9 °C Budapest
Fire and Intense Flames Burns Home to the Ground.  Flashpoint reached in large destructive fire burns a home to the ground.  Image looking toward what was once an attached garage.  Fire is reaching flashpoint and a raw force of nature.  Converted from 14-bit RAW file. sRGB color space.

Kiderült a tűztitok: óriási veszélyben vannak házaikban a magyarok, ezek a végzetes helyiségek

2023. május 2. 10:02

2022-ben jóval több tűzeset történt Magyarországon, mint 2021-ben. Ennek elsődleges okai egyértelműen a forró szárazság és aszályos időszak volt. Olyannyira, hogy míg általában tűzesetek kapcsán a sérültek leginkább lakástüzekből kerülnek ki, tavaly a megnövekedett szabadtéri tűzkár is hozzájárult a tűzben megsérültek számának emelkedéséhez. A katasztrófavédelem segítségével elemezzük a tavalyi adatokat, és megmutatjuk azt is, mi okozza hazánkban a legtöbb tűzesetet, és azt is, hogy a magyar otthonokban mely helyiségek a leginkább veszélyeztetettebbek.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt 5 évben messze 2022-ben volt a legtöbb tűzeset Magyarországon, az adatok szerint egészen pontosan 45 602. Ehhez képest 2021-ben 36 209-et, de például 2018-ban 32 534-et regisztráltak. Ha csak az éves változást nézzük, akkor 2021-2022 között több mint 9 ezerrel több tűzeset történt hazánkban. Ehhez képest viszont a halálos esetek száma alig, csupán 6 fővel emelkedett, viszont a sérültek száma már 100-as nagyságrenddel 814 főről 923-ra.

Látva a bődületes tűzesetek számok növekedését, kíváncsiak lettünk arra, mi történhetett az országban, ami ekkora mértékű növekményt volt képes okozni. Azért hogy erre választ kapjunk, megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát: számoljanak be a 2022-es évről a pusztító tüzek kapcsán, és segítsenek értelmezni a számok mögött rejlő valóságot.

Tényleg sokkal több tűz volta tavaly, mint tavalyelőtt

A katasztrófavédelem mindenekelőtt azzal kezdte, hogy a KSH statisztikái nemcsak a beavatkozást igénylő tűzeseteket tartalmazzák, hanem a tűzoltók kiérkezése előtt felszámolt tüzeket és azokat az eseteket is, amikor egy korábbi tüzet utólagosan jeleztek, valamint szerepelnek benne a szándékosan megtévesztő és téves jelzések is.

Téves jelzés az, amikor valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, ám a tűzoltók a jelzett helyen csupán egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti grillezést találnak. Szándékosan megtévesztő jelzés esetén a bejelentő félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy olyan eseményhez riasztja őket, amely meg sem történt.

Ezek alapján fontos kiemelni, hogy a téves és megtévesztő jelzések nem takarnak valós tűzesetet. Úgyhogy ezek nélkül az elmúlt években azért jóval másképp alakulnak a tűzeseti számok. Amit a lenti táblázatban szemléltetünk:

Ahogy látjuk, az adatokból egyértelműen látszik, hogy valóságos tűzből jóval kevesebb van annál, mint amit a KSH adatokból látunk. Az viszont nem változott, hogy 2021-ről 2022-re sokkal több tűzesetet regisztráltak a katasztrófavédelemnél, több mint 7000-rel:

a tűzoltói beavatkozást igénylő tűzesetek száma 2022-ben 32,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyértelműen az aszály miatt a szabadban keletkezett tüzekre vezethető vissza

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a hatóság, amit a következő táblázat kitűnően alá is támaszt.

A katasztrófavédelem emlékeztetett arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 2022 nyara az átlagnál 2 Celsius-fokkal melegebb volt, 1901 óta a legmelegebb. A nyári csapadékösszeg országosan jelentősen elmaradt az átlagtól, így súlyos aszály alakult ki hazánkban. Ezek az időjárási körülmények pedig jelentősen megnövelték a szabadtéri tüzek kialakulásának kockázatát. „A kora tavaszi és a nyári időszakban tapasztalt extrém csapadékmentes és meleg időszakok miatt az erdő- és vegetációtüzek száma jelentősen megnövekedett az előző évhez képest” - közölték.

Ehhez képest a lakástüzek száma ugyanebben az időszakban érdemben nem változott. A hatóság szerint a minimális növekedés megfelel a lakásállomány növekedésének mértékével. A sérülések számának növekedésével kapcsolatában ugyanakkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

azok a leggyakrabban lakástüzek során történnek, azonban számuk tavalyi emelkedésében is szerepet játszott a rengeteg szabadtéri tűz.

Hogyan keletkeznek a tüzek?

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tüzek keletkezési okait vizsgálva különbséget kell tenni a szabadban és az épített környezetben keletkezett tüzek között. A rendkívül aszályos és meleg nyári időjárás hatására annyira kiszáradt a növényzet, hogy a legkisebb szikra és hőforrás is elegendő volt ahhoz, hogy akár több száz hektáros szabadtéri tüzek keletkezzenek. Ezek alapján a következők voltak a legmeghatározóbb okai a szabadtéri tüzeknek 2022-ben:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • nyílt láng használata (39%),
  • hulladék- és zöldhulladék-égetés (9%),
  • tarlóégetés (5%),
  • tábortüzek (4%),
  • grillezések (4%),
  • eldobott cigarettacsikkek (3%),
  • meghibásodott, felhevült mezőgazdasági munkagépek (2%) egyaránt vezettek tüzekhez.

Ehhez képest a tavalyi lakástüzeknél a leggyakrabban:

  • elektromos probléma (24,%),
  • nyílt láng használata (18%),
  • a fűtési rendszer hibája (15%),
  • sütés-főzés (8%),
  • gaz, szemét égetése (5%),
  • dohányzás (3%),
  • vagy a kémény műszaki állapota (3%) vezetett tűzhöz.

Ha a lakástüzek keletkezési helyét vizsgáljuk, a leggyakrabban a konyha, a kémény, a hálószoba, a tárolóhelyiség, a nappali és a padlás volt érintett. Miközben 2022-ben 553 esetben merült fel szándékos gyújtogatás gyanúja, egy évvel korábban 578 alkalommal

- tájékoztatta lapunkat Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűzkároknak komoly ára van

Bár a 2022-es adatok még nem ismertek, 2021-ben több mint 6100 tűzeset ügyében fordultak az ügyfelek a biztosítókhoz, amelyek ezekre összesen a hat és fél milliárd forintot meghaladó összeget fizettek ki – derült ki a Mabisz éves tájékoztatójából. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, a 2021-es  viharszezon, (amely kirívóan katasztrofálisnak bizonyult és a lakásbiztosítási kárkifizetések egyik legnagyobb tételét jelenti) 9,1 milliárdos számlát hagyott maga után.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, míg ez utóbbi összeg az elmúlt tíz év legdrágább szezonját zárta, addig tűzkárokra fizettek már 9 illetve 7 milliárd forintnál is magasabb összeget a biztosítók egy-egy évben. Összesen pedig 2010 óta a 62 milliárd forintot is meghaladják az ezen a jogcímen, közel 77 ezer bejelentés nyomán térített összegek. Fontos ugyanakkor megjegyezni, az esetek számát illetően a tűzoltók statisztikái eltérnek a biztosítókétól, mivel nem minden károsodott otthon tulajdonosa számíthat a társaságok segítségére. 

2022-es adatok alapján ugyanis, a hazai akóingatlanoknak ugyanis csak a 72-73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással.

Fontos tudnivalók a tűzről

A hazai biztosítók nem győzik hangsúlyozni, számos esetben fordul elő, hogy a tűzhelyen felejtett serpenyőben, edényben lévő olaj meggyulladt, a bajt az okozta, hogy nem megfelelő módon kezdték oltani a tüzet. Ilyen esetben soha ne oltsunk vízzel, a legcélszerűbb, ha az edényre egy fedőt helyezünk! 

A Mabisz korábbi közlése szerint gyakori volt az is, hogy a fűtőberendezésekhez túlságosan közel helyezték el a különböző bútorokat, emiatt ezek meggyulladtak. Tüzet okozhat elektromos készülékeink hibás működése, de akár az általuk termelt hő nem megfelelő elvezetése is. Más esetekben a nem megfelelően karbantartott hálózat okozhat komoly károkat.

A szövetség szerint érdemes kiemelni azt is, hogy a lakástüzek többségénél nem közvetlenül a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. "Ez a hangerő a legmélyebben alvó embert is felébreszti" – hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem