27 °C Budapest
Vineyards and grapes in a hill-country farm in France.

Egy euróért bárki vehet most házat egy francia kisvárosban: ezt várják cserébe

2024. április 23. 21:29

Mindössze 1 euróért kínálnak eladásra egy felújítandó ingatlant a franciaországi Saint-Amand-Montrond kisvárosban - írja a CNBC cikke alapján a Portfolio. Az ország közepén fekvő település célja - ahogy azt korábban több helyen Olaszországban is láttuk - a népesség csökkenésének megállítása és a közösségi élet fellendítése.

Az elhagyott vagy romos ingatlanok 1 euróért történő értékesítése világszerte népszerűvé vált, melynek célja a népességfogyás megállítása és új lakosok bevonzása. Olaszországban már több alkalommal alkalmazták ezt a módszert, és most Saint-Amand-Montrond, egy franciaországi kisváros is bevezeti saját 1 eurós lakásprogramját - írják

A város egy 75 négyzetméteres, kétszintes házat kínál eladásra 1 euróért. Az ingatlan két hálószobával, fürdőszobával, udvarral és garázzsal rendelkezik és központi helyen található. A ház azonban jelentős felújítást igényel, mivel már 12 éve üresen áll.

A felújítási költségek az önkormányzat számításai szerint elérhetik az 50 millió forintnak megfelelő eurót is.

A város a programra olyan jelentkezőket vár, akik elkötelezettek a településen való letelepedésre. A projekt célja emellett az épületek felújításának elősegítése, az üres lakások számának csökkentése és a városközpont revitalizálása. A pályázati időszak április 1-jén kezdődött és június 15-ig tart. A jelentkezőknek részletes felújítási és finanszírozási terveket kell benyújtaniuk. Bár nem kötelező, de ajánlott egy motivációs levelet is mellékelni a pályázathoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A program szigorú feltételeket szab: csak azokat a jelentkezőket fogadják el, akik az ingatlant elsődleges otthonukként használnák és legalább 10 évig ott élnek majd. A cél az új tulajdonos közösségi életben való aktív részvételének biztosítása. Az ingatlant május 15-től lehet megtekinteni, szeptemberre tervezik az új tulajdonos kiválasztását, az adásvételi szerződést pedig 2025 januárjában írhatják alá. A felújításnak öt hónapon belül kell megkezdődnie és legkésőbb 2028 júliusáig kell befejeződnie.

Ez már a második alkalom, hogy Saint-Amand-Montrond ebben a formában kínál ingatlant; először 2021-ben történt hasonló kezdeményezés. Akkor több mint kilencven jelentkező érkezett - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem