15 °C Budapest
Aerial view of residential buildings viewed from above.

A budapesti lakás lett a magyar fiatalok luxusa 2023-ra: elkeserítő, ami az ingatlanpiacon folyik

2023. május 10. 19:46

Hogyan változtak a frissen lakáspiacra lépők lehetőségei a korábbi évtizedekhez képest? Miért volt Magyarországon az EU más országaihoz képest is kiemelkedő az elmúlt évek lakásár-robbanása? Tényleg csak a saját tulajdonú lakás lehet a végcél? Ki tud lakáshitelt felvenni, lehet-e élhető egy albérlet? Az elmúlt évtized lakáspiaci trendjeiről, a fiatalok ingatlanvásárlási lehetőségeiről tartott előadást Pósfai Zsuzsanna lakáspolitikai szakértő, a Periféria Központ munkatársa a szerdai Gen Z Festen.

A Portfolio Csoport által szervezett Gen Z Fest kifejezetten a fiatal generációkhoz szól, akik a felnőttkorba átlépve rengeteg kérdéssel, döntési helyzettel találkoznak a pénzügyeikkel kapcsolatban. Helyzetüket az sem könnyíti, hogy manapság számos olyan új akadályt kell leküzdeniük, melyekhez nem kaptak, nem kaphattak megoldókulcsot, vagy megfelelő mintát. A részletes programsorozat itt található.

Nyolc kelet európai országban lakáspiaci helyzetét mérte fel egy kutatás keretében a Periféria Központ, melynek eredményeit először prezentálták magyar közönség előtt. Pósfai Zsuzsanna szerint a 2012-2021 közötti lakásár index szerint az egész EU-ban jelentősen emelkedtek a lakásárak, azonban a többi országhoz képest Magyarországon volt tapasztalható a legnagyobb drágulás.

A hazai lakosság és főként a fiatalok azért is vannak nehéz helyzetben, mert a hazai jövedelmek korántsem emelkedtek ilyen mértékben. A 26 százalékos áremelkedéshez képest a fizetések mindössze 8,5 százalékkal emelkedtek a 2020 és 2021 közötti egyéves időszakban. A lakáspolitikus hangsúlyozta, hogy a budapesti lakásárak még nagyobb mértékben emelkedtek, miközben az albérletárak 40 százalékkal ugrottak meg a 2021 közepe és 2022 vége közti másfél év során.

A jelenséget többre okra lehet visszavezetni: ide tartozik a 2008-as gazdasági válság, a 2015-ös lakáspiaci fordulópont és a 2020-ban induló koronavírus-világjárvány, illetve annak gazdasági hatásait. Magyarországon mindehhez pedig hozzájárul a kormány családtámogatási politikájának (pl: CSOK) lakáspiacra gyakorolt hatása is.

A fiatal felnőttek lakhatási szerkezete jócskán megváltozott a szüleikéhez képest

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta el Pósfai Zsuzsanna, aki néhány ábrán azt is szemléltette, hogy jelenleg lényegesen többen bérelnek lakást, mint a 90-es és a 2000-es években. Ezzel együtt pedig növekedett a szüleikkel élő fiatalok aránya a 18-34 éves korosztály körében.

Egy friss hazai felmérés szerint a szülőkkel egy háztartásban élő fiatalok sokkal bizonytalanabbá váltak: 48 százalékuk nem tudta megmondani, hogy mikor fog elköltözni. Ez jóval magasabb az egy évvel korábbi 37 százalékos aránynál.

A szakember elmondta, a lakhatási válság mérséklésében kiemelt szerepet játszhatnak az alulról szerveződő kezdeményezések, amelyek újfajta válaszokat adhatnak mind a lakáspiaci, mind az állami és önkormányzati működésből fakadó hiányosságokra. Európa-szerte léteznek olyan bérlakás programok, amelyek non-profit alapon, a piaci és állami/önkormányzati szereplőkkel partnerségben, demokratikus és tagsági alapon szerveződő intézményi formában nyújtanak megfizethető és jó minőségű lakásokat. Emellett a közösségi lakhatás is könnyíthet a jelnlegi terheken, ha megoldani nem is fogja a problémát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem