Man installing thermal roof insulation layer - using mineral wool panels. Attic renovation and insulation concept

Így játszd ki a brutális rezsiszámlát 2023-ban: rengeteg magyar spórolhatna ezzel otthon

2023. január 2. 14:33

Az újév mindig remek alkalom arra, hogy átgondoljuk tennivalóinkat, tervezzünk és kitűzzünk olyan célokat, amelyeket szeretnénk az adott évben megvalósítani. Legyen tehát 2023 pénzügyileg is tudatos, ehhez adunk most pár tippet!

Korszerűsíts, újítsd meg otthonod

Az Otthonfelújítási támogatásnak hála az előző években számos család vágott bele otthona felújításába, korszerűsítésébe. A legalább egy gyermeket nevelők élhettek az utólagos finanszírozású állami kedvezménnyel, amellyel az állam a költségek felét térítette vissza az arra jogosultaknak – írja közlemnyében a Bankmonitor.

A lakásfelújítási támogatás és a finanszírozására igényelhető Otthonfelújítási kölcsön ugyan 2023-tól már nem érhető el, ugyanakkor az ünnepek előtti bejelentés értelmében bizonyos esetekben az igénylők még március 31-ig beadhatják kérelmüket a támogatásra.

Akik esetleg lemaradtak, vagy nem élhettek az állami segítséggel, 2023-ban is ésszerű, ha felújítási, korszerűsítési munkákat terveznek, hiszen a rezsiköltség változása, a dráguló energiaárak fényében ebben az évben is komoly összegeket lehet spórolni némi “ráncfelvarrással”. 

Mennyit nyerhetsz energetikai korszerűsítéssel?

Az ingatlan energetikai korszerűsítésével (például hőszigetelés, nyílászárók cseréje, esetleg fűtéskorszerűsítés) lakásonként eltérő, de adott esetben nagyságrendileg akár 25 százalékkal is csökkenthető az energiafelhasználás. Egy havonta 200 köbméter gázt fogyasztó család a korszerűsítéssel nagyjából 50 köbméterrel mérsékelheti felhasználását, amellyel a jelenlegi árak szerint havonta 32 250 forintot, évente közel négyszázezer forintot lehet megtakarítani. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi segíthet a finanszírozásban?

A nagy volumenű otthonfelújítási munkák természetesen nagyobb ráfordítást igényelnek. Ha nincs elegendő megtakarítás, egy gyorsan és egyszerűen igényelhető személyi hitel komoly segítséget jelenthet, főleg, hogy a hitelköltségek még mindig alatta maradnak az éves fogyasztóiár-indexhez, azaz az inflációhoz képest. Ez pedig azt jelentheti, hogy jobban megéri most kölcsönből finanszírozni a munkálatokat, mint félretenni a pénzt a munkálatok későbbi elvégzésére. Főleg, hogy minél előbb elkezdjük a felújítást, annál előbb élvezhetjük az alacsonyabb rezsi előnyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?