2019. február 21. csütörtök Elenonóra

Súlyos a helyzet: elképesztően sok magyar fagyoskodik saját otthonában

  • NapiCsárt
  • 2019. január 31. csütörtök 14:00

Több százezer magyarnak nem telik arra, hogy rendesen befűtse az otthonát. Bár vannak nálunk rosszabbul teljesítő országok, a régióban az utolsók között vagyunk. Emellett több millió magyar él rossz minőségű lakásban.

A magyarok majdnem hét százaléka - mintegy hétszázezer ember - nem engedheti meg magának, hogy a téli időszakban fűtse otthonát - derült ki az Eurostat 2017-es adataiból. Ugyanakkor az arány viszonylag javult, mivel egy évvel korábban 9,2 százalékos volt ez az arány.

Az uniós átlag 7,8 százalék, tehát ennek alatta vagyunk, bár nem sokkal. A legnagyobb arányban a bolgárok (37 százalék) nem tudják befűteni a házaikat, őket a litvánok követi (29 százalék), majd pedig Görögország jön a negatív rangsorban 26 százalékkal.

A legalacsonyabb arány Luxemburgban van, 1,9 százalék, majd a finnek és a svédek jönnek 2 illetve 2,1 százalékkal. A környező országok közül Ausztria 2,4 százalékkal áll, a szlovénok 3,9 százaléka nem tud rendesen fűteni, a szlovákoknál 4,3 az arány. Horvátország egy kicsit rosszabbul áll nálunk 7,4 százalékkal, Romániában viszont 11,3 százalék nem tudja felfűteni rendesen a házát.

Rengetegen élnek nyomorban

Magyarországon ugyanakkor több millióan élnek nedves, alacsony komfortfokozatú lakásokban, és pénzük sincs a felújításra. A Habitat for Humanity Magyarország jelentése szerint

kettő- és hárommillió közé tehető azoknak a száma, akik a lakásszegénység különböző formáiban élnek ma Magyarországon és különösen bizonytalan az albérlők helyzete.

Magyaroszágon 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amellyel súlyos lakásminőségi problémák vannak. Az ilyen zsúfolt, nedves lakásokban élő embereknek a legtöbb esetben nincs pénzük felújítani a lakásukat. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, azaz a magyarok többségének lakhatási költségeit és életminőségét különösen rosszul érintik az épületállomány fizikai jellemzői.

Nagyon sokaz elavult berendezés

Becslések szerint a teljes magyar energiafogyasztás hatoda megspórolható lenne a lakóépületek energiahatékony felújításával - hangzott el a jelentés bemutatóján.  Az energiahatékonysági problémák egyik sarokköve, hogy a magyar háztartások 42 százaléka, a kistelepüléseken élők háromnegyede fával fűt (ez az arány az elmúlt években emelkedett), nagy részük elavult berendezésekkel.

Az egyebek mellett a nem megfelelő fűtéstechnológia által is okozott légszennyezés szakértői becslések szerint a GDP 19 százalékának megfelelő veszteséget okoz Magyarországon különböző egészségügyi problémákon keresztül. A fűtés jelentős megfizethetőségi problémát is okoz: a rezsiköltségek legnagyobb részét ez teszi ki, melynek kifizetése sokak számára nehézséget okoz (például a tűzifa ára az elmúlt években meredeken nőtt).

JÓL JÖNNE 600 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 600 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 613 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 14 634 forintos törlesztőt (THM 10,14%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel
A CSOK szabályai sejtetik, mi várhat a meddő párokra.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS