25 °C Budapest
Földes, 2019. augusztus 7.Virágzik a parlagfû (Ambrosia artemisiifolia) Földes határában, - az Észak, Közép és Dél- Amerikából Magyarországra a 20.század fordulóján behurcolt allergén gyom. Egyetlen tövön, akár 60.000 csíraképes mag teremhet, amit a szél 100 kilométerre is széthordhat. 2019 júliusában mért adat szerint az országban egy év alatt 20- 30 ezerrel nõtt az allergiás betegek száma.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Robban a bírságbomba: már csak pár hete maradt annak, akinek kertes háza, telke van

2021. május 29. 06:55

Idén sem ússzák meg a telektulajdonosok, a hatóság heteken belül indítja a razziát, és kíméletlenül lecsap azokra, akik nem irtják ki a parlakfüvet. A Pénzcentrum információi szerint tavaly összesen 2618 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 136 millió forintot.

Magyarországon minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Kevesen tudják, de a 2019-es évben megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő, ami azt jelenti, hogy egész évben kötelessége a tulajdonosoknak a parlagfű elleni védekezés.

A parlagfű  Magyarországon nem őshonos, és csak a múlt század 40-es éveinek a közepén kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén. Mára azonban az egész ország területén megtalálható, elsősorban a mezőgazdasági területeken, illetve műveletlen parlagokon, romtalajokon.

Elterjedtsége miatt hazánkban mostanra drasztikusan megnőtt azok száma, akiknél a növény allergiás, illetve asztmás tüneteket vált ki, így pollenszezonjának középső harmadában már népegészségügyi probléma okozójaként ismerjük.Ennek jelentősége többek között az előidézett munkakieséssel, vagy a plusz anyagi ráfordításokkal is mérhető. A nagy tömegű virágporral való találkozás egészség- re gyakorolt hatása minden életkorban kedvezőtlen; kiemelendő, hogy a pollenallergia minden korosztályban kialakulhat.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ez azt jelenti, hogy a termelők és a földtulajdonosok egész évben kötelesek védekezni földterületükön a károsító gyomnövények ellen, ez nemcsak a parlagfűre, hanem az egyéb károsító gyomnövényekre is

Repkednek a milliós bírságok

A helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető, melyről minden esetben jegyzőkönyv készül. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie.

A hivatal nem tétlenkedik

Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy megtudjuk, mi várható idén a parlagfűszezonban, illetve hogy illusztráljuk, nem csupán üres fenyegetőzésről van szó, repkednek a büntetések. Hogy pontosan hogyan alakult Magyarországon az elmúlt években a parlagfűvel fertőzött területek aránya, azt viszonylag nehéz megmondani, hiszen fertőzött területek nagysága nem egy statikus érték, időben és térben folyamatosan változik.

A talajban található magkészlet nagyon hosszú ideig csíraképes marad, így a fertőzött területek kiterjedését minden évben nagyban befolyásolja az időjárás, és az adott terület hasznosítása. A bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága viszont növekszik. A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. Évről-évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma is – válaszolta a Nébih a Pénzcentrum kérdésére.

Egyelőre még felelőtlenség lenne bármit is kijelenteni az idei fertőzött területek nagyságáról, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését. Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih tematikus aloldalán június elejétől október végéig kéthetente frissül az országos parlagfű helyzetképet, ahol nyomon követhető az aktuális országos parlagfű-helyzet.

Kérdésünkre elárulták azt is, hogy a tavalyi év során 116 db növényvédelmi bírsághatározat született belterületen a parlagfű miatt. A Nébih rendelkezésére álló adatok alapján a kiszabott bírság összege belterület esetében 8 493 000 forint volt.  Külterületen ellenben hússzor annyi, összesen 2502 db bírsághatározat született, a kiszabott bírság összege külterület esetében 127 530 158 forint volt. (Fontos azonban, hogy külterületi eljárás esetén – a hatályos jogszabályok szerint – a bírságot a Földhivatal által felvett és átadott jegyzőkönyv alapján az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya szabja ki, nem a Nébih.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?