13 °C Budapest
View over a suburban area with big blocks of flats

Egyre több magyar kerül nehéz helyzetbe: elképesztő, mennyire drága manapság lakást bérelni

2023. május 23. 11:33

Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest.   

Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében hozzáteszi, hogy jelentős eltérés alakult ki idén az eladó és a kiadó lakások piaca között. Előbbiek iránti érdeklődések száma 44 százalékkal csökkent, míg az utóbbiaknál csak 22 százalékos volt a csökkenés. 2023-ban a bérelhető lakásokra irányuló keresések száma 11 százalékkal nőtt, az eladók esetében 18 százalékos a csökkenés. 

Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.

Már a korábbi hónapokban voltak arra utaló jelek, hogy az albérletpiac eltérő irányba halad az eladó lakásokhoz képest, mostanra viszont ez a trend tartósnak látszik. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 44 százalékkal csökkent az idén, míg a kiadó lakóingatlanoknál mindössze 22 százalékos volt a csökkenés. Az eladó lakóingatlanokra történő keresések számának 18 százalékos csökkenésével párhuzamosan a kiadóknál 11 százalékos növekedés ment végbe

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Folytatódott a drágulás az albérletpiacon

Tavaly áprilishoz képest egyébként országosan 17, Budapesten 19 százalékkal nőttek a lakbérek, 2015-höz viszonyítva pedig 81, illetve 75 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor reálértéken a járvány előtti csúcsértékhez képest bő 10 százalékkal alacsonyabban vannak. A szakember közölte, hogy áprilisban a reállakbérek alapvetően az előző havi szinten maradtak.

Azt, hogy az albérletpiac a keresletet tekintve jobb helyzetben van, mint a használt lakások szegmense mutatja az is, hogy folytatódott a bérleti díjak növekedése. “Országszerte áprilisban 0,7 százalékkal emelkedtek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest, a fővárosban jelentősebb, 1,7 százalékos emelkedés ment végbe, szemben az egy hónappal korábbi 0,8 és 0,9 százalékos emelkedéssel. Azaz országosan lassult, Budapesten pedig jelentősen gyorsult a drágulás üteme. Utóbbiban szerepet játszhat, hogy sokan már a nyári albérletpiaci szezon előtt szerették volna letudni a lakásbérlést, ami extra keresletet hozott a fővárosi piacra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- kommentálta az KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb adatait Balogh László.

Új kerület a dobogó tetején

A májusi kínálati adatok is élénk albérletpiacra utalnak. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten 225 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, szemben az egy hónappal korábbi 220 ezer és az egy évvel korábbi 180 ezer forinttal. A legnagyobb kínálatot felvonultató kerületek közül a XIII.-ban 245 ezer, a XI.-ben 230 ezer, a II.-ban átlagosan 330 ezer forintért hirdették kiadásra a lakásokat. Utóbbi kerület ezzel a bérleti díjjal átvette a legdrágább városrész címet az V. kerülettől, ahol május közepén 324 ezer forint volt az átlag. A legolcsóbb budapesti kerületekben, a XVII.-ben, a XIX.-ben és a XXIII.-ban átlagosan 138-147 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat.

A legalacsonyabb lakbért nyújtó fővárosi kerületeknél több vármegyeszékhely drágábbnak mondható. Veszprém vezeti a listát 165 ezer forinttal, utána jön Szombathely 155 ezer forintos összeggel, majd Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Tatabánya következik egyaránt 150 ezer forinttal. A vármegyeszékhelyek közül Szekszárd, Kaposvár, Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján a legolcsóbb, ezeket a nagyvárosokat 90-110 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte május közepén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem