13 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Rengeteg új építésű lakás vált költözhetővé Budapesten: óriási a bumm, ki tudja ezt megfizetni?

2022. november 22. 09:23

Megtörtént, amire 2019 tavasza óta nem volt példa, hirtelen több mint két és fél ezer új építésű lakás jelent meg a budapesti kínálatban – írja a Világgazdaság.

A lap azt írja, több száz lakásos projektek újabb ütemeinek értékesítése startolt el az elmúlt hetekben Budapesten, részben friss rozsdaövezeti akcióterületi címkével, még az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát is visszaigényelhetővé téve vevőik számára. A lapnak Sápi Zoltán, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzési vezetője azt mondta, „legutóbb 2019 második negyedévében lehetett találkozni ilyen volumenű készletfrissítéssel. Az elmúlt hetekben ugyanis 2500-2600 új építésű lakást dobtak piacra a fejlesztők.”

Ebből az látszik, hogy az elmúlt három évben így ez a negyedév az, amikor a legtöbb új projekt lép piacra, de ez még csak a kínálati oldal, a keresleti oldalról még nincs naprakész információ. Ami már közismert, hogy a második negyedév végétől mérséklődött a kereslet, ami aligha fordult meg az utolsó negyedévben, vagyis a hirtelen megduzzadt választék nemigen fogy el gyorsan – írja a lap. Igaz, a szakember elismerte, az utóbbi időben már olyan kevés szabad lakás volt a piacon, hogy a bőséges új választék gerjeszthet új keresletet is.

Sápi Zoltán beszélt arról is, hogy mostanság nagyon sok építési engedélyt látni, főleg Angyalföldön mozgolódott sok projekt, hogy megszerezzék az áfakedvezményt. Az ingatlanpiaci elemző szerint a a pesti oldalon a IX. és a XIII. kerületre, Budán pedig a XI. kerületre koncentrálódó tömegpiac mellett sok kisebb luxustársasház épül a II., III. és a XII. kerületben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem