16 °C Budapest
One of the most alergic plants. (Ambrosia artemisiifolia)

Indul a bírságszezon, sokkoló csekket kaphatnak a magyar háztulajok: csak így lehet megúszni

2023. május 9. 10:03

2022-ben 57 estben bírságoltak meg belterületi ingatlantulajdonosokat a parlagfű miatt, a Nébih közlése szerint a legmagasabb büntetés összege 50 000 forint volt, összesen 2 627 000 forintnyi csekket osztottak ki országszerte a belterületeken. A hatóság azt elárulta a Pénzcentrumnak, hogy külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben.

Tavaly 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - tudta meg a hatóságtól a Pénzcentrum. Összességében 2 627 000 forint büntetést szabott ki a hatóság a gyomnövény miatt a belterületeken, azaz egy átlagos büntetés kb. 46 ezer forintot tett ki. A Nébih közlése szerint a legmagasabb bírság összege belterületen 50 000 forint volt 2022-ben.

A 2022-ben jóval nagyobb razzia volt, mint egy évvel korábban: ugyanis 2021-ben a Nébih korábbi közlése szerint belterületen 27 esetben büntettek a parlagfű miatt. Összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. 2020-ban belterületen viszont 116 növényvédelmi bírságot szabtak ki, összesen 8 493 000 forint értékben.

De visszatérve a friss adatokra: külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben. A legmagasabb összeg 1,5 millió forintos volt. Arra a kérdésünkre, hogy mit mutatnak a statisztikák, hogy alakult a parlagfűvel fertőzött területek aránya az országban, a Nébih azt válaszolta, hogy

A parlagfű megjelenése és elterjedése nem egy állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától és az adott év időjárásától függően. 2022-ben országosan nagy különbséget figyeltünk meg a parlagfű nagyságában és a fertőzöttség mértékében, elsősorban a csapadék mennyiségének alakulása miatt. Az aszállyal sújtott területeken a parlagfű sem tudott olyan mértékben felszaporodni, mint a korábbi években, ezért ezeken a területeken kevesebb esetben indult hatósági eljárás. Ugyanakkor a bejelentett területek nagysága – különösen a belterületet érintően – nő, mivel a lakosság egyre gyakrabban használja a Parlagfű Bejelentő Rendszert. A belterületen lévő eljárások száma 2022-ben csaknem duplájára emelkedett a 2021. évhez képest, azonban ezek száma még így sem tekinthető számottevőnek.

Megkérdeztük a hatóságtól, hogy mire számítanak 2023-ban, a hőség és az aszály kedvezett-e a gyomnövény terjedésének? Mint írták, nem akarnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyit megjegyeznénk, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez: magjai a talajban hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. A téma kapcsán figyelmébe ajánljuk a Nébih https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu aloldalát. Itt június elejétől október végéig kéthetente közzétesszük az országos parlagfű helyzetképet, melynek segítségével tájékozódhatnak az aktuális parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem őshonos, agresszívan terjed

A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, csak a múlt század 40-es éveinek a közepén kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén. Mára az egész ország területén megtalálható a mezőgazdasági területeken, illetve műveletlen parlagokon, romtalajokon. A rohamos terjedéssel párhuzamosan megnőtt az allergiások száma is: mára nem túlzás azt mondani, hogy több százezer magyar életét keserati meg a gyomnövény.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.

Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. 

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem