20 °C Budapest
Woman real estate agent talking while showing new house to young couple during daytime.

Brutális árrobbanás a fővárosban: így lett a magyar elit játszótere a budapesti lakáspiac

2024. március 21. 09:58

Nem tartott sokáig a trendforduló az új építésű lakóingatlanok piacán a fővárosban, újra erőre kaptak az árak. Az idei első negyedéves árszínvonal azt mutatja, hogy jelenleg 1 millió 512 ezer forinton áll a fővárosi fajlagos átlagár, amely történelmi csúcsot jelent. Ennél persze jóval színesebb a kép, ha városrészenként vizsgáljuk a budapesti lakáspiacot, és akadnak érdekességek a méretkategóriák szerinti elemzésünkben is.

Több mint 6 éve, negyedévről-negyedévre megvizsgáljuk itt a Pénzcentrum hasábjain a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat összegző adatsorát. A legutóbbi negyedéves elemzésünk fő megállapítása az volt, hogy eljött a trendforduló ebben a piaci szegmensben, az árszínvonal hosszú évek óta tartó emelkedése megtört, az árak leginkább stagnálnak, némely városrészekben egyértelműen esnek. A trendforduló azonban nem tartott sokáig, az idei első negyedéves adatok egyértelműen mutatják, hogy az új építésű lakóingatlanok árazása újra erőre kapott a fővárosban.

Ahogy az alábbi infografikánkon látható, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2019 utolsó negyedévétől stagnálni kezdett, majd 2020-tól újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése. Majd 2021-ben, a járványhelyzet miatti válság ellenére kilőtt az átlagár, és ez a kitörés folytatódott egész évben, és ez a trend, vágtató infláció ide, elszálló lakáshitel-kamatok oda, 2022-ben is velünk maradt.

A 2023-as év első negyedéves adatai ugyan már azt sejtették, hogy megkezdődött az új építésű lakások árának konszolidációja, erre azonban rácáfolt a 3. negyedéves statisztika. Az újabb kitörés azonban már elmaradt, és némi csökkenés után 2023 év végén újra 1,5 millió forint alá esett a fajlagos fővárosi átlagár. Ezzel szemben a legfrissebb, idei első negyedéves árszínvonal azt mutatja, hogy megint beindult a drágulás, így jelenleg 1 millió 512 ezer forinton áll a fővárosi fajlagos átlagár, amely történelmi csúcsot jelent.

Lakásárak 2024: Buda vs. Pest

Ezúttal is széles palettát mutat az új építésű lakóingatlanok árszínvonala, minél inkább erősebb nagyítóval vizsgáljuk a fővárosi adatokat. A Budát Pesttől elválasztó Duna árban eddig is komoly vízválasztó volt, de úgy néz ki, újra távolodik egymástól a két nagy történelmi városrész árazása. Ugyan messze vagyunk még a legmagasabb, 2022 II. negyedévében mért 423 281 forintos árdifferenciától, de jól látszik, hogy nyílik az olló Buda és Pest viszonylatában. Íme:

Mint az látható, jelenleg közel 350 ezer forint az árdifferencia a budai oldal javára, ami jócskán felette van a 2018 óta mért, majd 214 ezer forintos átlagos árdifferenciának. Ez a gyakorlatban ma azt jelenti, hogy a főváros pesti oldalán egy hasonló adottságokkal rendelkező, 70 négyzetméter alapterületű lakás átlagosan 24,5 millió forinttal kerül kevesebbe, mint a budai oldalon. A két városrész árszínvonalának távolodását egyértelműen a budai oldal áremelkedésének erőteljesebb üteme magyarázza.

Lakásárak alakulása az egyes fővárosi városrészekben

Az igazi nyalánkságok persze akkor tárulnak elénk, ha városrészekre bontjuk a fővárosi lakásárakat összegző adatsort. Mint az az alábbi grafikonunkon is látható, a budai és a pesti oldalon is 3-3 területi bontást alkalmaztunk, ezek a következők: Észak-Buda (II., III.), Közép-Buda (I., XII.), és Dél-Buda (XI., XXII.); valamint Pest belváros (V., VI., VII., VIII.), Észak-Pest (IV., XIII., XIV., XV., XVI.), és Dél-Pest (IX., X., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.). Általánosságként pedig az mondható el, hogy néhány városrész árszínvonala ugyan még stagnál, ugyanakkor a többi fővárosi városrészben kisebb-nagyobb ütemben, de ismét erőre kapott az árszínvonal emelkedése. Íme:

Lakásárak Budapesten, méretkategóriák szerint

Végezetül érdemes egy pillantást vetni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzésére is. E szerint jól látható, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint továbbra is az a helyzet, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának. Ugyanakkor egyértelműen megfigyelhető trend, hogy a legtöbb méretkategória árszínvonala újra erőre kapott, egyedül a 41-60 négyzetméteres lakások árazása mutat továbbra is stagnálást.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelenleg egy 40 négyzetméternél kisebb új építésű lakást átlagosan 1 millió 526 ezer forintos (az előző negydévben 1 millió 505 ezer forint volt), míg egy 101 négyzetméternél nagyobbat 1 millió 763 ezer forintos (az előző negyedévben 1 millió 750 ezer forint volt) fajlagos áron vehetünk meg Budapesten. A legolcsóbb méretkategóriát pedig jelenleg a 61-81 négyzetméter alapterületű otthonok jelentik Budapesten, amelyek esetében átlagosan 1 millió 396 ezer (az előző negyedévben 1 millió 376 ezer forint volt) forintot kell kicsingetnie átlagosan a vásárlóknak.

Új építésű lakások darabszámának alakulása Budapesten

Végezetül érdemes kitérni arra is, hogyan szóródik az új építésű lakóingatlanok darabszáma az egyes árkategóriák szerint. Nos, a riport szerint három 6. kerületi lakóingatlan ára lépi át az egy milliárd forintot, köztük a legdrágább bő 1,4 miliárd forintot kóstál. Az 500-1000 millió forint közötti ingatlanok darabszáma 35-re rúg, a 100-500 millió forint közötti ingatlanok darabszáma pedig 1948-at számlál. Száz millió forint alatt pedig összesen 3427 darab lakóingatlanból válogathatunk, köztük a legolcsóbb egy 19. kerületi minigarzon, amely bő 28 milliót kóstál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm