7 °C Budapest
Scenic view of the Lake Balaton, Hungary. Composite photo

Tömegével költöznek ezekre a balatoni kistelepülésekre a pestiek: tudnak valamit?

2022. június 10. 14:02

A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek közt az ukrán háború, a választások és a drágulás miatt, az árak ugyanakkor tovább emelkednek. A balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek. A vevők elbizonytalanodását mutatja, hogy több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban.

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője a közlemény szerint kifejtette, hogy a Balaton környéki falusi telkek és családi házak ára is emelkedésnek indult. A keresett és jól árazott ingatlanok gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát, de kissé nőtt az eladáshoz szükséges idő. A kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanjai hamar gazdát cserélnek, más kategóriákban azonban még reális ár esetében is akár hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő - tette hozzá.

Az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető a magas árak miatti megtorpanás. Siófokon például az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak - jegyezte meg Krausz Gábor. Az ingatlanközvetítő cég szerint hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, annál is inkább, mert a bérleti piacon erős kereslet alakult ki, alig találni egy évre bérbe vehető ingatlant. Nincs igazán 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakás, kiadó házakból pedig még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki nyaraltat - jelezték.

A szakértő szerint rövidtávon arra lehet számítani, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az pedig kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés, építkezés indul. Várható a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, a partközeli ingatlanok ára viszont már a csúcson, vagy annak közelében járhat - áll a közleményben.

Hogy pontosan mely Balaton környéki településeken nőtt a leginkább a lakosok száma az elmúlt 5 évben, azt ebben a cikkben elemezte a Pénzcentrum:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem