In the foreground is a nut cake on a plate, in the background a cup of coffee and Walnut trim, role

Itt a tökéletes, elronthatatlan bejgli receptje: így garantáltan nem reped ki

2023. december 9. 07:15

A karácsony közeledtével egyre többen kezdik el tervezni a karácsonyi menüt, beszerezni az alapanyagokat. Sok háziasszonynak okoz kihívást az ünnepi időszakban a hagyományos bejgli megsütése. A bejgli ugyanis, bár úgy tűnhet, nem a legegyszerűbb sütemény, nehéz úgy elkészíteni a receptet, hogy minden tökéletes legyen: a kéreg fényessége, a töltelék aránya, a tészta könnyedsége. Amitől a legtöbben tartanak, hogy a bejgli sütés közben kireped, a töltelék kifolyik, ezért nem is próbálkoznak otthoni sütéssel, inkább vesznek bolti bejglit. A Pénzcentrum most felkutatta a tökéletes bejgli receptjét, utánajárt a leggyakoribb buktatóknak. Mutatjuk a tökéletes bejgli titkát, hogy miért reped ki sütés közben és hogy mit tehetünk ez ellen.

Ahogy azt megszokhattuk, az adventi időszakban a boltláncok sorra akciózzák le a karácsonyi édességeket, ínyencségeket. Ebből a körből a bejgli sem marad ki, idén is már elárasztotta az élelmiszerboltok polcait a hagyományos magyar sütemény. A Lidlben például jelenleg a 295 grammos bejglik 799 forintba kerülnek, az Aldi a frissen sütött bejgliket 899 forintért, a Pantastico bejgliket 999 forintért kínálja. Felmerülhet a kérdést, hogy miért állnánk akkor neki sütni ilyen vaj, cukor, mák és dió árak mellett? Ne felejtsük el, hogy az otthoni sütés nemcsak spórolásra szolgálhat, mint ami körül minden forog a rekordmértékű infláció óta: a süteménykészítés a karácsonyi készülődés része, kihívás és sikerélmény lehet a kezdő konyhatündéreknek, és így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen adalékanyag nem kerül a bejglibe.

A bejgli eredete, története

A bejgli, mint sok más sütemény, osztrák közvettéssel érkezett Magyarországra és terjedt el a 19. század második felében. Neve a német beugen 'meghajlít' jelentésű szóból ered, mivel eredetileg patkó formájúra hajlított süteményfajta volt, így közeli rokona a mákos patkónak. Divatba kerülése után kiszorította a hagyományos kalácsot és a magyar ünnep elengedhetetlen kelléke lett.

Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta

 – írta Magyar Elek az 1932-es Ínyesmester szakácskönyvében a bejgliről. A ma ismert bejgli valóban kelt tésztából készül, ellentétben azonban számos rokon süteménnyel hidegen kelesztik. A tölteléke is valamivel szárazabb, mint a kalácsé, vagy a rétesé - melyeket szintén rúd formában feltekerve sütik majd szeletelik.

A tökéletes, elronthatatlan bejgli recept

Mint minden sütemény, ahhoz, hogy tökéletes legyen, jó minőségű alapanyagokból kell hogy készüljön. Ezenfelül van néhány fontos tényező a tészta és a töltelék elkészítése során, amely elengedhetetlen a kiváló süteményhez. De milyen is a tökéletes bejgli? Először is, a teteje márványos, csillogó, a tésztája omlós, de nem töredező, repedt. A legtöbb családban kardinális kérdés a töltelék és a tészta megfelelő aránya is. Ezeknek a feltételeknek akkor tud megfelelni az otthon sütött bejgli, ha figyelünk a részletekre.

Hozzávalók egy rúd bejgli tésztához

30 dkg finomliszt

12 dkg hideg vaj

3 dkg porcukor

1 csipet só

1 dl hideg tej (hideg)

1 dkg friss élesztő

1 db friss tojássárgája + egy egész tojás a kenéshez szétválasztva

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tészta titka, hogy nem szabad túlgyúrni: a hideg tejet összekeverjük az élesztővel és cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, lisztet, sót és végül a vajjal simára dolgozzuk. Azonban ne gyúrjuk sokáig: hideg hozzávalókkal dolgozzunk, nem szabad, hogy a vaj megmelegedjen gyúrás közben, mert akkor a tészta törik, és megrepedhet, vagy ragacsos lesz. Tehát gyorsan kell dolgozni.

A másik fontos szempont a tésztánál a hidegben kelesztés, pihentetés. Egyes receptek azt írják, 1 óra pihentetés a hűtőben elég, azonban a bejglisütés szakértői szerint 4-5 óra szükséges, ideális esetben egy egész éjjel a hűtőben a bejglitésztának. Amikor elővesszük a tésztát, szintén hidegen dolgozzunk vele, ne hagyjuk felmelegedni - a lehető legkevesebb liszt hozzáadásával egyenletesre, szögeletesre nyújtsuk. Fontos, hogy mindenhol ugyanolyan vastagságú legyen.

A tölteléket is hagyni kell teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a tésztát, a hőmérsékletüknek azonosnak kell lennie. Ezért ezt is érdemes jóval sütés előtt elkészíteni, kihűteni. A töltésnél szintén figyelni kell a töltelék egyenletes elosztására. Ha ez kész, feltekerjük a tésztát rúdban és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A megmaradt egész tojást szétválasztjuk és előbb a sárgájával kenjük meg a bejglit, és hűvös helyen hagyjuk rászáradni azt (15-20 perc). Ezután lekenjünk fehérjével és szobahőmérsékleten hagyjuk újabb 15-20 percig száradni. Eközben előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra. Nagyjából 30 perc alatt készre sütjük, de közben figyeljük a süteményt, mikor lesz aranybarna.

A klasszikus bejgli töleléke

A bejgli töltelékének főszabály szerint olyan nehéznek kell lennie, mint a tésztának. Ehhez egy rúd esetében 20 dkg mák vagy dió szükséges. A bejgli tölteléke forrázással készül, azonban ezen túlmenően mindenkinek a saját ízlése szerint összeállítania a tölteléket, úgy lesz tökéletes a számára. használhatunk 10 dkg cukrot, esetleg ezt kiegészíthetjük vaníliás cukorral vagy mézzel ízlés szerint. Sokan használnak kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket, mazsolát a bejglihet, valamint a dióshoz reszelt citrom, a mákoshoz narancs héját.

Az 1-1,5 deci vízhez, illetve tejhez hozzá lehet adni a narancs levét is. Amilyen folyadékot választunk, felforraljuk a cukorral, esetleg fűszerekkel (fahéj vagy szegfűszeg) majd ráöntjük a száraz hozzávalókra. (A szegfűszeget öntés előtt halásszuk ki.) A forró tölteléket összedolgozzuk gyúrható állagúvá és kihűtjük a felhasználás előtt. Ez fontos lépés, mert a langyos, meleg, túl ragacsos vagy túl kemény töltelék megrepesztheti a bejglit. Legrosszabb esetben át sem sül a sütemény, vagy a töltelék lágy lesz és folyós.

Ha több bejglit sütünk egy tepsiben, hagyjunk közöttük megfelelő távolságot, hogy növekedni tudjanak.

Mitől reped ki a bejgli és hogy lehet ezt elkerülni?

Ahogy az már az addigiekből is kiderült, a bejglinél sokmindent elronthatunk, amely általában repedéshez vezet. Például, ha túldolgozzuk a tésztát, az túlságosan felmelegszik, mielőtt a sütőbe kerülne. Aztán a töltelék ismképes kirepeszteni a bejglit, ha nem megfelelő az állaga. Továbbá a sütés közben felszabaduló gőz is kirepesztheti az oldalát.

Mit tehetünk? Először is precízen tartsuk be az eddigi tanácsokat. Továbbá van aki sütés előtt megszúrkálja a rudakat, hogy a gőz távozni tudjon. A másik praktika, hogy a sütési idő felénél résnyire nyitjuk a sütőajtót, és kiékeljük egy fakanállal, így sütjük tovább a tekercseket, hogy a kiszökő gőz távozni tudjon. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a sütési idő hosszabb lehet akár 10 perccel.

Ha megtörtént a baj, és kirepedt a bejgli, akkor sem szabad Dunának menni: amíg még forró a sütemény, fakanál, spatula segítségével egyengessük vissza a repedt oldalt a helyére, és támasszuk meg, hogy ne tudjon visszanyílni a rés. Próbáljuk minél inkább a helyére illeszteni, mert miközben hűl, a repedések be tudnak forrni és a végeredmény tökéletesen szeletelhető lesz. Fontos! Szeletelés előtt hagyjuk a bejglit teljesen kihűlni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm