22 °C Budapest
bank building

Fontos könnyítést jelentettek be az új otthonfelújítási program kapcsán: bővülhet a jogosultak köre

2024. április 24. 10:11

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban.

A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legmegfelelőbb program kerüljön kidolgozásra. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az Egyensúly Intézet által szervezett, találkozón az otthonfelújítás fontosságáról egyeztetett a piac képviselőivel. Az egyeztetésen az államtitkár beszámolt arról, hogy sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, melyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte; a hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére.

Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. A szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét – tette hozzá Fábián Gergely.

A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. E cél érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületet kínál, amely előzetes kalkulációkat tesz lehetővé a leendő pályázók számára, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezen kívül, az alapok felmérése segít megállapítani, hogy a tervezett beruházás eléri-e a támogatás feltételeit, amely legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást követel meg épületenként. A program figyelmet fordít a kivitelezői minősítésekre is, hogy segítse a lakosságnak megtalálni a megfelelő szakembereket az otthonaik felújításához.

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében:

 • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
 • nyílászárócsere;
 • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
 • fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázati felhívás tervezetének részleteit napokon belül megismerhetik az érdeklődők - közölte az NGM.

Bemutatta javaslatait az Egyensúly Intézet

Az építőipar talpraállítása, több tízezer új munkahely, növekvő magyar versenyképesség – a szakmai és piaci szereplők álláspontja szerint egy nagyszabású épületenergetikai felújítási program a magyarok életminőségét, az ország klímaalkalmazkodását és hazánk energiafüggetlenségét is javítaná. A hazai épületfelújítás felgyorsításáért dolgozó szakmai összefogást az Egyensúly Intézet, Magyarország legnagyobb független agytrösztje kezdeményezte tavaly ősszel, és ahhoz több száz piaci és szakmai szervezet csatlakozott. A szakmai szervezetek ma személyesen is bemutatták javaslataikat Fábián Gergelynek, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyeztetésen az Egyensúly Intézet által koordinált szövetség egyebek mellett a következő javaslatokat fogalmazta meg a hazai épületállomány energetikai megújításával kapcsolatban:

 • Minél nagyobb a fajlagos energiamegtakarítás mértéke, annál nagyobb arányú legyen az állami támogatás. Vagyis a támogatások mértékét a beavatkozás eredményeképpen elért energiamegtakarítás mértékéhez is kell kötni, a jövedelem szerinti differenciálás mellett.
 • Minden támogatási konstrukció esetén differenciált, célzott támogatásokkal érdemes segíteni az energiaszegénységben élőket.
 • A támogatásnak ne legyen feltétele, hogy az adott családi ház a gázhálózatra legyen kötve, hiszen jellemzően sok alacsonyabb jövedelmű család fűt szilárd tüzelővel — nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy részt vehessenek a támogatási programban.
 • Lényeges, hogy már a idèn induló konstrukcióban legyen lehetőség a gázfűtés korszerűsítése helyett hőszivattyúra cserélni a gázkazánt.
 • A szervezetek javasolják, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon. A szakképzés megújítását mindeközben érdemes összekötni a felújítási program munkaerő-szükségleteinek kielégítésével.
 • Az épületenergetikai felújítási programokhoz rendeljünk több évre szóló, kiszámítható útitervet, hogy a családok és a piaci szereplők fel tudjanak készülni. Ez mind az alapanyagellátás, mind a megfelelően képzett szakemberek rendelkezésre állása szempontjából nélkülözhetetlen, és a piaci kilengéseket is tompítja.
 • A szakmai szervezetek javasolják, hogy a jövőben az alacsonyabb energetikai besorolású ingatlanok adásvételekor kötelező legyen meghatározott energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést vállalni. Ennek keretében a szociálisan rászorulók támogatást kapnának a felújítások elvégzésére.

Az egyeztetés során Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelezte, hogy egyeztetések hatására az Otthonfelújítási Program pályázati felhívásából kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők potenciális körét.

A konzultáción ugyancsak elhangzott, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseténél (571 200 forint) 30%-kal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat. A pályázati felhívás tervezetének részletei a héten kerülnek nyilvánosságra.

Az átfogó felújítási program útjában álló kihívások megoldása érdekében az Egyensúly Intézet több hónapja dolgozott közösen szakmai szervezetekkel és iparági szereplőkkel: a Daikin Hungary Kft.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, a Habitat for Humanity Magyarországgal, a K&H Bank Zrt.-vel, a Lehel Radiátorgyár cégcsoporttal, az ötven szervezetet tömörítő Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Energiahatékonysági Intézettel, a harminc tagszervezetből álló Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetséggel, a huszonnégy tagot számláló Magyar Hőszivattyú Szövetséggel, a százhatvannégy tagú Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével, a háromszáz tagot magába foglaló Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel, az ötven tagot számláló MANAP Iparági Egyesülettel, a Masterplast Hungary Kft.-vel, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az OTP Bank Nyrt.-vel.

Az Egyensúly Intézet koordinálásával együttműködő szakmai szervezetek a jövőben  is javaslatokat tesznek a döntéshozóknak a hazai épületállomány lehető legeredményesebb felújítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem