20 °C Budapest
phone bus bkv bkk read internet

Rejtélyes fájdalom keseríti a magyarok életét: rengetegen nem is sejtik, hogy ez áll a hátterében

2023. május 3. 19:01

Magyarországon az ezredforduló óta széles körben elterjedtek a mobiltelefonok, manapság a legtöbben okostelefont használnak. A kezdetben főként telefonálására, SMS-ezésre használt készülékek manapság már számos funkciót kínálnak, a wi-finek és mobilinternek hála. Azonban megvan a mobilozásnak az áldatlan hatása is: a jellegzetes testtartás, amikor ülő helyzetben a kezünkben tartva a telefont használjuk, nyakfájdalomhoz vezethez. Eleve az ülő, jellemzően a monitorok előtt végzett munka okoz egészségügyi problémákat, ezt pedig a napi több órányi mobilozás csak súlyosbítja.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint széles körben elterjedtek a mobiltelefonok. 1999 elején még 1,1 millió előfizetést tartottak nyilván, a 2000-es év elejére ez a szám 1,9 millióra nőtt, 2005-ben pedig már 8,8 millió előfizetést tartottak nyilván. 2020-ban az 1 háztartásra jutó mobiltelefonok száma 2,03 volt és 1000 lakosra 1070 előfizetés jutott a KSH adatai szerint. A telefonok fejlődésével pedig mára a legtöbb mobiltelefon okostelefon, ami azt jelenti, hogy szinte már mindent képes nyújtani egy alapszintű felhasználó számára, mint amit egy számítógép. Így már rengetegen olvasnak híreket telefonon, használják a közösségi médiát, hallgatnak zenét, küldenek üzenetet, intéznek ügyeket telefonon. 

Manapság ha körbenézünk egy buszon, vonaton, egy váróteremben, reptéren, stb. jellemző kép, hogy az emberek többsége telefont tart a kezében. Az utazási, várakozási időt sokan töltik a mobiljukat nyomkodva, vagy nézve, melyhez társul egy jellemző testtartás is. A legtöbben ugyanis nem az arcuk előtt tartják a mobilt függőlegesen, hanem a kezükben, ami a térdükön pihen, és fejüket, nyakukat előre ejtve, lefelé néznek a képernyőre. Ez a testtartás a nyakizmokat veszi leginkább igénybe és hozzájárulhat egészségügyi panaszok megjelenéséhez.

A járvány alatt, amikor rengetegen tapasztalták meg a távmunkával járó kellemetlenségeket, sokan szenvedtek nyak-, hát- és derékfájdalmaktól. A mozgásszegény életmód, az ülő, monitor előtt végzett munka ugyanis hosszú távon, ha nem teszünk ellene, testi panaszok, fájdalmakhoz vezet. Arra viszont már sokkal kevesebben gondolnak, hogy a nyakfájdalom nem azért jelentkezik, mert sokat ültek a monitor előtt a munkájuk miatt, vagy mert "elfeküdték" a nyakukat, hanem az összességében több órányi mobilozás miatt.

A mobilozók testtartása során jellemzően a nyak előrefeszül, a vállak is előregörnyednek, a nyak- és vállizmok tartása görcsös, az áll a mellkashoz közelít. A Cleveland Clinic szakértői szerint a nyakizmok úgy alakultak ki, hogy a fejet függőleges helyzetében elbírják. Minden centiméterrel, amellyel elmozdítjuk a függőleges helyzetből a fejet, megduplázzuk az izmok terhelését. Ha függőlegesen lefelé nézünk a mobilunkra, akkor 5-6-szoros terhelésnek tesszük ki a nyakat. 

A szakértők szerint nemcsak izomfájdalom alakulhat ki a rossz tartás miatt. Ez a testtartás a tüdőkapacitást is korlátozza, rontja a tüdőkapacitást, így a szívet jobban dolgoztatja, mivel kevesebb oxigénhez jutunk ebben a helyzetben. 

Hasonlóan a mobilozók rossz testtartásához, az is nyakfájdalmat okozhat, ha valaki sokat telefonál a vállához szorított mobillal. A legtöbben ráadásul erre csak az egyik vállukat használják, ami még féloldalasabbá teszi a terhelést, feszíti a nyakat, a vállakat, a hátizmokat. Erről, főként ha már panaszaink is jelentkeznek a vállban, nyakban, érdemes rövid úton leszokni. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így is lehet mobilozni

Ahhoz, hogy megelőzzük a krónikus fájdalmakat, érdemes jobban figyelni a tartásunkra mobilozás közben. Természetesen az is megoldás, ha tudatosan próbáljuk magát a képernyőidőt rövidíteni és mással lekötni magunkat. Ha például zenét hallgatunk és kibámulunk az ablakon, máris nem terheljük vele úgy a nyakunkat.

Ha azonban mindenképpen a telefont használjuk ülő helyzetben utazva, vagy várakozva, akkor a szakértők azt tanácsolják, figyeljünk a tartásra.

  • Húzzuk ki magunkat, a vállunk gördítsük hátra, a nyak ne essen előre.
  • Egyenes háttal hajoljunk, ne görnyedjünk. 
  • Tekintetünket szegezzük előre, ne lefelé. Az állunkat ne közelítsük a mellkashoz, mert akkor a fejünk előreesik.

Akárcsak a monitorok esetében, az az egészséges, ha a telefon képernyőre szemmagasságban van, nem lejjebb, mert akkor a fej előreereszkedik, amitől az izmok folyamatosan feszülnek, nem ernyednek el. Ez okozza a görcsöket, fájdalmat. Fontos, hogy ne tartsuk hosszú ideig magunkat olyan testhelyzetben, amiben az izmok folyamatosan feszülnek, tehát ha használjuk is a mobilt, változtassunk a pozitúránkon, találjuk meg a legkímélőbb testhelyzetet.

Akinek pedig már nyaki fájdalmai vannak, az főként törekedjen rá, hogy ne terhelje még az izmait mobilozással is. Fájdalom, húzódás esetén próbálkozhatunk krémekkel, jegeléssel, lazító fürdővel, tornagyakorlatokkal. Azonban ha a fájdalom hosszú ideig fennáll és nem múlik, érdemes felkeresni egy orvost és kivizsgáltatni az okát. A nem múló nyakfájdalom sokszor jelezhet komolyabb gondot is, nem szabad félvállról venni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm