21 °C Budapest
Hiába férsz bele a rezsikvótába, télen jöhet a brutál gázszámla: így kerüld el, hogy küldjék a csekket

Hiába férsz bele a rezsikvótába, télen jöhet a brutál gázszámla: így kerüld el, hogy küldjék a csekket

2022. július 21. 11:29

Még akkor is érkezhet horror gáz-, villanyszámla, ha amúgy éves szinten beleférünk a rezsicsökkentésbe - legalábbis, ha jól értelmezzük a rendelkezést. A rendelet ugyanis úgy fogalmaz, hogy a szolgáltatóknak havonta kell megállapítani, hogy ki mennyivel lépte át a kedvezményes kvótát. Ha tényleg így megy a számlázás, érdemes lehet diktálásról áttérni havi átalányra.

Mint megírtuk, a rezsiemelésről szóló kormányrendeletből az derült ki, hogy még akkor is kaphatunk emelt tarifás számlát, ha amúgy éves szinten beleférünk a kvótába.

Az árszabás jelenleg így néz ki:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint lesz;
  • az e feletti fogyasztásnál pedig 70,10 fornit/kWh-t kell majd fizetni. (Németh Szilárd közlése szerint a valós piaci ár 268 forint lenne.)
  • Az éjszakai áram ára a limitig 23,1 forint lesz, míg e felet 62,9 forint/kWh-t kell majd fizetni.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.
  • A földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint lesz köbméterenként;
  • e felett pedig 747 fornit/köbméter lesz a gáz ára.

Igen ám, de a rendelet úgy fogalmaz, hogy:

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

Tehát, ha jól értelmezzük a rendeletet, akkor a rezsiemelt árat minden hónapban az aktuálisan fizetendő mennyiség alapján kell felszámolni, nem év végén összesítik a fogyasztást. A rezsicsökkentett mennyiséget hónapokra osztja le a szolgáltató,

Hiszen télen sokkal több áram és gáz fogy, mint nyáron, mert fűteni, világítani kell. Így pedig aki diktálásos alapon kapja a számlát, az a gáz esetében nyári időszakban simán bennemarad a rezsicsökkentésben, de télen kicsúszik belőle, és rápakolják a csekkre a rezsiemelt árat. A túlfizetést vélhetően az éves leolvasáskor rendezhetik, amikor kiderült, hogy az illető hiába fogyasztott decemberben mondjuk 250 köbméter gázt, nyáron ennek a tizede sem ment el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha jól értelmezzük a rendeletet, akkor ennek alapján sokkal jobban járhat az, aki diktálásról átáll az egyenletes részszámlázásra (közismertebb nevén átalányra). Hiszen abban az esetben a szolgáltató a becsült éves fogyasztás után állítja ki a havi számlákat:

úgyhogy ha éves szinten beleférünk a rezsicsökkentésbe, vagy csak kicsit csúszunk túl, jobb megoldás lehet egész évben egy kicsit többet fizetni a megszokottnál, mint télen nyögni a horror számlát.

Fontos! Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet."

Az ügyben küldtünk megkeresést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak, hogy segítsenek tisztázni a helyzetet, jól értjük-e a rendeletben megfogalmazottakat. Amint válaszolnak, közöljük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?