22 °C Budapest
Shot on the old and neglected wood stove when burning wood.

Lazultak a feltételek: már ezekre az ingatlanokra is kérhető az új felújítási támogatás

2024. április 24. 14:28

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható. A részletszabályok még nem ismertek, de a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint egy újonnan bejelentett könnyítésnek köszönhetően közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy sietnie kell azoknak, akik kihasználnák a lehetőséget, mert a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret még gyorsabban kimerülhet.

Újabb részletek jelentek meg az  otthonfelújítási programmal kapcsolatban, a korábbi feltételek közül várhatóan kikerül egy nagyon fontos előírás. Továbbra is az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése lesz finanszírozható a támogatásból, ugyanakkor nem lesz elvárás, hogy az épületnek csatlakoznia kell a vezetékes gázhálózathoz.

Miért olyan lényeges ez a módosítás? A Bankmonitor becslése alapján nagyságrendileg 2,2 millió 1990 előtt épült családi ház lehet Magyarországon, ezek kicsivel több mint a fele gázfűtéses. A „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2015” megnevezésű dokumentum (NÉS 2025) adatai alapján a kérdéses épületek 36,6 százalékában gázcirkóval, 21,6 százalékában pedig gázkonvektorral fűtenek.

Ez alapján eddig mintegy 1,2 millió épület lehetett jogosult a támogatásra, ez a szám azonban a feltételek megváltoztatásával nagyságrendileg 2,2 millióra emelkedhet. Ez különösen azok számára jó hír, akiknek eddig csak a vezetékes gázra vonatkozó feltétellel volt problémájuk.

Még jobban kell sietni az otthonfelújítási támogatás igénylésével

A jogosultak köre bővül, ugyanakkor a keretösszeg nem emelkedik: továbbra is 108 milliárd forint összegben igényelhetnek támogatást a családok, ebből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. Emiatt még élesebb lehet a „harc” a kedvezményre, ugyanis a rendelkezésre álló keret gyorsan kimerülhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért a potenciális jogosultaknak fokozottan figyelniük kell a részletekre, valamint célszerű az igénylési lehetőség megnyitását követően minél hamarabb lépniük.

Mit lehet eddig tudni az otthonfelújítási támogatásról?

  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből áll: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A vissza nem térítendő támogatás a gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5-3,5 millió forint között alakulhat. A pontos összeg az igénylő jövedelmétől és az adott járásban mért átlagkeresettől függ. Az eddigi információk alapján járásonként eltérő lehet a maximális összeg: a szegényebb régiókban nagyobb támogatás érhető el. Az új hírek alapján azonban az egyének jövedelme is számíthat, ám a pontos részletekre még várnunk kell.
  • Kizárólag 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható az összeg.
  • Az épület energiafelhasználásának legalább 30 százalékkal kell csökkennie a munkálatoknak köszönhetően. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.)
  • A támogatott munkálatok köre: nyílászáró csere, szigetelés, melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtési rendszer korszerűsítése.
  • A részletszabályok megjelenésével tisztázódhatnak a jelenlegi nyitott kérdések. Érdemes követnie a híreket mindazoknak, akik ki szeretnék használni a kedvezményt, nehogy lemaradjanak egy fontos részletszabályról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem