28 °C Budapest
Keszthely autumn sunset cityscape with dramatic sky in Hungary. Typical hungarian building and houses, view from above.

Alig ismert szabály miatt fizethetnek a magyar ingatlantulajok: csúnya bírságot kap, aki ezt elfelejti

2024. április 28. 11:29

Nagyon fontos határidő közeleg azoknak, akik 2023-ban ingatlant adtak el. Kevesen gondolnak rá, de ha 5 éven belül vett házat, lakást, nyaralót értékesített valaki tavaly, akkor bizony személyi jövedelemadót is kell fizetni - ennek május 21-e a bevallási határideje. Mutatjuk, milyen szabály vonatkozik az ingatlaneladás után fizetendő SZJA-ra.

Kevesen tudják, hogy a tavaly eladott ingatlanok után megeshet, hogy adót is kell fizetni, ráadásul mindezt május 21-ig be kell vallani.

Ugyanis a szabályok szerint, aki 2023-ban adta el az ingatlanát, és 2019-ben vagy azután vette, valamint magasabb áron adta el, mint amennyiért vette, annak adóznia kell.

Egy TikTok videóban két ingatlanos emlékeztetett: az öt év itt kritikus intervallum, ugyanis a vásárlástól eltelt idő arányában sávosan csökkenthető az adóalap. Az adóalap az a bevétel, ami a vételár és az eladási ár különbözete.

Egy példa alapján levezették, hogy ha valaki 2023-ban eladta 60 millió forintért az ingatlanát, amit korábban 40 millióért vett, akkor az adóalap a két összeg kölönbözete, azaz 20 millió forint. Az adózás pedig az alábbiak alapján számítandó:

  • Ha az eladott ingatlant 2023-ban vettük, akkor, akkor nem csökkenthető az adóalap, 20 millió forintnak a 15 százalékát, azaz 3 millió forintot kell leadózni.
  • Ha 2022-ben vettük az ingatlant, akkor még mindig nem csökkenthető az adóalap, változatlanul 3 millió forint személyi jövedelemadót kell fizetno.
  • Ha 2021-ben vettük, akkor az adóalap az a 90 százaléknyi lesz, vagyis 10 százalékkal csökkenthető. Vagyis ebben az esetben csak 18 millió forint után kell adózni 15 százalékot, 2 millió 700 ezer forintot.
  • Ha 2020-ban vásárolt ingatlant adunk el, akkor az adóalap az eredetinek már csak a 60 százaléka, vagyis a kezdő 20 millió helyett csak 12 millió forint. Ennek kell megfizetni a 15 százalékát SZJA-ként, ami 1 millió 800 ezer forint.
  • Ha 2019-ben vásárolt ingatlant adunk el, akkor a 20 millió forintnak már csak a 30 százaléka lesz az adóalap, vagyis 6 millió forint. Ennek a 15 százaléka lesz a fizetendő személyi jövedelemadó, vagyis 900 ezer forint.
  • Ha 2018-ban vagy az előtt vett az ingatlant adtunk el 2023-ban, már nem kell adót fizetni.

Emellett felhívták a figyelmet, hogy van lehetőség pótlékmentes részletfizetést kérni a NAV-tól, ha nem tudjuk kifizetni egyben az összeget.

@gabor_judit_ingatlan

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

♬ eredeti hang - Gábor & Judit - Ingatlan

Azt már mi jegyezzük meg, hogy nem érdemes trükközni:

a NAV vizsgálja az adásvételi szerződésekben szereplő vételárakat és gyanúsan alacsony ár esetében is büntetés jöhet.

Sőt, az adófizetési kötelezettség elmulasztása is bírságot vonhat maga után, az Adózás rendjáről szóló törvény szerint agánszemély adózó esetén 200 ezer forintig, más adózó esetén 500 ezer forintig terjedhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem