The vintage stove is for cooking, heating the environment and water.

Kiderült a nagy tűzhely-titok: ezt a funkciót a legtöbb magyar háziasszony rosszul használja

2023. október 21. 18:42

Rengeteg magyar háztartásban olyan gáz- vagy elektromos tűzhely áll, amelynek van alsó fiókja. Akik még kezdők a konyhában, gyakran fel sem fedezik, hogy a sütő alja kihúzható. A legtöbben itt tárolják a tepsiket, másra azonban nem használják. Pedig ezt a részt nem feltétlenül tepsitárolásra alakították ki.

A sütők használati utasítása legtöbbször nem tér ki rá, mi a sütő alsó részének funkciója. Egyes sütők esetében lenyitható ajtó van, és többnyire a háziasszonyok itt tárolják a tepsiket, több sütő esetében pedig kihúzható fiókkal találkozhatunk. Egyes újabb modelleknél viszont nemcsak kihúzható az alsó rész, hanem még a hőfokot is külön lehet szabályozni bennük, ez pedig nem véletlen: ez a rész nem feltétlenül tepsitárolásra lett kialakítva.

A legtöbb használati utasítás a sütők alsó része, fiókja kapcsán szűkszavúan arról nyilatkozik, hogy mit ne tegyünk erre a részre: gyúlékony anyagokat, papírt, konyharuhát, bármit, ami hőhatásra meggyuladhat, károsodhat. Azt azonban már nem tárgyalják, mégis mire való ez a rész. Sokan nincsenek is tudatában, hogy az ő sütőjüknek is van nyitható alsó része, fiókja. A többség pedig, aki tudja, tepsiket tárol benne.

Az Allrecipes cikke szerint régóta folyik a vita arról, hogy a fiók tárolásra vagy ételek melegen tartására való. Biztos sok háziasszony szembesült már a problémával, amikor készíti a többfogásos ebédet, hogy a megsült ételt kivéve a sütőből, hogy új sütivalókat tegyünk bele, a köret kihűl, mire a főétel is megsül, vagy fordítva. Így lehet újramelegíteni a kihűlt ételt, amivel energiát, időt pazarlunk.

Egyes sütőmodelleknél erre megoldást jelenthet, hogy a készételt betesszük a sütő aljába, ahol ugyanúgy meleg van, de nem annyira mint a sütőtérben, ahol készül a másik étel. Így amikor az is elkészül, azonnal tudunk tálalni, nem kell az újramelegítéssel bajlódni.

Sütemények esetében is hasznos lehet a sütő alja, vannak ugyanis olyan desszertek, amiket nem is sütni, hanem inkább szárítani a kell. A habcsókot például sokan úgy készítik, hogy rövid ideig sütik, majd résnyire nyitott sütőajtónál alacsony hőfokon száírtják. Meggyorsíthatjuk a habcsókkészítést, ha több tepsivel sütünk, hogyha bizonyos idő után a habcsókokat a sütőtérből betesszük a fiókba, a következő tepsi pedig mehet a sütőbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes új sütőmodelleknél még a hőfok is szabályozható az alsó fiókban, ebből is tudható, hogy ezt a részt nem csak tárolásra lehet használni.

Valószínűleg a mikrohullámú sütők elterjedésével a sütők alsó részének melegen tartásra való használata kikopott a köztudatból. Aki viszont még úgy nőtt fel, hogy sparheltet használt, az biztos emlékszik, mennyiféleképpen hasznosították a hőt, amit a takaréktűzhely adott: egyszerre főztek a tetején, míg sütöttek a sütőtérben, a kész étel pedig, mint egy melegítő lapon, félrehúzva a tűzről meleg maradt. Ráadásul kányhaként is szolgált, melegedni is lehetett mellette.

Ma már a melegítés nem jelenthet gondot, hiszen a legtöbb háztatásban van mikrohullámú sütő - 2020-as KSH-adatok szerint 100 háztartásra 93 mikró jutott. Viszont fenntarthatósági, takarékossági szempontból, amely az utóbbi években egyre fontosabbá vált, érdemes a sütés hőjét a legjobban kihasználni, felfedezni a rég elfeledett praktikákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem