village homes along a friendly green street with lush front yards and well kept lawns, little gardens, rose bushes and new red clay roofs. home ownership concept. European village.

Itt vesz most házat, lakást rengeteg holland, német és szlovák Magyarországon: mit tudhatnak?

G7
2024. április 29. 08:31

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján - írja a G7. Rajka lakosságának például már 70 százaléka külföldi állampolgár, akik alapvetően szlovákok. Így könnyen lehet az idén júniusi helyi választáson szlovák polgármestere a falunak. Nem ez az egyetlen község Magyarországon, ahol jelentős a külföldi lakosok aránya.

Rajka esete kivételesnek számít, de azért nem teljesen egyedi. Az ország nagy részén alig találkozni olyan szomszéddal, aki másik ország állampolgára lenne. Leginkább Pozsonyból költöztek ki az olcsó magyarországi településesekre, és egyre kevésbé állnak meg Rajkánál: Dunakiliti és Bezenye negyede is külföldi állampolgár már, Hegyeshalom és Dunasziget tizede. De már a jóval nagyobb Mosonmagyaróváron is a lakosság huszada nem magyar állampolgár - írja a lap.

A szlovák állampolgárok száma Győr-Moson-Sopron megyében 6734 fő volt a népszámláláskor, ezzel a megye lakosságának 1,5 százalékát adták. Ez amúgy is egy bevándorlókat vonzó megye: a lakosság 3,4 százaléka külföldi. A második helyen az ukránok állnak 0,5 százalékkal, őket az osztrákok követik 0,4 százalékkal (1712 fő). A német állampolgárok 0,3 százalékos aránya (1242 fő) valószínűleg főleg a Győrben működő német vállalatok tartósan itt dolgozó anyaországbeli munkavállalóinak köszönhető.

A szlovákokra visszatérve, nem csak Pozsony mellett figyelhető meg az említett hatás: Kassától délre, Borsod-Abaúj-Zemplén határtelepülésein is megjelentek. Ma már Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Kéked, Abaújvár negyede külföldi, főleg szlovák állampolgár - írják.

A Dél-Dunántúlon egy másik jelenség figyelhető meg: Marcali környékén a legtöbb településen 10-20 százaléknyi külföldi él. Ide nem dolgozni vagy tanulni jönnek, hanem leginkább nyugdíjasok, főként németek és hollandok. Somogy megye mellett még Baranyában és Tolnába is jelentős a falvakba települő külföldiek száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm