13 °C Budapest
Family couple take break in their new apartment after moving in, lies on floor and surf internet via laptop computer, pose in spacious light room with sofa, lamp and pile of cardboard boxes, pet

Ilyen lakásra telik ma 30 millióból Magyarországon: szerinted ez normális?

2022. november 18. 18:06

Az életüket újrakezdők, az egyedülállók, illetve a fiatal párok körében népszerűek a harmincmillió forintoshatáron kínált lakások. Egy friss kimutatás most ezeket az ingatlanokat térképezte fel a közelmúltban.

Októberre megállt az árak emelkedése az előző negyedévhez képest, és néhány ezer forinttal olcsóbb
négyzetméterárak jellemzik a piacot, ennek ellenére sokkal drágábban lehet lakáshoz jutni most, mint az év
elején. Némiképp meglepő, de a sokak által kedvelt panelek ára csökkent a legnagyobb mértékben a fővárosban. Az október hónapban mért 716 ezer forintos átlagos négyzetméterár 6 százalékkal kedvezőbb a III. negyedévben mérthez képest. Ez a változás egy kétszobás lakás árában kétmillió forintot jelent átlagosan.

A téglalakások 960 ezer forintos négyzetméterára 4 százalékkal kedvezőbb Budapesten az előző
negyedévesnél. Ez szintén majdnem kétmillió forintot jelent egy 50 négyzetméteres lakás esetében.
A legkisebb mértékű árváltozás a használt házakat érintette: az 593 ezer forintos átlag 1,5 százalékkal
kevesebb. Ez egy 100 négyzetméteres ház esetében majdnem egymillió forintnyi árelőny a három hónappal
ezelőttihez képest. Fontos azonban leszögezni, hogy kerületenként jelentős árkülönbség alakult ki a
négyzetméterárak tekintetében, ami nagyban befolyásolja, hogy ugyanakkora összegből ténylegesen mekkora lakás érhető el az egyik vagy másik városrészben.

Az  átlagolt III. negyedéves adatok szerint a fővárosban egy mindössze 30 négyzetméteres téglalakás vásárolható 30 millió forintból.

A legkisebb, mindössze 22,5 négyzetméteres alapterületű lakást a XII. kerületben lehet elérni ekkora összegből, míg a többi budai kerületben is jobbára csak egy 30 négyzetméteres lakásra futja ennyiből. A belvárosban is hasonló nagyságú ingatlan vásárolható, ám a VII. kerületben már 35, a VIII. kerületben 36 négyzetméterre lenne elég 30 millió forint. Ezzel szemben a külső pesti kerületekben esetenként 40 négyzetméter feletti, másfél szobás lakást is találhat az, akinek ennyi pénze van: például a XIX. és XX. kerületben akár 41 négyzetméteres ingatlant is. A legnagyobb alapterületű ingatlant a X. kerületben lehet elérni 30 millióból, Kőbánya térségében már 47 négyzetméteres lakás is vásárolható ezért az összegért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A panellakások fővárosi átlagos négyzetméterárát figyelembe véve a téglalakásoknál bő 10 négyzetméterrel
nagyobb (39 négyzetméteres) lakás vásárolható 30 millióból. Ez Budán alacsonyabb, a III. kerületben a négyzetméterár átlag értéke alapján 38, míg a XI. kerületben már csak 33 négyzetméter jönne ki ekkora
összegből. A népszerű XIII. kerületben szintén 38, a XIV. kerületben pedig 37 négyzetméterre elég ennyi pénz. A külső pesti kerületekben azonban másfél, kétszobás lakás is vásárolható ezért az összegért. Például Csepelen 46 négyzetméter, a XVIII. kerületben 45, de a többi külső pesti kerületben is legalább 40 négyzetméteres panellakás kapható 30 millióért. 
 
Aki maximum 30 millióból tud ingatlant vásárolni, elvileg családi házból tudja a legnagyobb alapterületűt
megvenni, átlagosan 50 négyzetméterest. Az persze kérdés, hogy vajon van-e a piacon ekkora méretű családi ház a fővárosban. Budán hagyományosan kisebb lakás jön ki ennyiből, például a III. kerületben csak 39 négyzetméter, de a XVI. kerületben is csak 43 négyzetméterre elég a kerületi átlag alapján. Kis szerencsével Csepelen 57, vagy Soroksáron akár 74 négyzetméteres ház is reális lehetőség lehet 30 millió forintból. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ingatlan elhelyezkedése és állapota jelentős hatással van az árra. Másrészt a kisebb lakások rendszerint magasabb fajlagos áron cserélnek gazdát a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm