to illustrate the unhealthy lifestyle of  eating excess sugar especially in children

Háziasszonyok, figyelem! Brutális cukor-árrobbanás készülődik: érdemes feltölteni a kamrákat

2023. október 15. 12:04

Az elmúlt egy évben valósággal elszállt a cukor ára - hívja fel a figyelmet friss elemzésében a Portfolio. A látványos áremelkedés mögött az áll, hogy a globális kereslet emelkedik, miközben az időjárási körülmények kedvezőtlenebbre fordultak a cukortermeléshez.

Az elmúlt egy évben valósággal elszállt az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára, a tőzsdei árfolyam szeptemberben 12 éve nem látott magasságba emelkedett. Az árakat felfelé hajtja, hogy miközben a globális kereslet folyamatosan emelkedik, a fő termelő régiók száraz időjárása nem kedvez a termésnek, és most a világ második legnagyobb cukortermelője, India további exportkorlátozásra készül.

Bár a világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában bőséges volt a termés, India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át. A legfontosabb ázsiai termelő országokban, mint India, Thaiföld, Kína és Pakisztán már az előző szezon is a várakozásoknál gyengébben alakult, erre rátett egy lapáttal, hogy az európai cukorrépatermés is gyengélkedik a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében.

A nemzetközi hírek pedig már arról szólnak, hogy a terméskiesés miatt korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban. Ha India meglépi az exportkorlátozást, az tovább szűkítheti a kínálatot a piacon, és hajthatja felfelé a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van és csak idén több mint 35 százalékot emelkedett.

Ami az árak hosszabb távú alakulását illeti, a cukor globális keresletét leginkább befolyásoló tényezők a népességnövekedés, az egy főre jutó jövedelem emelkedése, a cukor és az alternatív édesítőszerek árának alakulása, valamint az egészséges életmódra váltás. Az ENSZ szakosított élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO szerint a következő tíz évben a globális cukorfogyasztás évente átlagosan 1,1 százalékkal emelkedhet, elsősorban a népesség és a jövedelem növekedéséből fakadóan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Általánosságban elmondható, hogy a következő évtizedben a cukorfogyasztás az előrejelzések szerint főként ott fog növekedni, ahol az egy főre jutó érték jelenleg alacsony, mivel az emberi táplálkozás egyik legfontosabb energiaforrása. Ezzel ellentétes tendencia várható ott, ahol az egy főre jutó fogyasztás magas, például az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Európában, ahol már egészségügyi aggályokat vet fel a túlzott cukorfogyasztás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem