8 °C Budapest
Oscar-gála: hamarosan kiderül, kik kapják a legjobbnak járó szobrocskát

Oscar-gála: hamarosan kiderül, kik kapják a legjobbnak járó szobrocskát

2021. április 25. 18:52

A vasárnapi 93. Oscar-díjátadó gála aligha hasonlít majd a megszokott ceremóniához: a járvány miatt elmarad a vörösszőnyeges felhajtás, de a műsor készítői nagyszabású show-t ígérnek olyan sztárfellépőkkel, mint Renée Zellweger, Joaquin Phoenix, Brad Pitt és Reese Witherspoon.

A magyar idő szerint hétfőn hajnali 2-től 5-ig tartó Oscar-gála producerei, köztük Steven Soderbergh korábban elárulták, hogy szakítva a hagyományokkal két helyszínen szervezik meg a díjátadót: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a 13 kilométerrel odébb lévő, gyönyörűen felújított, art deco stílusú Union Station pályaudvaron ünnepelhetnek majd a sztárok. Mint hozzátették, azért választották a pályaudvart, mert több forgatás is zajlott ott, köztük A sötét lovagé, és romantikus hollywoodi helyszínnek tartották.

A meghívottak számára kötelező a negatív koronavírus-teszt, be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, és a műsor szüneteiben maszkot kell viselniük, a kamera előtt azonban levehetik. A szervezőket a járvány elleni védekezés elismert szakértői segítették tanácsaikkal, hogy a személyes részvétel teljesen biztonságos legyen. Azok az Oscar-jelöltek pedig, akik nem utazhattak el a díjátadóra a járvány miatt, műholdas közvetítéssel kapcsolódhatnak be a műsorba egyebek mellett Londonból és Párizsból.

Az Oscar-mezőny idén különösen változatos lett: több mint 70 nő van a jelöltek között, és a 20 jelölt színész és színésznő közül kilenc valamilyen kisebbségi etnikumhoz tartozik. A rendezői kategóriában először szerepel két nő, a brit Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) és A nomádok földje rendezője, a kínai származású Chloé Zhao. Zhao Frances McDormand főszereplésével készült road-movie-ja hat kategóriában esélyes az amerikai filmakadémia díjára, és

nem okozna meglepetést, ha a gálán elvinné a legjobb film Oscarját is.

A legtöbb, tíz kategóriában azonban David Fincher Mank című fekete-fehér alkotása kapott jelölést. A film forgatókönyvét David Fincher néhai apja írta, az Aranypolgár társforgatókönyvírójáról, Herman Mankiewiczről szól, akinek megformálásáért Gary Oldman is Oscar-jelölést kapott.

Hat kategóriában jelölték Lee Isaac Chung Minari című filmjét, amelyben egy koreai család egy arkansasi farmon próbál szerencsét a nyolcvanas években, valamint Florian Zeller demenciadrámáját, az Anthony Hopkinsszal forgatott Az apát is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A színészek közül a néhai Chadwick Boseman számít nagy esélyesnek a trófeára a Ma Rainey - A blues nagyasszonya című filmben nyújtott játékáért. A színésznők mezőnye nyitottabb: Frances McDormandnak sokan jósolnak Oscart A nomádok földjéért, de olyan versenytársakkal kell megküzdenie, mint Viola Davis (Ma Rainey - A blues nagyasszonya), Andra Day (Az Egyesült Államok kontra Billie Holiday), Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő) és Vanessa Kirby, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplője. Kirbyt ezért az alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjra is jelölték, és tavaly elnyerte a velencei filmfesztivál díját.

A legjobb nemzetközi filmek kategóriájában idén nincs magyar jelölt. Az öt alkotás közé a boszniai Jasmila Zbanics Quo vadis, Aida? című filmje, a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című vígjátéka, a román Alexander Nanau Kollektíva című dokumentumfilmje, a The Man Who Sold His Skin című tunéziai szatíra és a hongkongi Better Days című, iskolai zaklatásról szóló dráma került be.

A Los Angeles-i idő szerint vasárnap este kezdődő díjátadó ceremóniát 225 ország és térség televíziója sugározza. A magyar nézők hétfőn hajnalban láthatják a Moziverzum tévécsatornán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm