12 °C Budapest
Arcul csapja a valóság a magyar fiatalokat: egyre nehezebb lesz a megélhetésük itthon

Arcul csapja a valóság a magyar fiatalokat: egyre nehezebb lesz a megélhetésük itthon

2023. május 5. 16:04

Csökkent a pályakezdők aránya a teljes foglalkoztatottságon belül Magyarországon - derült ki az uniós statisztikai hivatal adataiból. A tendencia nem csak nálunk romlik, 20 uniós országban is hasonló a helyzet. Ugyanakkor 2022 végén már csak 4,1 százaléknyi pályakezdő volt a hazai foglalkoztatásban, ami a legrosszabb értékek között van. Egy korábbi felmérés szerint egyébként a fiatalabb munkavállalók jellemzően hosszabb idő alatt találják meg első munkahelyüket, mint annak idején az idősebbek.

2022 negyedik negyedévében a 15-64 évesek körében a közelmúltban munkát kezdők (akik az elmúlt 3 hónapban kezdtek dolgozni) aránya az összes foglalkoztatott körében enyhén csökkent 2021 negyedik negyedévéhez képest (6,2%-ról 6,0%-ra) - derült ki az Eurostat adataiból.

A közelmúltban munkát kezdő nők aránya nagyobb mértékű csökkenést mutatott: a 2021 negyedik negyedévi 6,8%-ról 6,5%-ra csökkent ez a szám 2022 negyedik negyedévében. A férfiak esetében 5,7%-ról 5,5%-ra csökkent a pályakezdők aránya.

2022 negyedik negyedévében a friss pályakezdők aránya a teljes foglalkoztatottságon belül Dániában (9,4%), Finnországban (8,6%) és Hollandiában (8,4%) volt a legmagasabb. A legalacsonyabb arányt Romániában (1,8%), Szlovákiában (2,1%) és Bulgáriában (2,4%) regisztrálták.

20 uniós országban is megfigyelhető volt a csökkenő tendencia. A legnagyobb csökkenést Szlovéniában (-1,8 százalékpont 2022 negyedik negyedévében 2021 negyedik negyedévéhez képest), Cipruson (-1,4 százalékpont) és Belgiumban (-1,1 százalékpont) regisztrálták. Eközben a legnagyobb növekedést Luxemburgban (+1,0 százalékpont), Svédországban (+0,6 százalékpont) és Ausztriában (+0,5 százalékpont) regisztrálták.

Ami Magyarországot illeti, nálunk a 2021-ben mért 5,1 százalékról 4,1 százalékosra zsugorodott a pályakezdők aránya a teljes foglalkoztatásban. Ezzel az aránnyal egyébként a nyolcadik legrosszabbak voltunk az EU-ban.

Ők találnak a legkönnyebben munkát Magyarországon

Egy korábbi felmérés azt vizsgálta, hogy hogyan állnak a munkaerőpiacon aktív korcsoportok, az X (1965-1979), Y (1980-1994) és Z (1995-2004) generációsok a munkahelyükhöz, és a karrierváltáshoz. Mint kiderül, a legidősebb generációba tartozók valamivel több mint fele nyilatkozta, hogy annak idején mindössze egy hónap leforgása alatt megtalálta első munkahelyét, miközben 17 százalékuknak ez legalább egy évébe telt.

Az Y generáció esetében már fordított ez az arány: e csoport tagjai között azok vannak többségben (34%), akiknek legalább egy évébe telt pályakezdőként a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, 26 százalékuknak pedig ehhez kevesebb, mint egy hónapra volt szüksége.

A legfiatalabbak közel harmada legalább egy évig kereste első állását, de inkább jellemző rájuk, hogy 1-3 hónap alatt találták rá erre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem terveznek hosszú távra a fiatalok

Emellett az adatokból az is kiderült, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé keresi a változást, de ehhez az alapvetéshez képest is kifejezetten magas azoknak az aránya az X (47%) és Y (40%) generációban, akik 10 évnél is tovább terveznek a jelenlegi munkahelyükön. Közel felük szerint egyébként is az az ideális, ha egy munkavállaló legalább ennyi időt tölt el egy helyen.

A Z generáció esetében csak minden ötödik válaszadó maradna a mostani munkáltatójánál 10 évig, és csak negyedük szerint jó ötlet ennyi időt váltás nélkül dolgozni.

A legfiatalabb álláspiaci generáció 18 százaléka már a negyedik munkahelyváltásán is túl van, míg az X generációs válaszadók 10 százaléka az első, további 10 százaléka pedig életének második munkahelyén dolgozik még mindig.

Egy álláskereső hozzáállására nagyobb hatással van a személyisége, az otthonról hozott értékei és a korábbi tapasztalatai, mint maga az életkora. Valaki nem csak attól lesz lojális, mert hosszú évekig nem vált munkahelyet, hanem attól, hogy motivált és hasznos tagja a csapatnak. A fiatal generáció tagjai így mutatják meg az elhivatottságukat. Megfordítva pedig a teljesítményt sem érdemes csak rövidtávon mérni, az idősebbek a tapasztaltságuk miatt jellemzően hosszútávon képesek tartani a munka elvárt minőségét és erre motiválják a mellettük dolgozó fiatalokat is

– mondta a felmérés kapcsán korábban Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem