25 °C Budapest
View to the Miskolc city from the wall of Diosgyor castle, Hungary

Tömegek menekülnek ezekről a településekről: lassan tényleg kiürül az ország keleti fele

2023. május 7. 19:04

Ezen a héten is egy csokorba szedtük nektek a legfontosabb gazdasági-pénzügyi híreinket. Legyen szó a munkaerőpiacról, ingatlanpiacról, biztosításokról, a befektetésekről vagy épp a rezsit, bevásárlást, esetleg egészséget övező kérdésekről, szerkesztőink ezúttal is kitettek magukért. Ha kíváncsi vagy a cikkekre, kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra!

 

Ezeket a szakmákat éri meg tanulni 2023-ban: ilyen képzettséggel számíthatnak a diákok magas bérre

Nem mindig a legnépszerűbb képzések és szakmák azok, amelyekben a legmagasabb fizetéseket lehet elérni. Sőt, az egyes képzési területeken belül sem mindegy, melyik részterületre szakosodik valaki, mert ez később több százezer forintos fizetési különbségeket is eredményezhet. Megvizsgáltuk, hogy a technikumokban, illetve a felsőoktatási szakképzéseken szerezhető végzettségekkel milyen foglalkozásokat lehet űzni, és milyen átlagfizetésekkel számolhat, aki az egyik vagy másik képzést választja.

Magyarok tömegeire van valós veszéllyel a ChatGPT igazi árnyoldala: ezzel sokan nem számolnak

Bár sokak számára a ChatGPT már most egy kivételes képességű intelligenciának tűnhet, egyáltalán nem az. Nem gondolkodik, nem kritizál, egyszerűen csak megjósolja, hogy egy adott szó után nagy valószínűséggel milyen szó következhet. Így épít szöveget: néha nagyon jól, néha pedig kevésbé. A baj nem is ez, hanem hogy sokan nem értik a működését, sokkal nagyobb jelentőséggel ruházzák fel mint kellene. A diákok azt hiszik, a program tudásával helyettesíthetik a sajátjukat, pedig ez nagyon nincs így. Sőt, főleg azoknak árthat igazán, akik inkább ezzel úsznák meg a számonkéréseket. A ChatGPT által felvetett megannyi kérdés közül az oktatásra gyakorolt hatásaival beszélgettünk Dr. Friedmann Viktorral, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójával.

Szigorú büntetés vár a magyar utak tahóira: börtönbe is kerülhet, aki igazán pofátlan

Ezen a héten a Pénzcentrum videóblogja, a CashTag a leggyakoribb bunkóságokkal foglakozott, amelyekkel a közutakon találkozhatunk. Ehhez kapóra jött, a Mercedestől kapott tesztautónk is, amely teljes mértékben megfelel a sztereotípiáknak: egy nagy, sötét színű terepjáró. Az egyes szituációk megértésére a Kreszprofesszorként is ismert Pető Attila közlekedési szakértőt hívtuk segítségül. Emellett az is kiderül, megér-e 33 millió forintot a Mercedes GLC SUV egy dízelmotorral.

Színt vallott rögzített kupakjairól a Coca-Cola: ez elől nincs menekvés, emiatt utálhatják ennyien

A Coca-Cola az EU-s határidőhöz képest (2024 nyara) több mint 1 évvel korábban bevezette a rögzített kupakokat üdítős flakonjain. Ennek viszont sok vásárló nem örült, a vállalat viszont üzent nekik: idő lesz megszokni az újdonságot. Sokaknak ugyanakkor azért lehet baja az új kupakkal, mert nem tudják miként kellene azokat használni helyesen. Mutatjuk, mit gondol a cég a kupakmizériáról, illetve hogy mit javasolnak a fanyalgó fogyasztóknak.

Rejtélyes fájdalom keseríti a magyarok életét: rengetegen nem is sejtik, hogy ez áll a hátterében

Magyarországon az ezredforduló óta széles körben elterjedtek a mobiltelefonok, manapság a legtöbben okostelefont használnak. A kezdetben főként telefonálására, SMS-ezésre használt készülékek manapság már számos funkciót kínálnak, a wi-finek és mobilinternek hála. Azonban megvan a mobilozásnak az áldatlan hatása is: a jellegzetes testtartás, amikor ülő helyzetben a kezünkben tartva a telefont használjuk, nyakfájdalomhoz vezethez. Eleve az ülő, jellemzően a monitorok előtt végzett munka okoz egészségügyi problémákat, ezt pedig a napi több órányi mobilozás csak súlyosbítja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nehéz elhinni, melyik a svájci után a legdolgosabb nép Európában: a magyarok kanyarban sincsenek

A világ országaiban a legtöbb munkaóra egy héten a katariakra jut, több mint 40 órát dolgoznak átlagosan. Eközben Dzsibutiban és Szomáliában ennek negyedét sem éri el a munkaóra rátája. Magyarország nincs a TOP50-ben sem világranglistán, és Európán belül sem tartozunk az élbolyba. A friss statisztikákból az is kiderült, hogy amíg a 2020-as járványos év visszaesése után a környező országokban kilőtt a munkaórák száma, nálunk azóta is a szomszédokhoz képest alacsonyabb szinten stagnál.

Zubreczki Dávid: Néhány ember rövid távú érdeke miatt gyakran feláldozzuk a közösség érdekeit

"Magyarországon szerintem nem nagyon érdemes komolyan venni a fejlesztési terveket meg a hozzájuk kötött határidőket. Ennek sok 100 éves hagyománya van. (...) Ha az együttműködést nézem, nem vagyok különösebben optimista. De ha azt nézem, hogy Budapest egy élhető város legyen, akkor egyáltalán nem állunk rosszul. (...) Az összes hiba abból adódik, hogy vannak ezek a hatalmas értékeink, építészeti, kulturális, természeti, de ezeket abszolút nem becsüljük semmire" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Zubreczki Dávid. Az Urbanista blog egykori alapítójával, íróval, építészeti mesemondóval Budapest építészeti örökségéről, a benne rejlő lehetőségekről, köztük a jövőbe mutató és az urbanisztikai szempontból problémásabb fejlesztésekről beszélgettünk. Dávid hamarosan előadást tart a Pénzcentrum és a Portfolio közös rendezvényén, a GEN Z FEST 2023-on. Gyere el, és hallagsd meg "Nem elég kényelmes a város? A jövő városa még kényelmetlenebb lesz” című előadását, és a többi neves előadónkat is.

Arcul csapja a valóság a magyar fiatalokat: egyre nehezebb lesz a megélhetésük itthon

Csökkent a pályakezdők aránya a teljes foglalkoztatottságon belül Magyarországon - derült ki az uniós statisztikai hivatal adataiból. A tendencia nem csak nálunk romlik, 20 uniós országban is hasonló a helyzet. Ugyanakkor 2022 végén már csak 4,1 százaléknyi pályakezdő volt a hazai foglalkoztatásban, ami a legrosszabb értékek között van. Egy korábbi felmérés szerint egyébként a fiatalabb munkavállalók jellemzően hosszabb idő alatt találják meg első munkahelyüket, mint annak idején az idősebbek.

Kíméletlen nyár vár a magyar kerttulajokra: százeres, de milliós kiadás is lehet a móka vége

Lassan, de biztosan kezdődik a grill-, és BBQ-szezon, egyre többen mennek majd ki a kertjükbe sütögetni. Kritikus azonban a döntés: milyen berendezést vásároljunk? Gázgrillt, gömbgrillt vagy esetleg rögtön egy smokert? És mennyiért? Az utóbbi években az nem változott, hogy a legolcsóbb darabok 10 ezer forint alatt, míg a legdrágább eszközök 2-3 millió forint között mozognak. Aki viszont már kezdésnek jót akar magának a berendezések talaján, annak legalább 60-70 ezer forinttal kell számolni egy gömbgrill esetében is, miközben a gázsütők inkább 100 ezer forint fölött indulnak. A határ pedig a csillagos ég, akár milliós tétel is lehet a móka vége – kérdés, a jelenlegi gazdasági helyzetben ki engedheti ezt meg magának?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem