8 °C Budapest
Vigyázz! Így verik át a fagyizóban a gyanútlan vásárlókat

Vigyázz! Így verik át a fagyizóban a gyanútlan vásárlókat

2025. május 28. 19:44

A szakértők szerint hat jel árulja el, hogy valódi vagy csak látványos, de gyenge minőségű fagylaltot kapunk. A túl magas, élénk színű, túldíszített fagylalt általában nem autentikus, hanem adalékanyagokkal és mesterséges színezékekkel készül.  

A magas, tornyosuló fagylalthalmok a pultban az első figyelmeztető jel. Noah Dan, a Pitango Gelato tulajdonosa szerint "a látványos, kimagasló halmok általában adalékanyagokat, stabilizátorokat és töltőanyagokat tartalmaznak, hogy megtartsák formájukat". A habos megjelenés gyakran a magas levegőtartalomból ered, ami hígítja az ízt és a textúrát. Az igazi gelato sűrűbb, krémesebb és kevesebb levegőt tartalmaz - írja a Huffpost.

Az élénk színek is árulkodó jelek. Ha a pisztácia neonzöld a természetes halvány bézs helyett, vagy a mogyoró sötétbarna a világosbarna helyett, az mesterséges színezékek használatára utal. Az autentikus kézműves fagylalt visszafogott, természetes színekben pompázik, ami a valódi, friss alapanyagok használatát jelzi.

Stephanie Tucci séf, aki az Olasz Kulináris Intézetben tanult, figyelmeztet a túlzott díszítésre is: "A nem ehető díszítőelemek, mint a héjában lévő diófélék vagy a héjas gyümölcsök használata is intő jel. A hangos marketing és a túlzott dekoráció mindig piros zászló."

A textúra is árulkodó lehet. Az igazi gelato selymes és sűrű, míg a hagyományos fagylalt habosabb és szerkezetesebb. Bár mindkettő alapvetően tejszínből, tejből és cukorból készül, a gelato jellemzően kevesebb zsírt tartalmaz, és lassabb keverési sebességgel készül, ami kisebb jégkristályokat eredményez.

Vincenzo Tettamanti, a Gemelli Artisanal Gelato tulajdonosa szerint érdemes megfigyelni az összes íz textúráját a pultban. Ha az egyik puha, míg a mellette lévő észrevehetően keményebb, az azt jelzi, hogy a receptek nincsenek jól kiegyensúlyozva.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összetevők listája is sokat elárul. Francesco Cataldo, a Gelateria Gentile New York társalapítója szerint "ha több mint öt-hat összetevőt tartalmaz, érdemes gyanakodni". Az igazi gelato nem igényel sok hozzávalót – általában csak friss tej, tejszín, cukor, néha tojás, valamint valódi gyümölcsök vagy diófélék alkotják.

Az autentikus gelato nem nyitott tárolókban, hanem fedett fémtartályokban, úgynevezett pozzettikben található. Ezek a süllyesztett edények a megfelelő hőmérséklet fenntartására szolgálnak, ami kulcsfontosságú a textúra és az íz megőrzéséhez.

Végül, ha a kínálatban olyan ízek szerepelnek, mint a Snickers, Oreo vagy gumimaci, az is gyanús lehet. Cataldo szerint ezek a különleges ízek gyakran inkább marketingfogások, mint valódi kézműves termékek. Az igazi gelato a szezonális alapanyagokra épül, és egy autentikus gelaterián általában nem találunk 24-nél több ízt.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 8. hétfő
Mária
50. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 8. 09:09