Aerial view above town. Flying above village

Ennyit lehet lealkudni 2024-ben egy ingatlan árából: hiába ugrálnak a vevők, az eladók vannak jobb helyzetben?

2024. április 29. 12:29

A piac élénkülésével és a fokozódó vevői érdeklődéssel együtt enyhült az érvényesíthető alku mértéke a hazai ingatlanpiacon, azonban még így is a tranzakciók jelentős része, 80,8%-a zárult a hirdetési ár alatt 2024 első negyedévében. Az alku mértéke az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten átlagosan 7% körül alakult. A licitálók aránya a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a duplájára emelkedett, azonban még mindig inkább a vevők kezében van az irányítás az ingatlanpiacon a Duna House szakértői szerint.

Az idei év elejével megérkezett a piaci fordulat, az alacsonyabb kamatszint és a kedvezőbb hitelkörnyezet, valamint az új otthonteremtési támogatások hatása felhajtotta a vevői keresletet az ingatlanpiacon. „A fokozódó érdeklődés és a növekvő tranzakciószámok ellenére sem változott egyelőre a trend, továbbra sem az eladók, inkább a vásárlók kezében van az irányítás, amit a Duna House alkuval kapcsolatos elemzése is alátámaszt” – kezdte Benedikt Károly, az ingatlanközvetítő cég PR és elemzési vezetője.

Az ingatlanközvetítő közreműködésével köttetett, első negyedéves tranzakciók adatai alapján az összes értékesített ingatlan 80,8%-a zárult vevői alkuval, míg irányáron az otthonok 14,9%-a talált új tulajdonosra. Közel duplájára, 4,3%-ra emelkedett azonban a tavalyi első negyedéves adatokhoz viszonyítva a licittel vásárlók aránya, akik zömében (34%) nagyon jó, illetve jó állapotú (33%) otthonokra tettek szert az irányárnál magasabb áron. „Bár az előző évekhez képest emelkedett az előfordulásuk, még mindig ritka jelenségnek tekinthetők a licit útján zárt ügyeletek. A licitálók köre három fő vásárlói csoportra bontható, 29%-uk befektetési céllal, 27%-uk nagyobb ingatlanba költözés miatt, 23%-uk pedig első lakásukra szerződött az idei első negyedévben” –tette hozzá a szakértő.

A tavalyi első negyedévhez mérten mind az alku gyakorisága (-3,3%), mind az alku mértéke enyhült. Az összes ingatlantípust és állapotot figyelembe véve, országos szinten egy százalékpontos csökkenés után, átlagosan 7% körül alakult az alku nagysága 2024 első negyedévében. Az irányár alatt ingatlanhoz jutó vásárlók 15,7%-a azonban még mindig 10% feletti mértékben tudta érvényesíteni a vevői alkut. A vásárlói motivációt vizsgálva a tavalyi adatokkal megegyezően, a legnagyobb alkukedvvel (27%) a befektetői céllal ingatlant vásárlók rendelkeztek az idei első negyedévben, de számottevő arányban 24-25%-ban alkudtak a nagyobb ingatlanba költözők és az első lakásukra szerződő vásárlók is.

Elvétve előfordulhat alku az újépítésű ingatlanok vásárlása során is, azonban a használt ingatlanok terén jóval számottevőbb a vevők mozgástere. Az alkunak engedő tulajdonosok között kiemelkedő, 39%-os arányban voltak azok, akik jó állapotú otthonuk értékesítése érdekében fogadták el az irányár alatt érkező vételi ajánlatot, 20%-ban lakható, 27%-ban nagyon jó és mindössze 10%-ban alkudhattak a vevők felújítandó ingatlan vásárlásakor. Az országos lefedettséggel rendelkező ingatlanközvetítő 2024 első negyedéves adatai szerint az irányárhoz képest legjelentősebb, 45%-os engedményt ezúttal egy Bács-Kiskun vármegyei településen hirdetett, felújítandó, 60 m2-es, vályog falazatú ház eladása során adta a tulajdonos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem