6 °C Budapest
Male truffle hunter in 20s smells a newly collected truffle in the woods that his dogs dug up on a summer day, Abruzzo, Italy, Europe

Igazi kincsek lapulnak az őszi avarban: horroráron adják a boltok, a magyar erdőkben ingyen szedhető

2022. október 7. 08:14

Őrült árakon mérik az erdei gombák kilóját a piacokon, szupermarketekben, viszont magunknak gyűjtve akár ingyen is hozzájuthatunk a természet kincseihez. A HelloVidék gyűjtéséből kiderült, milyen ízletes erdei gombák teremnek ősszel a magyar vidéken, mik a gombagyűjtés általános szabályai, és hogy ki, mennyi gombát vihet haza ingyen a természetből. Mutatjuk, mikor és hol érdemes begyűjteni a gombákat, melyek a legkeresettebb fajták és milyen árban mérik kilójukat a gombapiacokon.

A gombák bevizsgálásáról sem szabad megfeledkezni, hiszen némelyik ehető fajtát könnyű összekeverni mérgező hasonmásaival.

A lap szerint a legnépszerűbb erdei gombák közé tartozik az erdei vargánya (~5.000 Ft/kg), a rókagomba (~4.500 Ft/kg), a hatalmas kalapú őzlábgomba (egyedi árazás), a ritka tinóruk (gyakrabban csak szárítva kaphatók) és a különféle tuskógombák; a mezei gombák közül a pedig a szegfűgomba (~5.000 Ft/kg) vagy a lila pereszke. Igazi gombakülönlegesség Magyarországon a téli szarvasgomba (vagy erdei fekete szarvasgomba, ~70.000 Ft/kg), amit szintén októberben kezdenek szedni – már aki tudja, hogyan kell szarvasgombát gyűjteni. Az olcsóbb erdei gombakeverékek ára ~2.000 Ft/kg-tól indul, annak függvényében, hogy milyen gombák vannak benne.

Magyarországon leggyakrabban a mezei csiperkét (sampinyon), a szegfűgombát, a szürkéslila és lila pereszkét gyűjtik, az erdei gombák között népszerű az ízletes rizike, a nagy őzlábgomba, a kékhátú galambgomba, jellegzetes gombák továbbá a laskagomba és a sárga rókagomba is.

A gombagyűjtés szabályai: hol, mennyit szedhetünk?

Állami tulajdonú erdőben, tehát nem magánterületen bárki szedhet gombát egyéni szükséglete szerint. Az „egyéni szükséglet” a valóságban 2 kilogramm gombát jelent (/fő/nap), bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas fajtából. Ha ennél többet szeretnénk szedni, illetve, ha a gombát kereskedésre szánjuk, akkor viszont szükségünk van az erdészeti hatóság által kibocsájtott engedélyre. Természetvédelmi helyen csak külön engedéllyel lehet gombászni, magánterületen pedig a tulajdonos hozzájárulása szükséges. Mezőgazdasági és ipari területen nem szabad gombát szedni, mert a gombák magukba szívják és elraktározzák a káros anyagokat!

A teljes cikk a gombagyűjtés további szabályairól, a gombák bevizsgálásáról, a gombafajták leírásáról, otthoni termeszétéséről egy kipróbált recepttel a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?