22 °C Budapest

Ingyenes készpénzfelvét: 100 ezret biztosan kivehetünk

Pénzcentrum
2014. január 30. 15:03

A Magyar Bankszövetség Elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltetett, vagy érdekeltségükbe tartozó ATM készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a bankszövetség. Az ajánlást a pénzintézetek elfogadták, mindamellett, hogy döntő részben ma is megfelelnek ennek a feltételnek.

2014. február 1-től minden nyilatkozott ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz a kétszeri készpénz felvétellel - mely az egyedi igények/lehetőségek szerint különböző összegekre is szólhat.

A szövetség úgy látja, a magyar bankszektor ezzel a lépéssel egyértelműen előtérbe helyezi a jogszabályok szellemiségének való megfelelést, miközben az ATM készpénzfelvételi limitek kialakításakor a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák: egyrészt a visszaélések megelőzésére, másrészt az automatákból a készpénz kifogyásának elkerülésére, a folyamatos rendelkezésre állás biztosítása érdekében.

A bankok bíznak abban, hogy a jogszabályban biztosított, - 2014 februárját követően kialakuló - új készpénzfelvételi gyakorlat a banki ügyfelek érdekeit szolgálja, és növeli az ügyfélelégedettséget.

A készpénzfelvételi tranzakciók esetén kétféle limitet érdemes megkülönböztetni: az egyik az ATM üzemeltetői limit, ami azt határozza meg, hogy egy tranzakció során mekkora összeg vehető fel az adott ATM-ből. A másik a kibocsátói limit, amely a bankkártyához kapcsolódik. A bankok (ismerve a fogyasztói szokásokat és a visszaélési statisztikákat) általában alapértelmezettnek definiálják, hogy egy-egy adott kártyához egy alkalommal mekkora készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlát tartozik, valamint hogy naponta hány tranzakció valósulhat meg az adott bankkártyával. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet, általában biztonsági okokból adnak meg átlagos értékeket a pénzintézetek. A bankkártyás kibocsátói limitek alapvetően ajánlottak, a bankok ügyfélszolgálatain azokat az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosítják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar készpénzkiadó automata hálózat az MNB 2013. I. féléves adatai szerint 4835 darab ATM készülékből áll, melyek meghatározó részét hitelintézetek üzemeltetik. (Ugyanakkor a piacon vannak jelen független ATM üzemeltetők is.)

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?