21 °C Budapest
Keszthely autumn sunset cityscape with dramatic sky in Hungary. Typical hungarian building and houses, view from above.

Alig ismert szabály miatt fizethetnek a magyar ingatlantulajok: csúnya bírságot kap, aki ezt elfelejti

2024. április 28. 11:29

Nagyon fontos határidő közeleg azoknak, akik 2023-ban ingatlant adtak el. Kevesen gondolnak rá, de ha 5 éven belül vett házat, lakást, nyaralót értékesített valaki tavaly, akkor bizony személyi jövedelemadót is kell fizetni - ennek május 21-e a bevallási határideje. Mutatjuk, milyen szabály vonatkozik az ingatlaneladás után fizetendő SZJA-ra.

Kevesen tudják, hogy a tavaly eladott ingatlanok után megeshet, hogy adót is kell fizetni, ráadásul mindezt május 21-ig be kell vallani.

Ugyanis a szabályok szerint, aki 2023-ban adta el az ingatlanát, és 2019-ben vagy azután vette, valamint magasabb áron adta el, mint amennyiért vette, annak adóznia kell.

Egy TikTok videóban két ingatlanos emlékeztetett: az öt év itt kritikus intervallum, ugyanis a vásárlástól eltelt idő arányában sávosan csökkenthető az adóalap. Az adóalap az a bevétel, ami a vételár és az eladási ár különbözete.

Egy példa alapján levezették, hogy ha valaki 2023-ban eladta 60 millió forintért az ingatlanát, amit korábban 40 millióért vett, akkor az adóalap a két összeg kölönbözete, azaz 20 millió forint. Az adózás pedig az alábbiak alapján számítandó:

  • Ha az eladott ingatlant 2023-ban vettük, akkor, akkor nem csökkenthető az adóalap, 20 millió forintnak a 15 százalékát, azaz 3 millió forintot kell leadózni.
  • Ha 2022-ben vettük az ingatlant, akkor még mindig nem csökkenthető az adóalap, változatlanul 3 millió forint személyi jövedelemadót kell fizetno.
  • Ha 2021-ben vettük, akkor az adóalap az a 90 százaléknyi lesz, vagyis 10 százalékkal csökkenthető. Vagyis ebben az esetben csak 18 millió forint után kell adózni 15 százalékot, 2 millió 700 ezer forintot.
  • Ha 2020-ban vásárolt ingatlant adunk el, akkor az adóalap az eredetinek már csak a 60 százaléka, vagyis a kezdő 20 millió helyett csak 12 millió forint. Ennek kell megfizetni a 15 százalékát SZJA-ként, ami 1 millió 800 ezer forint.
  • Ha 2019-ben vásárolt ingatlant adunk el, akkor a 20 millió forintnak már csak a 30 százaléka lesz az adóalap, vagyis 6 millió forint. Ennek a 15 százaléka lesz a fizetendő személyi jövedelemadó, vagyis 900 ezer forint.
  • Ha 2018-ban vagy az előtt vett az ingatlant adtunk el 2023-ban, már nem kell adót fizetni.

Emellett felhívták a figyelmet, hogy van lehetőség pótlékmentes részletfizetést kérni a NAV-tól, ha nem tudjuk kifizetni egyben az összeget.

@gabor_judit_ingatlan

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

♬ eredeti hang - Gábor & Judit - Ingatlan

Azt már mi jegyezzük meg, hogy nem érdemes trükközni:

a NAV vizsgálja az adásvételi szerződésekben szereplő vételárakat és gyanúsan alacsony ár esetében is büntetés jöhet.

Sőt, az adófizetési kötelezettség elmulasztása is bírságot vonhat maga után, az Adózás rendjáről szóló törvény szerint agánszemély adózó esetén 200 ezer forintig, más adózó esetén 500 ezer forintig terjedhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 13. hétfő
Szervác, Imola
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem