7 °C Budapest
Cloudscape, Lake, Dron view, Land

Ez a 20 legolcsóbb utca Nyíregyházán: tényleg fillérekért adják itt a házakat, lakásokat?

2023. március 23. 21:00

Nemrég bemutattuk, hogy hova költöznek a leggazdagabbak Nyíregyháza városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák Magyarország hetedik legnagyobb városában. Nincs komoly meglepetés, a Szabolcs vármegyei székhelyen is igencsak nagy a szórás a lakásárakban, Nyíregyháza városának legolcsóbb utcáiban már 175 ezer forintos négyzetméterár alatt is találhatunk lakóingatlant.

Korábban, „Már keleten is aranyáron mennek a lakások? Ez a 20 legdrágább utca a nyíregyházi ingatlanpiacon” című cikkünkben már górcső alá vettük Szabolcs vármegye gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból azt, hogy Nyíergyháza városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 409 440 forintot kértek Nyíregyházán egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 436 497 forintért (471 tranzakció alapján), míg a panellakások 392 621 forintos fajlagos áron (215 tranzakció alapján) keltek el Nyíregyházán; a családi házakért pedig 341 320 forintot kértek (134 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Nyíregyháza legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Veszprém város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. Főként, hogy a KSH adatsora csak azokat az utcákat listázza, ahol az adott évben minimum 3 tranzakció volt. És akkor nézzük a Nyíregyháza legolcsóbb utcáit.

Ez Nyíregyháza 20 legolcsóbb utcája

  1. Aranykalász sor 178 ezer Ft/nm
  2. Huszársor 208 ezer Ft/nm
  3. Sikló utca 233 ezer Ft/nm
  4. Virágfürt utca 234 ezer Ft/nm
  5. Bethlen Gábor utca 240 ezer Ft/nm
  6. Nyírség utca 245 ezer Ft/nm
  7. Inczédy sor 267 ezer Ft/nm
  8. Izabella utca 267 ezer Ft/nm
  9. Herman Ottó utca 281 ezer Ft/nm
  10. Damjanich utca 287 ezer Ft/nm
  11. Kincs utca 297 ezer Ft/nm
  12. Kiss Ernő utca 297 ezer Ft/nm
  13. Etel köz 299 ezer Ft/nm
  14. Rákóczi utca 300 ezer Ft/nm
  15. Iskola utca 306 ezer Ft/nm
  16. Esze Tamás utca 308 ezer Ft/nm
  17. Kert köz 308 ezer Ft/nm
  18. Árpád utca 309 ezer Ft/nm
  19. Eperjes utca 309 ezer Ft/nm
  20. Kert utca 310 ezer Ft/nm

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm