Nagy dobás, vagy csalódás a fullextrás, filléres népautó? Teszteltük a Lada Vestát

2019. május 7. 05:55

Magyarországon már 4,2 millió forintért lehet zsírúj autót venni, ami ráadásul nem is fapados. Túl szép, hogy igaz legyen? Jó választás lehet egy magyar családnak a filléres népautó? Többek között ezekre kereste a választ a Pénzcentrum, amikor pár napig kipróbálta a fullextrás Lada Vestát.

Vegyes érzelmekkel adtuk vissza annak a Lada Vestának a kulcsait, amelyet pár napra kaptunk tesztelni a hazai forgalmazó Lada Hungary Kft.-től. Szinte hihetetlen, de igaz: a zsírúj, nem is gyéren - majdhogynem fullextrásan - felszerelt verdát 4,2 millió forintért akárki megveheti, aki érez magában kellő kalandvágyat, vagy nosztalgiát. Én ugyan elég keveset éltem abban az időszakban, amikor még mindenfelé Ladákat, Trabantokat, és a szocialista ipar egyéb gépjárműveit lehetett látni Magyarországon, de a családunknál nem egy Lada megfordult az évek során. Ez vélhetően a legtöbb magyar családra is igaz: talán a kispénzűek mellett ők, a nosztalgiázók, és a különcök az egyik fő hazai célcsoport. A márka egyébként ma is viszonylag népszerű hazánkban: Ladából  2019 első negyedévében 142 darab állt forgalomba Magyarországon a Datahouse adatai szerint, tavaly összesen 794 autót adtak el. 2016-ban pedig 1100 felett volt a szám.

A Pénzcentrum három nap alatt több száz kilométert tett a tesztkocsiba, hogy kiderüljön: megér-e durván 4,2 millió forintot a Renault-Nissan által felkarolt új Lada.

Hely, az van

Az már az átvételkor kiderült, hogy a Ladánál nem spóroltak a hellyel. A kolosszális méretű csomagtartóba konkrétan egy újságíró is kényelmesen elfért úgy, hogy egyébként még nyugodtan mellé feküdhetett volna egy másik szerkesztő is - és még a forgatáshoz szükséges eszközöknek is maradt hely. Ha a felelőtlen tulajdonos véletlenül magára zárná a csomagtartót (a YouTube-videókat elnézve ez Ororszországban simán előfordulhat, némelyeknél naponta legalább kétszer), akkor sincsen baj: beépítettek egy fluoreszkáló kallantyút, amelynek segítségével kiengedhetjük magunkat a Vesta gyomrából. Annyira adná magát ennek kapcsán a vonatkozó bibliai történet Jónásról és a cethalról.

Autót vennél, de szűkös a keret? A Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorával megtalálhatod a legjobb finanszírozást!

Ugyanakkor a csomagtérajtó hajltott tartói némiképp korlátozzák a pakolhatóságot, de ez szerencsére nem túlzottan zavaró. Az egyébként tekintélyes súlyú ajtót kinyitott állapotban két, az ágyrugóra kisértetiesen hasonló szerkezet tartja meg. Szerencsére van rajtuk részben-egészben műanyag borítás, így legalább a csomagokat nem sértik fel.

Kötelező biztosítás, és alkatrészek
Legolcsóbb kötelező biztosítás (éves fizetés, 26 éves vidéki férfi, 6 éves jogosítvánnyal): 75 584 forint/év
  • Olajszűrő: 1700 forint/darab
  • Pollenszűrő: 4200-8500 forint/darab
  • Féktárcsa: 15 500 forint/darab
  • Fékbetét: 10 200 - 29 800 forint/2 darab
  • Levegőszűrő: 4300 forint/darab
  • Vezérműszíj készlet: 34 300 forint/darab
Árak forrása: Bárdi Autó

A 480 literes rakodótér alatt egy teljes értékű pótkereket találhatunk, meg persze a szükséges szerszámokat. Ez ritka a mai autóknál, amelyekbe mostmár jellemzően jobb estben egy kisebb, úgynevezett mankókerék kerül, vagy a kitöltőhabbal operáló defektjavító készlet - egyikkel sem lehet túlzottan gyorsan haladni, így a defekt okozta kellemetlenség hatványozódik.

Óriások is beférnek

A helykínálat az utastérben is bőséges: hátul kolosszális a lábtér, még csutkára hátra tolt első ülésekkel is kényelmesen el lehet férni, így nem kell aggódni akkor sem, ha mondjuk a világ legmagasabb kosárlabdázója, a 229 centis Yao Ming ülne be az anyósülésre navigálni - mögötte is bőven elférne egy normál méretű ember. Hátul középről ugyanakkor nagyon hiányzik a könyöktámasz (mondjuk, nem olyan, mint amilyen elöl van, de erről később...), de egyébként a félbőr ülések elég ízlésesen néznek ki, és viszonylag kényelmesek is.

A két fűthető első ülés is eléggé komfortosnak mondható, bár a gerinctámaszt csak a sofőr tudja leengedni, az utas nem. Nekem ugyan ez nem volt zavaró a jobb egyen, de volt, akinek nem volt ínyére a plusz támasz a hátnál. Egyébként az üléseket elég jól be lehet állítani magunknak, előre-hátra, fel-le. A kormányról vezérelhető rádió, és a bluetooth-os kihangosító is kifogástalanul működik, bár van egy kis késés a gombnyomás és a készülék reakciója között, de annyira nem zavaró. A tempomatra sem lehet panaszunk, könnyű vezérelni, pontosan tartja a sebességet. A tolatókamera és a parkolóradar is teljesen használható, sokaknak nyújthatnak segítséget, ahogyan a tekintélyes méretű visszapillantók is. A kilométeróra alatti kijelző is egész pontosan közli velünk a foigyasztást, illetve a pillanatnyi üzemanyagmennyiséggel megtehető távot.

Valamin spórolni kellett

Aki ennyi pénzért szeretne fullextrás, teljesen új kocsit venni, az jobb, ha tisztában van vele: nem minden fenékig tejfel. Hiába a csili-vili külső, és a modern belső, a 4,2 millió forintos vétálár komoly spórolásra készteti a gyártót, hogy megérje forgalmazni a kocsit. Ez a költségcsökkentés leginkább az anyaghasználatban mutatkozik meg:

Ez egy eléggé átverős kocsi, benézel az ablakon és azt látod, hogy na, milyen jó kis műbőr-szerű műszerfalborítás. Aztán beülsz, és jön a felismerés: minden, de tényleg minden a legkeményebb kopogós műanyagból van

- foglalta össze tapasztalatait András kolléga, egy másik tesztutas pedig a szélvédő és a műszerfalborítás találkozásához beapplikált, szürke szivacsot vette észre, ami szintén nem túl esztétikus. A kormányon is az említett műanyag található, de ott kevésbé zavaró - sőt, nekem elég kellemes volt a fogása. Az érintőkijelző kerete egy másféle műanyagból készült, ami simább és fényesebb, ezáltal eléggé vonzza a port, nem egyszerű takarítani.

Szeretnél egy új kocsit? A Pénzcentrum kalkulátorával megtalálhatod a megfelelő hitelt!

Az érintőkijelző is az olcsóbb, rezisztív technológiát alkalmazza - ez a "puhábbik", régebbi verzió, ami nyomást érzékel -, ugyan nem süvít a fedélzeti komplúter, de ennyi pénzért ne várjunk csodát. A navigáció sem egy Google Maps, vagy Waze: inkább a régebbi iGO-ra emlékeztet. Először oroszul, cirill betűkkel üdvözölt minket, de az első ijedtség után könnyen megtaláltuk, hogyan lehet legalább angolra átváltani - magyar nyelv nincs benne egyelőre, lehet, majd a szoftverfrissítéssel. Ellenben néha elég érdekes útvonalakat rakott össze, de ez lehet beállítás kérdése, végülis mindenhová odavitt: ezeken felül a navigáció is teljesen használható, angolul közli az útvonalat, és még a sebességhatárokra is figyelmeztet. Vicces adalék, hogy orosz műholdról megy.

Készpénzre veszik a Ladákat a magyarok
A teszt kapcsán egy rövid interjút is készítettünk Pataki Andrással, a Lada Hungary Kft. cégvezetőjével. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy kik veszik az újhullámos Ladákat, és miből finanszírozzák a kocsit.

PC.: Jellemzően kik vásárolnak Ladát Magyarországon?

P. A.: A LADA "újkori" történetének (2015 után) Lada vásárlói, eleinte az idősebb korosztályból (+65 év) kerültek ki, elsősorban az alacsonyabb árfekvésű LADA Granta és Kalina modellek esetében. A LADA Vesta modellek pedig már a fiatalabb családokat is meghódította.
A Lada 4x4 (régi nevén Niva) terepjáró használói, már jellemzően vállalkozások, hobbifelhasználók (vadász, horgász stb.) illetve kisebb gazdaságok (erdő, mező stb.) közül kerülnek ki

PC.: Melyik a legkelendőbb modell?

P. A.: Az elmúlt négy év modellmixe a következő:

  • LADA Kalina/Granta: 45%
  • LADA Vesta: 20%
  • LADA 4x4: 35%
A Kalina/Granta modellcsalád forgalmazását 2019 februárjától leállítottuk, típusváltás miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

PC.: Arányaiban mennyi a lízingelt autó? Említette, hogy kevesen finanszíroznak így, ön szerint miért?

P. A.: A lízingelt autók aránya valóban alacsony kb. 20%. Oka egyrészt abban keresendő, hogy a vásárlóink döntő többsége természetes személy 75% és idősebb korosztály, főleg nyugdíjas. Másrészt az alacsony árfekvésű modelljeink könnyebben elérhetőek akár banki finanszírozás nélkül is.

PC.: Mennyi idő alatt érkezik meg egy új kocsi a gyárból? Sokat kell várni?

P. A.: Nem jellemző, hogy vásárlóink gyári rendelésből választják ki a kívánt autójukat, inkább márkakereskedői vagy importőri készletről történik az értékesítés. Egyébként a gyári rendelés átfutása kb.3 hónap.

PC.: Az általunk tesztelt Vesta LUX-on mennyibe kerül egy kötelező szerviz?

P. A.: Kötelező szervizek nem fixdíjasok. Márkakereskedéstől függően kb. bruttó 40-50 ezer Forint.

És a kartámasz... Az általunk tesztelt modellben egy műbőrrel bevont, lehajtható kartámasz volt a vezetőülésben, aminek rögzítését racsnis megoldással oldották meg. Ami vagy beakad, vagy nem. Előfordult, hogy egy bukkanónál elengedte magát a szerkezet, és szimplán visszafittyedt a lehajtott állapotába. Ezen még dolgozni kell.

A Fittipaldizást felejtsd el!

A másik, már lényegesebb probléma a vezetési élmény, már ha lehet ilyenről beszélni: sajnos annyira nincs erő az 1,6-os, 100 lóerős, 148 newtonméteres erőforrásban, hogy néha az emelkedők is gondot okoztak neki. Például az M0-n, ahogyan a Pestről Budára felhajtunk a Megyeri hídra, ott van egy kis emelkedő. A Lada 90-100-as tempónál, ötösben jelzett, hogy jobb lenne visszaváltani, mielőtt gond lesz. Egyébként a 110-130-as autópálya-tempót hosszú távon bírja az autó, csak a már említett emelkedőkön lomha, és gyors előzésekre sem nagyon lehet vele vállakozni. Emellett a városban is néha hiányzik a fürgeség egy-egy lámpánál, vagy kereszteződésnél. A volán mögé egy út erejéig bepattanó kollégánk, Ákos gyúrta össze egyetlen - kicsit talán szélsőséges - mondattá, amit a Vesta menettulajdonságairól gondol:

Otthon vezettem párszor traktort, na kábé az gyorsult ennyire dinamikusan.

Futómű tekintetében sem tökéletes a szerkezet, ugyan nagy a hasmagasság, és a kátyús utakon, földutakon is elég jól elboldogul a Vesta, de eléggé érezhetők benne a legkisebb úthibák is. Meg lehet szokni, de néha, egy-egy rázós útszakaszon azért meglepően meg tudja rengetni az utasokat.

Konklúziók

Összességében elmondható, hogy a Lada Vesta nem egy rossz autó, csak ahogyan fentebb írtuk:

aki ennyi pénzért szeretne zsírúj, jól felszerelt kocsit venni, annak bizony kompromisszumokat kell vállalnia.

Ugyanakkor a helykínálat tényleg bődületes, jól el lehet férni benne. Akár hosszabb nyaralásokra is bátran elmehet vele a család, és a nagybevásárlást is gond nélkül elnyeli a csomagtér. Emellett egy modern, a mai trendeknek megfelelő kinézetet kapunk, és ha tényleg nem akarunk száguldozni, akkor sokáig szolgálhatja - komótosan - a családot. Az pedig, hogy ennyi pénzért tényleg szinte minden kényelmi extrát megkapunk, nagyot dob az ár-érték arányon.

A Vesta fogyasztása sem vészes, több mint 300 kilométernyi vegyes használat (országút, autópálya, város és dugó) után 8-8,5 litert mutatott a kompjúter, ami a benzinmutató mozgása szerint is nagyjából ennyi volt. Egy ekkora motornál kb. ez a realitás, főleg, ha még a klímát is járatjuk rendesen - mi is nyomattuk neki rendesen, a teszt idején jó meleg volt.. Itt érdemes még megjegyezni, hogy a klímája is jéghideg, mint egyébként az egy új kocsitól elvárható lenne, ám a hátsó ülésekre csak később ért el a hideg fuvallat.

Nincs mese, pontozunk

A szerkesztőségben körbement egy értékelőlap, amelyen az autót megjárt kollégák különböző szempontok alapján pontozták a Vestát - ugyanez a lap fog majd körbejárni a többi autótesztünknél is. A Vesta eredménye:

  • Hely mérete, kényelem: 5/5
  • Praktikusság: 4/5
  • Anyaghasználat, esztétika: 3/5
  • Vezetési élmény, futásteljesítmény: 2/5
  • Kényelmi extrák: 4/5

Végső PC-pontszám: 3,6

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm