Family couple take break in their new apartment after moving in, lies on floor and surf internet via laptop computer, pose in spacious light room with sofa, lamp and pile of cardboard boxes, pet

Ilyen lakásra telik ma 30 millióból Magyarországon: szerinted ez normális?

2022. november 18. 18:06

Az életüket újrakezdők, az egyedülállók, illetve a fiatal párok körében népszerűek a harmincmillió forintoshatáron kínált lakások. Egy friss kimutatás most ezeket az ingatlanokat térképezte fel a közelmúltban.

Októberre megállt az árak emelkedése az előző negyedévhez képest, és néhány ezer forinttal olcsóbb
négyzetméterárak jellemzik a piacot, ennek ellenére sokkal drágábban lehet lakáshoz jutni most, mint az év
elején. Némiképp meglepő, de a sokak által kedvelt panelek ára csökkent a legnagyobb mértékben a fővárosban. Az október hónapban mért 716 ezer forintos átlagos négyzetméterár 6 százalékkal kedvezőbb a III. negyedévben mérthez képest. Ez a változás egy kétszobás lakás árában kétmillió forintot jelent átlagosan.

A téglalakások 960 ezer forintos négyzetméterára 4 százalékkal kedvezőbb Budapesten az előző
negyedévesnél. Ez szintén majdnem kétmillió forintot jelent egy 50 négyzetméteres lakás esetében.
A legkisebb mértékű árváltozás a használt házakat érintette: az 593 ezer forintos átlag 1,5 százalékkal
kevesebb. Ez egy 100 négyzetméteres ház esetében majdnem egymillió forintnyi árelőny a három hónappal
ezelőttihez képest. Fontos azonban leszögezni, hogy kerületenként jelentős árkülönbség alakult ki a
négyzetméterárak tekintetében, ami nagyban befolyásolja, hogy ugyanakkora összegből ténylegesen mekkora lakás érhető el az egyik vagy másik városrészben.

Az  átlagolt III. negyedéves adatok szerint a fővárosban egy mindössze 30 négyzetméteres téglalakás vásárolható 30 millió forintból.

A legkisebb, mindössze 22,5 négyzetméteres alapterületű lakást a XII. kerületben lehet elérni ekkora összegből, míg a többi budai kerületben is jobbára csak egy 30 négyzetméteres lakásra futja ennyiből. A belvárosban is hasonló nagyságú ingatlan vásárolható, ám a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég 30 millió forint. Ezzel szemben a külső pesti kerületekben esetenként 40 négyzetméter feletti, másfél szobás lakást is találhat az, akinek ennyi pénze van: például a XIX. és XX. kerületben akár 41 négyzetméteres ingatlant is. A legnagyobb alapterületű ingatlant a X. kerületben lehet elérni 30 millióból, Kőbánya térségében már 47 négyzetméteres lakás is vásárolható ezért az összegért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A panellakások fővárosi átlagos négyzetméterárát figyelembe véve a téglalakásoknál bő 10 négyzetméterrel
nagyobb (39 négyzetméteres) lakás vásárolható 30 millióból. Ez Budán alacsonyabb, a III. kerületben a négyzetméterár átlag értéke alapján 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméter jönne ki ekkora
összegből. A népszerű XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz. A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható ezért az összegért. Például Csepelen 46 négyzetméter, a XVIII. kerületben 45, de a többi külső pesti kerületben is legalább 40 négyzetméteres panellakás kapható 30 millióért. 
 
Aki maximum 30 millióból tud ingatlant vásárolni, elvileg családi házból tudja a legnagyobb alapterületűt
megvenni, átlagosan 50 négyzetméterest. Az persze kérdés, hogy vajon van-e a piacon ekkora méretű családi ház a fővárosban. Budán hagyományosan kisebb lakás jön ki ennyiből, például a III. kerületben csak 39 négyzetméter, de a XVI. kerületben is csak 43 négyzetméterre elég a kerületi átlag alapján. Kis szerencsével Csepelen 57, vagy Soroksáron akár 74 négyzetméteres ház is reális lehetőség lehet 30 millió forintból. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ingatlan elhelyezkedése és állapota jelentős hatással van az árra. Másrészt a kisebb lakások rendszerint magasabb fajlagos áron cserélnek gazdát a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18