27 °C Budapest
Indul a bírságidőszak, több százezres csekket kaphatnak a háztulajok: csak így lehet megúszni

Indul a bírságidőszak, több százezres csekket kaphatnak a háztulajok: csak így lehet megúszni

2022. június 26. 07:02

Majdnem félmillió forintot fizethetett tavaly az a hanyag ingatlantulajdonos, aki hagyta, hogy telkén elszaporodjon a parlagfű - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Nébih. A külterületi ingatlanok tekintetében valaki 1 milliós büntetést kapott a hatóságoktól. Aki hagyja, hogy elburjánzzon a gyomnövény a telkén, az 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést is kaphat.

Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között.

A legmagasabb, parlagfű miatt kiszabott bírság összege pedig 465 ezer forint volt.

Ami a külterületeket illeti, a Nébih megkeresésünkre közölte, hogy ezek esetében 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében.

Ennek alapján látható, hogy 2021-ben sehol sem rótták ki a maximális összeget, viszont a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

Megtudtuk azt is, hogy országosan a parlagfű elterjedése és megjelenése nem állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától függően, miközben a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik

- közölte a Nébih. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, azt mondták, ezzel kapcsolatban nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján június elejétől október végéig kéthetente országos parlagfű helyzetképet teszünk közzé, melynek segítségével bárki tájékozódhat az éppen aktuális országos parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08