6 °C Budapest
Colourful and healthy table composed with fruits and vegetables of many different types, meat, cheese, eggs, fish, spices and grains on wooden rustic wooden table, view from above

Modern népbetegséget gyógyíthatnak ezek az egyszerű élelmiszerek: te eszel belőlük eleget?

2023. május 4. 19:06

Táplálkozási szokásaink elválaszthatatlanul kapcsolódnak az általános hangulatunkhoz. Egy egészségesebb életmóddal rengeteget tehetünk a jobb közérzet és az energikusság megőrzéséért. Hasonlóan, ha hektikusan alakul a hangulatunk és látszólag semmi nem indokolja a rossz közérzetet vagy fáradtságot, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit fogyasztottunk korábban, hiszen az, hogy hogyan és mit eszünk, összefügghet ezekkel a mentális hullámvölgyekkel is.

Az elmúlt években a szakemberek számos bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a hangulatunk összefügghet azzal, hogy mit, mikor és hogyan eszünk. Ha rosszul érezzük magunkat, a megfelelő ételek és egy jobb táplálkozási mód akár abban is segíthet, hogy kitörjünk az időnként hektikusnak ható hangulati körforgásból.

Egy 2018-ban a Molecular Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a gyulladást okozó ételek kerülése segíthet a depresszió kezelésében. Egy másik, a World Journal of Psychology című szaklapban megjelent tanulmány bizonyos ételekben található, antidepresszánsként ható tápanyagokról számolt be. Egy harmadik szaklap megállapította, hogy a nyers termékek fogyasztása - a feldolgozottak helyett - jobb hatással lehet a mentális egészségre és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak szintén pozitív hatást gyakorolhatnak az általános közérzetre.

A hangulatfelelős

"Az étrended alapvetően befolyásolhatja a hangulatot, a koncentrációt és a kognitív egészséget. Bizonyos élelmiszerek segíthetnek növelni a szerotonin termelését, amely egy hangulatstabilizáló neurotranszmitter és az agyunkban található" – mondta el Lisa Moskovitz, a NY Nutrition Group vezérigazgatója, majd hozzátette: A magnézium-, D-vitamin- és B-vitaminforrást kínáló élelmiszerek mind kapcsolatban állnak az energiaszinttel és hangulattal. A magas rost- és antioxidáns-tartalmú élelmiszerek elősegítik a bélrendszer egészségét és stabilizálják a vércukorszintet -ezek közül mindkettő összefügg a "nyugodtabb és békésebb gondolkodásmóddal".

Az agyunk állandóan dolgozik. Gondoskodik a gondolatainkról és a mozgásunkról, a légzésünkről és a szívverésünkről, az érzékeinkről – állandó terhelés alatt van a nap 24 órájában, még alvás közben is. Ez azt jelenti, hogy az agyunknak állandó üzemanyag-utánpótlásra van szüksége. Ez az "üzemanyag" az elfogyasztott ételekből származik - és az, hogy mi van benne, mindent megváltoztat. Magyarul, az, hogy mit eszik, közvetlenül befolyásolja az emberi agy szerkezetét és működését, végső soron pedig a hangulatunkat.

Több tanulmány is összefüggést talált a finomított cukrokban gazdag étrend és az agyműködés károsodása - sőt, a hangulatzavarok, például a depresszió tüneteinek súlyosbodása - között. "Nagyon alapvető szinten az agyunk az ételeinkből épül fel" - mondja Dr. Austin Perlmutter, belgyógyász és az agy egészséget kutató szakember. "Az ételeinkből alakulnak ki a neurotranszmittereink is, amelyek azok a kémiai jelek, amelyek az agysejtjeink közötti üzeneteket továbbítják, valamint befolyásolják az agyi vezetékekkel és az agy immunrendszerével kapcsolatos pályákat - ezek mindegyike összefügg a mentális egészséggel."

A mediterrán étrend

Ezek közé az élelmiszerek közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, az avokádó, a leveles zöldségek, a babok és hüvelyesek, az olívaolaj, a diófélék és a zsíros halak. Ezek történetesen mind kulcsszereplői a mediterrán étrendnek, amelyet az egyik legegészségesebb táplálkozási módszernek tartanak - és bizonyítottan pozitív hatással lehet az ember hangulatára. "Az étrendet és a hangulatot összekötő kutatásokat illetően a legjobb bizonyítékok inkább az étkezési mintákra, mintsem konkrét élelmiszerekre vonatkoznak" - hangsúlyozta Dr. Perlmutter.

Számos tanulmány a mediterrán étrend pozitív hatásaira hívja fel a figyelmet, egy olyan étkezési módra, amely a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereket helyezi előtérbe.

Szerinte a kevesebb vörös hús és hozzáadott cukor fogyasztására érdemes odafigyelni, illetve fenn kell tartani egy változatos zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és halból álló étrendet. A mediterrán étrend mellett szól az is, hogy gazdag egészséges zsírokban, például omega-3 zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, rostokban és polifenoloknak nevezett növényi tápanyagokban - teszi hozzá Dr. Perlmutter; mindezek összefüggésbe hozhatók a mentális egészség javulásával.

Polifenolok

A polifenolok olyan növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, amelyek legfontosabb tulajdonsága az az antioxidáns hatás, amivel képesek a szervezetünkben lévő ártalmas szabad gyökök semlegesítésére. Dr. Perlmutter szerint a polifenolok a mentális egészségre gyakorolt hatásuk miatt igazán érdekesek, hiszen az általuk termelt molekulák közvetlenül felelősek a stressz elleni védelemért. "A kutatások szerint a több polifenol fogyasztása elősegítheti az általános egészséget, és potenciálisan védelmet nyújthat a hangulati problémák ellen" – hangsúlyozta a szakember, megjegyezve, hogy a következő élelmiszerek különösen polifenolban gazdagok:

  • Gyógynövények és fűszerek
  • Kávé
  • Kakaó
  • Színes gyümölcsök és zöldségek

A szakember szerint a gluténérzékenységgel küzdőknek egy remek búzahelyettesítő szer lehet a hajdinából készült liszt, amely polifenol-tartalmát tekintve messze felülmúlja a hagyományos lisztet.

Bélrendszeri egészség és mentális egészség

Habár elsőre szokatlannak tűnhet, de a bélrendszer egészsége is összefügg a mentális egészségünkkel. A gyomor-bélrendszer érzékeny az érzelmekre. Egyebek mellett a düh, szorongás, szomorúság, öröm mind kiválthatnak tüneteket a bélrendszerben. Egy személy gyomor- vagy bélpanaszai lehetnek a szorongás, a stressz vagy a depresszió oka vagy terméke. Ez azért van, mert az agy és a gyomor-bélrendszer szorosan összefügg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A bél-agy tengely körüli egyre több kutatás arra utal, hogy az egészséges bélmikrobiomot támogató ételek fogyasztása segíthet a mentális egészség támogatásában - és beépíthető egy átfogó kezelési terv egyik összetevőjeként" – foglalta össze Dr. Perlmutter.

A bél-egészséges élelmiszerek közé tartoznak a probiotikumok, mint a joghurt és a kombucha. A John Hopkins Medicine szerint a bélrendszer jobb működésében a teljes kiőrlésű gabona is segíthet, mivel a vastagbél optimális működéséhez legalább napi 25 gramm rostra van szükség. Hangsúlyozzák, a fogyókúrás, alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűsége ellenére a gabonafélék teljes kerülése nem biztos, hogy olyan jót tesz a jó bélbaktériumoknak, amelyek a rostokból élnek.

A mértékletesség a kulcs

Bár a kutatások nem támasztják alá, hogy a depressziót közvetlenül az étrend okozza, jó ötlet elkerülni a sok hozzáadott adalékanyagot, nátriumot, cukrot, finomított lisztet, transzzsírokat és más erősen feldolgozott élelmiszert; ezek mind energiaszint-zuhanást okoznak, elősegítik a gyulladást, megzavarják a bélrendszer egészségét, és még a szerotoninszintet is csökkenthetik. "Ha van élelmiszer, amit különösen érdemes elkerülni, azok mindenképp a cukros italok" - figyelmeztet Dr. Perlmutter.

A túl sok cukros ital fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának fokozott kockázatával, és ez a kockázat minden egyes további pohárral növekedhet.

Végső soron nincs olyan diéta, amellyel minden körülmények közt tudunk javítani a hangulatunkon. "Fontos megjegyezni, hogy a diéták nagyon személyspecifikusak és a különböző ételek különböző okokból fokozhatják az emberek hangulatát" - hangsúlyozta Dr. Patel-Dunn. "Irreális elvárás, hogy mindig szigorúan egészséges ételeket fogyasszunk. Sokkal inkább a mértékletesség a kulcs és fontos az is, hogy élvezzük az ételeket."

A szakember szerint nem csak az étel minősége és típusa, de az étkezés gyakorisága is fontos szempont, ebben a kérdésben pedig érdemes fokozottan figyelni, hogy testünk mit diktál.

"Ha hosszú ideig nem eszünk, az negatív hatással lehet a hangulatunkra, könnyen ingerlékennyé vagy frusztrálttá tehet bennünket. Mint a mentális egészség számos összetevője esetében, a rendszeres rutin betartása nagyon hasznos öngondoskodási alap, és ez az étkezésre is vonatkozik" – mondta el Dr. Patel-Dunn, aki hozzátette, a rendszeres étkezés a stabil vércukorszintet is biztosítja, ami szintén hasznos lehet az érzelmi stabilitás szempontjából.

Étkezz tudatosan

Rohanó világunkban, ezernyi elfoglaltság között nehéz testünk belső igényeire mindig odafigyelni. A munkába való belemetkezés, a túlzott dohány vagy kávéfogyasztás is felboríthatja az étkezési egyensúlyt, de a különböző eszközök, például a mobiltelefonok, számítógépek hatására is átalakulhat az étkezésünk. "Gyakran a képernyők előtt, különösebb élvezet vagy rágás nélkül nyeljük le az ételt" - mondja Dr. Perlmutter.

Szerinte a mindfullness-technika, vagy tudatos jelenlét az étkezés során is fontos. „Amikor arról van szó, hogyan eszünk, az elmésen - lassan, az étel ízére és állagára figyelve - történő étkezés, valamint a képernyők félretétele nagyszerű módja lehet a mentális egészség előmozdításának"."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm