31 °C Budapest
new built house in construction

Óriási a baj az építőiparban: tényleg van esélye a szemfüleseknek hasznot húzni a helyzetből?

2024. január 19. 10:32

Az elmúlt hónapok többek között a jelentős mértékű építőipari visszaesésről szóltak. Ez vajon jelentheti azt, hogy felszabadultak a korábban lefoglalt építőipari kapacitások, ezáltal könnyebb szakembert találni egy-egy megvásárolt ingatlan felújítására?

A tavalyi év első három negyedévében folyamatos szűkülésben volt a hazai építőipar, de az előrejelzések szerint a mélypontot csak idén fogja elérni. Összességében 2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékkal mérséklődött az építőipari termelés a KSH szerint.

Emellett évtizedes mélyponton van a kiadott lakásépítési engedélyek száma, 2023 első három negyedévében a megépült új lakások száma alig lépte át 10 800 darabot, amely 21 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év hasonló időszakához képest. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya összesen 31 százalékkal esett egy év alatt, ami szintén arra mutat rá, hogy még 2024-ben is csökkenés várható.

Annál is inkább, mert a költségvetés nehéz helyzete miatt az államilag finanszírozott megrendelések sem fognak gyarapodni, de a lakástámogatási rendszer átalakítása sem ígér bővülést, hiszen például a CSOK-ra jogosultak köre is csökken. A lakáshitelek kamata ugyan lassan a szakemberek által vízválasztónak tartott 6 százalékos szint közelébe ereszkedik, azonban időbe telik, mire ez kivitelezésekben realizálódik. Érzékelik mindezt a cégek is: 44 százalékuk bevételcsökkenésre számított az idén, illetve emiatt közel harmaduk elbocsátásokra készült.

Ez azért fontos, mert az elmúlt években általában úgy nyilatkoztak az ingatlanközvetítők, hogy a vevők kerülik a felújítandó ingatlanok vásárlását, hiszen nem csak építőanyagárak drágultak jelentős mértékben, hanem szakembert is gyakorlatilag lehetetlen volt találni. Így sok esetben csak azok vágtak bele felújításba, akik annak egy részét maguk tudták kivitelezni, illetve azok, akiknek rendelkezésükre állt egy kivitelező csapat. De mi a helyzet most?

Annak ellenére, hogy az előbbiek alapján a felújítóknak elvileg könnyebb most építőipari kapacitásokhoz jutni, nem igazán nőtt meg a lelkesedés a felújítandó ingatlanok iránt. Mint dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője elmondta: továbbra is azt tapasztalják, hogy bár valóban lehet tapasztalni a Velencei-tónál is az építkezések számának mérséklődését, a felújítandó ingatlanok körében továbbra is elsősorban a kisebb méretűek keresettek, melyeknél az új tulajdonos néhány ismerős szakemberrel összefogva maga képes a felújítás legnagyobb részét kivitelezni.

Természetesen emellett van kereslet a felújított, újszerű ingatlanokra, ugyanakkor a nagyobb felújítandó házak iránt rendkívül szerény az érdeklődés. Mindez annak ellenére, hogy a beruházások száma ezen a környéken is érezhetően mérséklődött, alapvetően olyan ingatlanfejlesztések futnak még ki, melyeket még korábban kezdtek el

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá dr. Kovács Csaba.

De Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a társasházak építése jelentős mértékben szűkült az elmúlt egy év során. Ennek azonban nem felszabaduló építőipari kapacitás lett az eredménye, hanem az, hogy azok a szakemberek, akik korábban társasházi építkezéseken dolgoztak - és jellemzően a beruházó hozta őket magával vagy vidékről vagy pedig a határon túlról -, szinte teljesen eltűntek a piacról.

Az építőipari szakembereknek azonban van egy másik csoportja is, melyekkel továbbra is lehet találkozni az építkezéseknél, felújításoknál: ezek általában a kisebb, helyi cégek. Közülük ugyan a korábban gyengébb minőségben dolgozók lemorzsolódtak az elmúlt egy-két évben, ugyanakkor a helyi, jó minőségben dolgozó vállalkozókra továbbra is rendkívül nagy szükség van - mondta Krausz Gábor.

Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy bár felszabadultak kapacitások az építőiparban, ennek jelentős része el is tűnt a piacról, és nem gyarapította a rendelkezésre álló munkaerőt. Vagyis továbbra sem könnyű jó építőipari szakembereket találni, olyannyira, hogy Krausz Gábor sokuktól - homlokzatszigetelőktől, festőktől, villanyszerelőktől, stb. - is azt hallja, hogy jövő nyárig gyakorlatilag telítve vannak munkával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 16. kedd
Valter
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem