Young business man crying abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting

Alig ismert szabály miatt rúghatnak ki rengeteg magyar dolgozót: erre figyelj, ha több pénzt keresnél

2023. május 2. 16:00

Ahogy értéktelenedik el a pénz, úgy egyre többen néznek plusz pénzkereseti lehetőség után. Egy új felmérés rávilágított, hogy a magyar munkavállalók több, mint harmada él így, vagyis akár többet is dolgoznak naponta, mint a sokak által megszokott napi nyolc óra. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen mellékállásba vágnánk bele - könnyen lehet, hogy nem fog tetszeni az ötlet a munkaadónknak.

A magyar munkavállalók több mint harmadát, 34 százalékot másodállásra kényszeríti a magas infláció egy kutatás szerint. Ezen persze nincs is mit csodálkozni, és a romló gazdasági helyzet lehet a kulcs a nagy számok mögött. Magyarországon ráadásul kilencedik hónapja csökken a fizetések vásárlóértéke. A KSH adatai szerint ugyanis februárban már majdnem 8 százalékkal ért kevesebbet ért az átlagfizetés, mint egy évvel korábban - erről tegnap mi is beszámoltunk.

Bábel Balázs, a Vasas Szakszervezi Szövetség alelnöke kifejtette, hogy leginkább az infláció a ludas, hiszen mindenki olyan bért szeretne, ami nem kényszeríti másodállásra. Csakhogy a pénz egyre kevesebbet ér.

A szakszervezeteknek mindig az a céljuk, hogy az emberek olyan bért kapjanak, amihez már nem kell plusz túlórákat, plusz műszakokat vállalni, hanem kijöjjenek az alapbérükből. De sajnos most az infláció nagyon megkavarta ezt a helyzetet

- fejtette ki Bábel Balázs.

A Randstad munkaerő-toborzó cég felmérése szerint Ausztriában a munkavállalók 11, a cseheknél 26, a lengyeleknél pedig 31 százaléka szorul másodállásra, tehát ezen országok közül Magyarország áll a legrosszabbul. Nógrádi József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója szerint pedig a magyarok főleg a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban találnak maguknak plusz munkát - ilyenek például az idénymunkák is. Hogy mennyit lehet keresni idén a Balatonon, azt az alábbi cikkben fejtettük ki nemrég, most újra elolvashatod:

Mit tilthat a főállás?

Kíváncsiak voltunk arra, vajon mennyire van itthon leszabályozva a másodállás vállalásának kérdése, mi az, amit a "nyolcórás" munka mellett még elvállalhatunk? Megtilthatja-e a munkaadónk a fusizást, és ha igen, akkor mire hivatkozhat ilyenkor a cég?

Simon Balázs munkajogász a Pénzcentrum kérdésére elmondta: a cégek a Munka Törvénykönyvében lefektetett irányelv szerint járnak el ebben az esetben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mtv. világosan rendelkezik: abban az esetben, ha a cég, amelynél főállásban, szerződéssel vagyunk munkavállalók, jelentős érdeksérelmet szenved (vagyis mondjuk konkurens cégnél szeretnénk másodállásba menni) megtagadhatja ezt, és fontos tudni, hogy bejelentési kötelezettségünk van. Ha azonban a főállásunktól egy teljesen eltérő profilű másodállást vállalunk (például valaki mérnök, de a hétvégén füvet nyírna plusz pénzért), akkor ezt bejelentenünk sem szükséges. Ha viszont elmulasztjuk, és a munkaadónk jelentős érdeksérelmet szenved, akkor megszüntethetik a munkaviszonyt, ráadásul a munkaügyi perből sem mi jövünk ki jól ilyenkor

- ismertette a munkajogász a fontos tudnivalókat.

Kötelező túlóra és saját vállalkozás hozza a plusz pénzt

De hogyan álljunk neki a másodállás keresésének, ha kényelemből vagy az élet hozta kényszerből több pénzre van szükségünk? Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke lapunknak kifejtette, hogy még csak céget sem muszáj váltani a plusz bevételhez.

Egyre többet látom a munkavállalókon, hogy a gazdasági helyzet miatt mellékállást szeretnének vállalni, tavaly valahogy nem éreztem ennyire. Persze ebben a halmazban korábban is ott voltak azok, akik például vállalkozást csinálnak a nyolcórás munka után, mert előbb vagy utóbb szeretnének saját lábra állni. Olyanok is vannak, akik az üres óráikat valamilyen új szakma tanulásába fektetik be. A másodállás vállalásánál többféle változat is van: nem feltétlenül kell másik céghez is elmennünk, mert egyre több munkaadó él a kötelező túlóra intézményével, vagyis tervezhető pluszbevétele keletkezik a munkavállalónak abból, ha ezeket elvállalja, vagy akár hétvégén is a cége rendelkezésére áll. A másodállásból kereshető pénz mennyiségét ugyanakkor nem lehet átlagosan megmondani: függ a szakmától, a cég helyzetétől és még sok más dologtól egyszerre

- mondta Dénes Rajmund Roland.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm