14 °C Budapest
Row of Eastern European Socialist era tower blocks with snowy single-family houses and towering forested Bukk Range of North Hungarian Mountains, Diosgyor Miskolc Borsod county Hungary Central Europe

Szabályosan kiürül az ország keleti fele: tömegek menekülnek ezekről a településekről

2023. május 2. 13:01

Megjelentek a friss népességadatok, amelyek megmutatják, hová vándorol az országon belül a lakosság. A 2022-es év adataiból az derült ki, hogy a 2021-es évhez képest csökkent a belföldi vándorlás, a járvány előtti évekhez képest azonban még mindig többen váltottak lakóhelyet. Bár még mindig jellemző, hogy többen költöznek községekbe és többen hagyják el a fővárost és más városokat, a múlt évhez képest csökkent a kistelepülésekre áramlók száma. Az adatokból az is kiderül, hogy amíg az ország középső felén és a Dunántúlon inkább az odavándorlás a jellemző, az ország keleti felében az elvándorlás. Külföldről pedig a legtöbb bevándorló Európából, azon belül is Ukrajnából, Németországból, Romániából, Oroszországból és Szlovákiából érkezik hazánkba.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss belföldi vándorlási statisztikái szerint 584 550 vándorlás történt Magyarországon 2022-ben, ebből 297 750 csak ideiglenes volt, 286 800 állandó vándorlás. Vármegyén belül 264 800 vándorlás történt. A megelőző évek adataival összevetve 2021-hez képest csökkent, 2020-hoz képest emelkedett a belföldi vándorlások száma. Ha pedig a járvány megelőző évek adatait nézzük, azokhoz képest mindenképp élénkebb volt a belső migráció az országban.

A belső vándorlás már 2016-tól jelentős növekedést mutatott, 2020-ban történt visszaesés, melyet feltehetően elsősorban a koronavírus világjárvány idézhetett elő. A csökkenés azonban nem volt drasztikus mértékű, 2021-ben pedig már ismét kiugró volt. Így nem is csoda, hogy 2022-ben valamivel kisebb volt a vándorlások száma:

A belső vándorlásban az az igazán érdekes, hogy honnan hová települ át a lakosság. 2011 és 2016 között jellemzően a községekből, városokból a fővárosba áramlott a lakosság. Azt megelőzően, 2007 és 2010 között pedig a községekből városokba és Budapestre költözött a lakosság. Az ezt megelőző időszakra a községek népességnövekedése volt jellemző. Ez a trend tért vissza 2016-ban, mikor Budapestről elvándorlás kezdődött meg - ez 2020-ra már 16 ezernél is több elvándorlást eredményezett. Ebben is bizonyára szerepet játszott a karanténhatás, amelyet a pandémia váltott ki:

Az elvándorlás némiképp csökkent 2021-ben és 2022-ben, de még mindig magasnak mondható a járvány előtti évekhez mérten. Eközben nemcsak Budapest vesztett népszerűségéből, hanem az utóbbi években a városok is kezdenek kiürülni - rengetegen költöznek agglomerációba, ez nem egyedül a főváros körül jellemző.

Volt-nincs vármegye

Általánosságban látható, hogy amíg Budapestről inkább elvándorolnak, Pest megyébe inkább odavándorolnak. Így a Közép-Magyarország régió még mindig kiugróan vonzónak mondható. A Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régióba is inkább az odavándorlás jellemző, Dél-Dunántúlon viszont inkább az elvándorlás. Összességében a Dunántúl mérlege még mindig inkább pozitív. Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld viszont inkább negatívan teljesít. Legtöbben az észak-alföldi régiót hagyták el 2022-ben:

Megyei szinten Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér teljesít a legjobban, a legtöbb lakos pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar területéről költözött el az állandó és ideiglenes vándorlást együtt számítva. Érdekes, hogy Éppen utóbbi három megyében, illetve Pest megyében volt a legnagyobb a megyén belüli vándorlás is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem meglepő a fentiek alapján, hogy a vándorlási különbözet is Pest vármegyében a legkedvezőbb, Budapesten negatív, de a borsodi, szabolcsi, hajdú-bihari vagy békési elvándolással még a főváros sem tudja felvenni a versenyt:

A bevándolró külföldiek esetében még mindig Budapest a favorit, viszont Vas és Komárom-Esztergom is kiemelkedő célpont. Nem a Balaton környékét lepi tehát el a legtöbb Magyarországra költöző külföldi, hanem inkább a munkalehetőségek, illetve a határhoz közeli lokáció lehet a fő mozgatórugó abban, hová költöznek sokan.

A legtöbb bevándorlás hazánkba Európából történik, tavaly hozzávetőleg 32 500-an érkeztek, 11 100 esetben EU-tagállamból, 14 950-ben pedig Ukrajnából. Azt gondolhatnánk, hogy a háború miatt vándoroltak ennyien be ide Ukrajnából, erre azonban rácáfol a 2021-es statisztika, amikor több mint 15 ezren is jöttek. Ázsiából 18 550 beköltözés történt, 1650 esetben Kínából, 2150 esetben Vietnámból. Az amerikai kontinensről legtöbben az USA-ból érkeznek, míg Afrikából Nigériából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem