21 °C Budapest
Scenic aerial view of Budapest city skyline at sunset seen from the top of St. Stephens Basilica, Budapest, capital city of Hungary.

Újabb horrordrágulás a fővárosi albérletpiacon: egyre kegyetlenebbek az árak

2022. június 9. 21:45

Az immár menetrendszerű bérletidíj-növekedés eredményeként egy kiadó lakásért átlagosan 172 ezer forintot kértek a múlt hónapban, ami már meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet. Az albérletpiacon még elérhető lakásokért a bérlők a korábbi keresleti árnál is többet, akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni, ami szintén rekordnak számít. Budapest legnépszerűbb részei a XI. és a XIII. kerületek, itt van a legnagyobb kereslet a kiadó ingatlanok iránt.

Tovább folytatódott májusban a bérleti díjak emelkedése, de míg tavasz elején az árak emelkedő trendjét elsősorban az Ukrajnából érkező menekültek generálták, a múlt hónapban a turizmus erősödése miatt a kínálati oldal folyamatos szűkülése hajtotta felfelé az árakat. A Budapestre érkező turisták egyre nagyobb száma miatt a belvárosi ingatlanok egy része folyamatosan tér vissza az Airbnb-piacra, és így gyakorlatilag eltűntek a hosszú távú bérleti kínálatból a felújított, jól felszerelt belvárosi lakások – derül ki a Rentingo.com tapasztalataiból.

Áprilishoz képest 3,8 százalékkal, tavaly májushoz képest pedig 19,3 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak a fővárosban, így tavasz végére az átlagos albérletárak elérték a 172 ezer forintot. A még szabad bérlakásokért ugyanakkor egyre nagyobb a verseny a bérlők között, akiknek átlagos jövedelme jelentősen nőtt az elmúlt két évben, és ezzel párhuzamosan soha nem látott mértékben nőtt fizetési hajlandóságuk, áprilishoz képest 7,1 százalékkal. Májusban ennek megfelelően akár 163 ezer forintot is hajlandók voltak fizetni egy bérleményért.

Az immár kétszámjegyű infláció elől menekülő befektetők egy része az ingatlanpiacot veszi célba, számukra fontos lehet, hogy a kereslet a XI. és a XIII. kerületi albérletek iránt a legnagyobb: a közösségi albérletkereső platformra regisztrált bérlők 25 százaléka elsősorban ezekben a kerületekben keres magának lakhatást. Az interaktív albérlettérkép, az alberletkalkulator.hu szerint ezeken a részeken általánosnak mondható a 3.400 – 3.500 Ft/m2 bérleti díj. Az említett városrészek mellett szintén népszerű célpontnak számítanak a VII., a IX. és a XIV. kerületek is, a budapesti albérletkereslet fele gyakorlatilag erre az öt kerületre koncentrálódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?