Young female and male farmer carrying milk canister at dairy farm

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

Pénzcentrum
2024. április 26. 10:31

A Community Supported Agriculture (CSA), azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb, jól működő megoldást jelent a farmerek és a fogyasztók közvetlen összekötésére. Ezzel mindkét fél nyer, a gazdálkodó jó előre biztosítja magának a piacot, míg a fogyasztó garantáltan gyorsan és biztosan jut friss helyi termékekhez, általában kedvezőbb áron, mintha ugyanezt a nagy- és kiskereskedőkön keresztül szerezné be. Megnéztük, mi a helyzet a magyar piacon.

A Community Supported Agriculture (CSA) modell olyan partnerséget jelent a fogyasztók és a termelők között, ahol a vásárlók előre fizetnek a mezőgazdasági termékekért, ezzel elősegítve a fenntartható gazdálkodást. Ilyen rendszerben működik a francia AMAP (Associations pour le maintien d'une agriculture paysanne), vagy a német Solidarische Landwirtschaft” (Solawi), a Brooklyn Grange New Yorkban, vagy az ontariói Plan B Organic Farms Kanadában.

A lényeg, hogy a CSA modell a fenti együttműködésékben lehetővé teszi a gazdák számára, hogy közvetlen kapcsolatot építsenek ki a fogyasztókkal, és azonnali visszajelzéseket kapjanak a termékeikről. A modell nem csak fenntartható és csökkenti az élelmiszer-pazarlást, de azzal, hogy kikerüli a nagy- és kiskereskedőket, a gazdákat több jövedelemhez juttatja, míg a vásárlóknak jellemzően gyorsabban, jobb minőségben kínál kedvezőbb árakat az üzletekhez képest. 

Amíg külföldön a CSA bevett üzleti gyakorlatnak tekinthető, addig idehaza az átlagos birtokméretekhez viszonyítva egyelőre gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy ugyan lassan, de biztosan sorjáznak a jó példák arra, hogy a közösségi finanszírozás is képes lehet stabil lábat adni a kisgazdaságoknak.

Az egyik hazai úttörő, a MyFram 2019-ben indult és jelenleg országszerte öt kertből szállít házhoz vegyszermentes zöldség-gyümölcsládákat. Tavaly 500-nál is több vásárlót szolgált ki, a cégbe pedig időközben befektetett az RTL Klub Cápák között műsorából ismert Balogh Petya is.

A Myfarm indulásánál pont az volt az egyik legnagyobb nehézségünk, hogy nem találtunk itthon egy olyan online platformot, ami összekötné a gazdákat a fogyasztókkal. Ezért a MyFarm indulását követően létrehoztuk a Brancskozosseg.hu-t, amely a Kickstarter és az InideGoGo mintájára összekapcsolja az ötletgazdákat a vásárlókkal (akik lehetnek akár termelők is), piacteret kínálva a cégeknek az előrendelők megszerzésére

– mondta a közösség által támogatott mezőgazdasági modellhez online felületet biztosító Brancsközösség alapítója, Kövesdi Gábor sorozatvállalkozó, akinek a nevéhez fűződik a MyFarm megalapítása is. 

Farmról az asztalra

Másfél éve aztán berobbant a Brancskozosseg.hu-n a Birsbirtok gyümölcsfa-bérlő projektje, egy birsfa-örökbefogadó program. Ebben Tolna megye legnagyobb, 4.3 hektáros birsültetvénye, azoknak kínált előre 2200 birsfája terméséből, akiknek nem lehetett saját kertjük, mégis megbízható forrásból szerettek volna jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére. Az előfizetők ezáltal több, mint 3 tonna termést kaptak közvetlenül a Birsbirtokról.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonlóan sikeres kampányt futott a TriflaFarm, a Gerecse-hegység déli lábánál 2014-ben létrehozott, 6500 csemetét számláló tölgyfa-ültetvény, ahol szarvasgomba-termő fát fogadhattak örökbe a vásárlók a „farmról az asztalra” koncepció jegyében. A rövid ellátási lánc következtében a gazdaság ökológiai lábnyoma minimálisra csökkent, miközben a bevételek sokkal tervezhetőbbé váltak.

Ugyanezen koncepció mentén találta meg számításait a Tokaj-hegyaljai MyWine borászat - itt egy szőlőtőkét fogadhattak örökbe a vásárlók cserébe egy vagy több palack tokaji borért -, és a hartai Frei Méhészet - utóbbinál nem csak simán mézet rendelhettek tőlük, vagy kaptárt fogadhattak örökbe, de választott csomagtól függően akár egy termelői egyéni méh hírcsatorna (fotókkal, videókkal a kaptárról és a méhekről) is járt a vásárlóknak.

A közösségi finanszírozás az agráriumban is több, mint egyszerű adásvétel termelő és vásárló között. A két fél segíti egymást, kulcsfontosságú a köztük fennálló kölcsönös bizalom. A termelő és a gazdálkodó egy közösséget alkot, ahol a fogyasztó megfizeti az elvégzett művelési munkáért cserébe azon termékek előállítási költségét, amelyet majd megkap, ezáltal a termelő biztosítani tudja a termeléshez szükséges feltételeket. A termelés így a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a vevő pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára azt, ami az asztalára kerül

– osztotta meg a közösség által támogatott mezőgazdasági modellel kapcsolatos észrevételeit Matus Dóra, a Birsbirtok tulajdonosa.

Ami pedig a közösségi finanszírozás eddigi hazai tapasztalatait illeti, a Brancsközösség friss statisztikái szerint a náluk indított összes kampány közül a gasztronómiai fókuszúak a legsikeresebbek, az ilyen témában futó projekteknek átlagosan 55 százaléka éri el a megcélzott kampányösszeget, ami felülmúlja a nyugati sztenderdeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem