsomag nem tartalmazza az emelt szintű kockázatot - normál utasbiztosításuk mellé, pótdíj ellenében több biztosítónál kiegészítő sportbiztosítást is köthetnek, amely fedezetet nyújthat vadvízi evezés, búvárkodás, síelés és más sporttevékenység közben bekövetkezett baleset esetén.

5. Mi van akkor, ha orvoshoz kell mennem külföldön?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megbetegszünk vagy baleset ér minket valamelyik uniós országban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, jogunk van a sürgősségi ellátáshoz. Ehhez az (ingyenesen kiváltható) európai egészségbiztosítási kártyára van szükségünk. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron fogunk ellátásban részesülni, mint az adott ország biztosítottjai.

Ha esetleg krónikus betegek vagyunk, és külföldi utazásunk alatt is szednünk kell gyógyszerünket, az utazás megkezdése előtt kérjük meg orvosunkat, hogy állítson ki egy külföldön is kiváltható orvosi rendelvényt.

6. Lefoglaltam egy szervezett utazást, de az utazásszervező csődbe ment. Kaphatok visszatérítést?

Az uniós szabályok megvédik a nyaralni induló európai fogyasztókat, és azon előre lefoglalt szervezett utakra vonatkozik, amelyek az alábbiak közül legalább kettőt tartalmaznak: 1. utaztatás, 2. szállás, 3. egyéb idegenforgalmi szolgáltatások, például városnézés (a csomag részeként értékesítve).

A védelem a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre (pl. elvárt színvonal alatti hotelek) és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki.

A jövőben ezt a védelmet azokra is ki fogják terjeszteni, akik az interneten (egy vagy több, egymással üzleti kapcsolatban lévő kereskedőnél) foglalnak le szervezett utakat (például a kuponos utazásokra).

7. Hogyan tudom csökkenteni a telefonköltségeket az utazás alatt?

Az EU tovább csökkentette a nemzetközi telefonálás díjait. Az adatbarangolás tekintetében ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a barangolás ára (egy kilobájtos számlázási egységgel). 2014. július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazásunk előtt külön szerződést kössünk barangolás céljára, és - amennyiben erre lehetőség van - egy helyi mobilszolgáltatásait vegyük igénybe.

Az EU jelenleg olyan új szabályok kidolgozásán dolgozik, amelyek célja a barangolási díjak teljes körű megszüntetése.


8. Mit kell tudnom, ha a háziállatomat magammal szeretném vinni, amikor az Európai Unióban nyaralok?

Ha az EU-n belül utazunk, háziállatunkat gond nélkül magunkkal vihetjük, amennyiben betartjuk a következő szabályokat: ha kutyát, macskát vagy vadászgörényt viszünk magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy háziállatunk veszettség elleni védőoltást kapjon, és ez az állatútlevélbe is be legyen jegyezve.

Amennyiben Írországba, Máltára vagy az Egyesült Királyságba utazunk, a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie.

Cikkünk az Európai Bizottság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság és a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ tájékoztatása alapján készült.


NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm